Ο σωστός φωτισμός για το παιδικό δωμάτιο
Ο φωτισμός, πέρα της λειτουργικότητας του, μπορεί να αλλάξει εξ ολοκλήρου την… ιδιοσυγκρασία ενός δωματίου και συνεπώς και την διάθεση του παιδιού.
Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να έχει αρκετό φυσικό φως. Ο τεχνητός φωτισμός καλείται να δημιουργήσει διαφορετικές ατμόσφαιρες αναλόγως την ώρα, δίνοντας στο παιδί τη δυνατότητα να παίξει, να διαβάσει αλλά και να ηρεμήσει.
Στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα από παιδικά φωτιστικά κατάλληλα σχεδιασμένα από αισθητικής πλευράς αλλά και από άποψη ασφάλειας.
Σε γενικές γραμμές το παιδικό δωμάτιο χρειάζεται 3 είδη φωτισμού.
Φως διάχυτο (όχι σποτ) , ως κύριο φως του δωματίου
Ειδικά αν το δωμάτιο χρησιμοποιείται και για παιχνίδι, χρειάζεται φως το οποίο δεν ενοχλεί τα μάτια των παιδιών και δημιουργεί μία ατμόσφαιρα φυσικού φωτισμού. Σε δωμάτια που ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κάπως σκοτεινά (λόγω μικρών παραθύρων, φυτών στο μπαλκόνι, κτλ.) ο διάχυτος φωτισμός δημιουργεί μία ατμόσφαιρα φιλόξενη που προσκαλεί για παιχνίδι.
Διάβασμα - Δημιουργική γωνιά
Για το γραφείο του παιδιού ή για κάποια γωνιά του δωματίου που χρησιμοποιείται για κατασκευές, ζωγραφική κ.α. χρειάζεστε σποτ φωτισμό (όπως π.χ. οι λάμπες γραφείου) που δεν δημιουργούν σκιές και φωτίζουν ακριβώς τη θέση "εργασίας". Βασικός κανόνας είναι, αν υπάρχει η δυνατότητα, να χρησιμοποιείται φυσικός φωτισμός (το φως της ημέρας). Τοποθετήστε το γραφείο κοντά στο παράθυρο. Αν το παιδί σας γράφει με το αριστερό, τότε το φως θα ήταν καλό να έρχεται από τα δεξιά, αν γράφει με το δεξί από τα αριστερά.
Φωτισμός για…παραμύθι
Πριν τον ύπνο θέλετε να δημιουργήσετε μια ατμόσφαιρα στην οποία το παιδί μπορεί να χαλαρώσει αλλά και να διαβάσει (ή να του διαβάστε) μία ιστορία. Ιδανικές είναι οι λάμπες-πορτατίφ στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι, ή σε κάποια θέση πάνω από το κρεβάτι έτσι ώστε να υπάρχει αρκετό φως (σποτάκι όχι με δυνατή λάμπα) που χρειάζεται για το διάβασμα. Σε μερικά καταστήματα μπορείτε να βρείτε λάμπες-φαναράκια που βγάζουν ένα πολύ ήρεμο φως ιδανικό για βραδινή μελέτη!
Επειδή πολλά παιδιά δεν κοιμούνται σε απόλυτο σκοτάδι, υπάρχουν κατάλληλα μικρά φωτάκια που μπορούν να μπουν στο δωμάτιο ή σε κάποιον κοινόχρηστο χώρο έξω από αυτό έτσι ώστε και τα παιδιά να μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια αλλά και οι γονείς να μην χρειάζεται να ανάψουν ένα δυνατό φώς αν ξυπνήσει το παιδί τη νύχτα.
Tips για τον φωτισμό στο παιδικό δωμάτιο
Επειδή τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και τα γούστα αλλάζουν πολύ συχνά, σας συνιστούμε ναι μεν φωτισμό που είναι κατασκευασμένος για το παιδικό δωμάτιο αλλά ο σχεδιασμός του να είναι κάπως πιο… διαχρονικός και ουδέτερος, κατάλληλος και για μεγαλύτερες ηλικίες.
Επίσης προσέξτε κατά την αγορά σας τα προϊόντα να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και να έχουν π.χ. το σήμα CE (Το σήµα CE συµβολίζει τη συµµόρφωση του προϊόντος προς τις κοινοτικές απαιτήσεις, που επιβάλλονται στον κατασκευαστή.)
Βρείτε στον οδηγό αγοράς καταστήματα με είδη για το παιδικό δωμάτιο .