Είναι έτοιμο το παιδί μας να πάει παιδικό σταθμό;

παιδί παιδικός σταθμός Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί δέχονται τα παιδιά σε ηλικία περίπου 2 ½ ετών,  αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι οπωσδήποτε έτοιμο να πάει στο παιδικό σταθμό όταν συμπληρώσει την ηλικία αυτή. Η ανάπτυξη του παιδιού και η ετοιμότητα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχει να κάνει με την πνευματική του ωριμότητα. Είναι το ίδιο κοινωνικά, συναισθηματικά, σωματικά και νοητικά  έτοιμο να συμμετάσχει σε ένα  καθημερινό, δομημένο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μια ομάδα με άλλα παιδιά;

 
Αν και είναι δελεαστικό και εύκολο να κοιτάξουμε για μια γρήγορη απάντηση στο ερώτημα αυτό,  διαβάζοντας ίσως, μια λίστα με  δεξιότητες, για παράδειγμα, και να πούμε, "Ναι το παιδί μου μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα, άρα είναι έτοιμο". Όμως η μέθοδος αυτή δεν είναι αλάνθαστη.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσουν οι γονείς αν το παιδί  είναι έτοιμο για τον πρώτο αποχωρισμό του από το σπίτι, είναι να σκεφτούν  τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του και να μιλήσουν με τους ανθρώπους που το γνωρίζουν καλά, όπως ο παππούς και η γιαγιά, ο γιατρός του και η baby sitter αν αυτή το φροντίζει καθημερινά.

 Οι ερωτήσεις που ακολουθούν παρέχονται από την Patricia Henderson Shimm, αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου Barnard College για την Ανάπτυξη του μικρού παιδιού στη Νέα Υόρκη και  θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε  τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την προσχολική ετοιμότητα.

Είναι το παιδί σας αρκετά ανεξάρτητο;

Στον παιδικό σταθμό τα παιδιά πρέπει να έχουν ορισμένες βασικές δεξιότητες. Δηλαδή να   είναι σε θέση να αναλάβουν τη φροντίδα τους  για κάποιες  βασικές ανάγκες, όπως το πλύσιμο των χεριών, να τρώνε το φαγητό τους χωρίς βοήθεια, και να κοιμούνται  μόνα τους.

Έχει μείνει κάποιο διάστημα μακριά από εσάς;

Εάν το παιδί σας το  φροντίζει η  baby sitter ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο, θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να σας αποχωριστεί, όταν πάει στον παιδικό σταθμό. Τα παιδιά που έχουν συνηθίσει να μην είναι όλη την ημέρα με τους γονείς τους πηγαίνουν ευχαρίστως στον παιδικό σταθμό, χωρίς να ρίξουν ούτε μια ματιά πίσω τους!

Εάν το παιδί σας δεν είχε πολλές ευκαιρίες να είναι μακριά από σας, ίσως έφτασε η στιγμή να  προγραμματίσετε ένα Σαββατοκύριακο με την γιαγιά, για παράδειγμα, ή μια μέρα με την αδελφή σας και τα παιδιά της. Αλλά ακόμα και αν δεν μπορεί να γίνει αυτό  μην ανησυχείτε πάρα πολύ. Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν τη μαμά ή τον μπαμπά για πρώτη φορά για να πάνε στο νηπιαγωγείο και είναι μια χαρά.

Το κόλπο είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί σιγά - σιγά. Πολλά νηπιαγωγεία θα σας επιτρέψουν να αφήσετε το παιδί σας για μία ή δύο ώρες τις  πρώτες ημέρες του εκεί. Όπως το ίδιο συνηθίζει το καινούργιο περιβάλλον του θα μπορέσει να μείνει και όλη την ημέρα.

Μπορεί να συγκεντρωθεί σε μία εργασία;

Οι  δραστηριότητες της ημέρας συνήθως περιλαμβάνουν πολλές χειροτεχνίες και ζωγραφιές, έργα που απαιτούν συγκέντρωση και την ικανότητα να επικεντρωθεί σε μία ατομική εργασία. Εάν αρέσει στο μικρό σας να ζωγραφίζει μόνο του στο σπίτι και να απασχολείται με κάτι που του αρέσει, τότε είναι ένας καλός υποψήφιος για την προσχολική απασχόλησή του μακριά από το σπίτι. Αλλά ακόμα κι αν είναι το είδος του παιδιού που ζητάει βοήθεια για τα πάντα, μπορείτε να αρχίσετε να το ετοιμάζεται να κάνει πράγματα μόνο του έστω και για μισή ώρα. Για παράδειγμα  ενώ εσείς πλένετε τα πιάτα, να το ενθαρρύνετε να φτιάχνει πραγματάκια με πλαστελίνη. Σιγά-σιγά θα συνηθίσει να παίζει δημιουργικά περισσότερη ώρα μόνο του έχοντας και τη δική σας παρουσία για ασφάλεια. Ο στόχος σας εδώ είναι να κρατήσετε τον εαυτό σας απασχολημένο με μια δραστηριότητα, έτσι ώστε αυτό να προχωρήσει  με τη δική του, χωρίς να στηρίζεται σε σας.

