Εξετάσεις στην εγκυμοσύνη

Εξετάσεις στην εγκυμοσύνη

Η ιατρική παρακολούθηση μιας εγκύου, εξαρτάται βασικά από τον γιατρό ή την μαία της, και φυσικά από το πώς η ίδια αισθάνεται και πως η εγκυμοσύνη της εξελίσσεται.

Κάνοντας μια μικρή έρευνα, διαπιστώσαμε πως ο κάθε γιατρός ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα (λιγότερες ή περισσότερες εξετάσεις από άλλους γιατρούς, συχνοί ή σπάνιοι υπέρηχοι κ.ο.τ).

Σε γενικά πλαίσια όμως, στον Ελλαδικό χώρο, οι εξετάσεις στην εγκυμοσύνη που συνήθως πραγματοποιεί μια γυναίκα είναι οι εξής:

Γενικές εξέτασεις

Στην πρώτη συνάντηση με τον γιατρό, που συνήθως γίνεται την 6η-8η εβδομάδα της κύησης, θα σας έχει ζητηθεί να φέρετε μαζί σας αποτελέσματα από:

  • γενική εξέταση αίματος,
  • ομάδας αίματος και Rhesus της εγκύου,
  • ουρία και σάκχαρο αίματος,
  • έλεγχο για στίγμα μεσογειακής αναιμίας και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας,
  • ορολογικές αντιδράσεις για σύφιλη,
  • έλεγχο αντισωμάτων για ερυθρά, AIDS, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, τοξοπλάσμωση,
  • λιστεριώση, κυτταρομεγαλοϊό ανεμοβλογιά, καθώς και γενική εξέταση ούρων.

Στις επόμενες επισκέψεις προγραμματίζεται καμπύλη σακχάρου με 50γρ γλυκόζης (24-28 εβδ.) και μηνιαίοι απλοί αιματολογικοί και βιοχημικοί εργαστηριακοί έλεγχοι .

Υπέρηχοι στην εγκυμοσύνη

Στην Ελλάδα κάθε γυναίκα κάνει τουλάχιστον δύο. Ο πρώτος υπέρηχος γίνεται περίπου στην ηλικία των 7 εβδομάδων κυήσεως, οπότε διαπιστώνεται η ενδομήτρια εγκυμοσύνη και η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου.

Προσδιορισμός της αυχενικής διαφάνειας

Ανάμεσα στην 11η-14η εβδομάδα εγκυμοσυνης , γίνεται υπερηχογράφημα για τον προσδιορισμό της αυχενικής διαφάνειας (πάχος του ιστού πάνω από τον αυχένα του εμβρύου), εξέταση για τυχόν ανωμαλίες στο έμβρυο (όπως σύνδρομο Down).

Εξέταση της αρτιμέλειας του εμβρύου.

Στις 20-22 βδομάδες, πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα Β-επιπέδου στο οποίο μπορεί σε ποσοστό 75% να εξεταστεί η αρτιμέλεια του εμβρύου.

Υπερηχογράφημα Doppler αγγείων

Τέλος, στις 30 εβδομάδες μερικοί γιατροί κάνουν και το υπερηχογράφημα Doppler αγγείων, που μετράει τη ροή αίματος στον ομφάλιο λώρο και στις δύο μητριαίες αρτηρίες, για να διαπιστωθεί εάν ο πλακούντας τροφοδοτείται επαρκώς ή αν υπάρχουν σημάδια πλακουντιακής ανεπάρκειας.

Τα παραπάνω πραγματοποιούνται από την πλειοψηφία των Ελληνίδων εγκύων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποιος γιατρός δεν μπορεί να ζητά περισσότερες ή λιγότερες εξετάσεις από την γυναίκα που παρακολουθεί.

Αμνιοπαρακέντηση

Στις 16-18 εβδομάδες κύησης, στην Ελλάδα επίσης είθισται όταν μια γυναίκα κυοφορεί και είναι άνω των 35 ετών, ή όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με κάποιο γενετικό νόσημα, να πραγματοποιείται αμνιοπαρακέντηση.

Ο γιατρός με μια βελόνα τρυπά την κοιλιά, τη μήτρα και φτάνει στον αμνιακό σάκο (ο σάκος μέσα στον οποίο είναι το έμβρυο). Με τη βελόνα παίρνει αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο υπάρχουν κύτταρα του εμβρύου. Στόχος είναι η εύρεση ή όχι χρωμωσωματικών ανωμαλιών.

Δείτε επίσης:

Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διατροφή στην εγκυμοσύνη

9 μήνες ομορφιά