Είναι έτοιμο να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες;

Στους παιδικούς σταθμούς, πολλές  δραστηριότητες, απαιτούν από όλα τα παιδιά σε μια τάξη να συμμετέχουν ταυτόχρονα. Αυτές οι εκδηλώσεις  δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να παίξουν και να μάθουν όλα μαζί, να ακούσουν ιστορίες και να τραγουδήσουν. Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά κάτω των 3 ετών που είναι στην ηλικία να εξερευνούν  και δεν είναι ίσως ακόμη έτοιμα να παίζουν με τα άλλα παιδιά. Εάν το παιδί σας δεν είναι συνηθισμένο να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες, μπορείτε να το βοηθήσετε εσείς σιγά – σιγά, πηγαίνοντάς το να παρακολουθήσει κάτι που θα του άρεσε πάντα με την δική σας παρουσία.  

Είναι συνηθισμένο να διατηρεί το πρόγραμμα της ημέρας;

Τα προσχολικά κέντρα συνήθως ακολουθούν μια προβλέψιμη ρουτίνα:  παιχνίδι, σνακ, παιχνίδι πάλι, μεσημεριανό γεύμα και ξεκούραση. Υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό. Τα παιδιά έχουν την τάση να αισθάνονται πιο άνετα, όταν τα ίδια πράγματα συμβαίνουν την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έτσι, αν το παιδί σας δεν ακολουθεί  ένα πρόγραμμα και κάθε μέρα είναι διαφορετική από την προηγούμενη, μπορεί να βοηθήσει να τυποποιήσετε  τις ημέρες του λίγο πριν αρχίσει το σταθμό. Ξεκινήστε με τα γεύματα του να είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θα μπορούσατε επίσης να  έχετε ορισμένη ώρα κάθε απόγευμα για τη βόλτα στο πάρκο, και να επιμείνετε σε ένα τελετουργικό ώρας για τον ύπνο (φαγητό, μπάνιο, παραμύθι κρεβάτι).

Έχει τη φυσική αντοχή;

Είτε πρόκειται για  μισής ημέρας ή ολοήμερο, το πρόγραμμα, κρατά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας απασχολημένα. Υπάρχουν χειροτεχνίες και ζωγραφιές που θα πρέπει να κάνει, εκδρομές  να λάβει μέρος  και παιδικές χαρές για παιχνίδι. Πιστεύετε ότι το μικρός σας, θα μπορεί να λάβει μέρος σε αυτές τις δραστηριότητες χωρίς πρόβλημα, ή  το να μετακινείται από το ένα πράγμα στο άλλο θα του φέρει εκνευρισμό;  

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε  είναι πώς και πότε το παιδί σας κοιμάται. Στα νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς,  συνήθως παίρνουν ένα υπνάκο μετά το μεσημεριανό γεύμα. Αν το μικρό σας μπορεί να συνεχίσει  μέχρι τότε ή ακόμα και όλη την ημέρα να παίζει είναι εντάξει. Αν όμως εξακολουθεί να χρειάζεται ένα υπνάκο το πρωί, μπορεί να μην είναι ακόμα ο κατάλληλος χρόνος για να πάει στο σταθμό ή στο νηπιαγωγείο. Καλό είναι να φροντίσετε να κοιμάται καλά και όσες ώρες πρέπει τη νύκτα. Επίσης μία καλή λύση είναι να ξεκινήσει με ένα πρόγραμμα μισής ημέρας και σιγά –σιγά να αυξήσει σταδιακά το μήκος της σχολικής ημέρας του όταν το ίδιο αισθάνεται άνετα.

Γιατί θέλετε να το στείλετε στο νηπιαγωγείο;

Σκεφτείτε προσεκτικά ποιος   είναι ο  λόγος που θέλετε  να στείλετε το παιδί σας στο νηπιαγωγείο. Μήπως χρειάζεστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας ή χρειάζεστε φροντίδα για το παιδί σας; Μπορεί να υπάρχουν και άλλες επιλογές  αν φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμο ακόμη για τις ανάγκες του σχολείου.

Μήπως ανησυχείτε ότι αν δεν πάει στο παιδικό σταθμό δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί εύκολα στο νηπιαγωγείο;  Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να αναπτύξουν τα παιδιά τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να είναι καλά στο νηπιαγωγείο, όπως να περνούν ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο στο σπίτι μαζί σας ή με άλλο πρόσωπο που τα αγαπά και τα φροντίζει. Μια μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, διαπίστωσε ότι τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα αν τα  φροντίζει κάποιος που  πραγματικά τα αγαπά,  ανησυχεί για την ευημερία και την ανάπτυξή τους και που κάνει μαζί τους τις κατάλληλες για την ηλικία τους δραστηριότητες.

Αν διαπιστώσετε ότι οι κύριοι λόγοι που θέλετε να στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο  είναι ότι φαίνεται πρόθυμο να μάθει και να διερευνήσει νέα πράγματα και ότι είναι έτοιμο να διευρύνει τον κοινωνικό του ορίζοντα με την γνωριμία και την συναναστροφή άλλων παιδιών, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι έτοιμο το μικρό σας να φύγει από την αγκαλιά σας και να ξεκινήσει το «σχολείο»!!!