11η εβδομάδα εγκυμοσύνης

11η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 44 - 60 χιλιοστά
Βάρος μωρού : 5-10 γραμμάρια (μέγεθος: κίτρου)

11η εβδομάδα εγκυμοσύνης και προχωράμε σταθερά προς τον στόχο μας! Το μωράκι σου είναι σχεδόν πλήρως διαμορφωμένο! Το κρανίο του γίνεται στρογγυλότερο. Τα χέρια σε λίγο θα μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν σε γροθιές και τα μικροσκοπικά σαν μπουμπουκάκια δόντια αρχίζουν να εμφανίζονται κάτω από τα ούλα. Μερικά από τα οστά αρχίζουν να σκληραίνουν. Κλωτσάει και τεντώνεται και οι μικροσκοπικές κινήσεις μοιάζουν με κινήσεις μπαλέτου στο νερό. Εσύ δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις ακόμη τις κινήσεις αυτές, ούτε και τον λόξυγκα που πιθανόν να έχει τώρα, που το διάφραγμά του σχηματίζεται.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Σε αυτή τη φάση, με τη βοήθεια των υπολογισμών από τον ιατρό σου, είναι εφικτό να ελεγχθεί υπερηχογραφικά η ημερομηνία του τοκετού σου; Μίλα μαζί του, για να έχεις μια εικόνα της χρονικής περιόδου που αναμένεται να κρατήσεις για πρώτη φορά στα χέρια σου το ομορφότερο δώρο της ζωής σου!

Τώρα αισθάνεσαι πιο καλά και η ναυτία αρχίζει να υποχωρεί. Μπορεί όμως να υποφέρεις από δυσκοιλιότητα και καούρες, λόγω των ορμονικών αλλαγών που ενδεχομένως να επιβραδύνουν την πέψη και κάποιες φορές να χαλαρώνουν τη βαλβίδα μεταξύ στομάχου και οισοφάγου. Μην στεναχωριέσαι, απλά να θυμάσαι ότι η ταλαιπωρία είναι για… καλό σκοπό!

Κι αν βλέπεις να έχεις πάρει μόνο δύο έως τέσσερα κιλάκια μέχρι σήμερα, έχε στο νου ότι τώρα αρχίζει το καλό! Μισό κιλό την εβδομάδα παρακαλώ… Άντε να σε δω!
Αυτό δεν σημαίνει ότι βρήκες δικαιολογία να πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό. Και πρόσεχε, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που, αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρη για την προέλευση και τη συντήρησή τους, καλό είναι να τα γευτείς ξανά μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Τέτοια τρόφιμα είναι τα θαλασσινά, καθώς μπορεί να περιέχουν κάποιες ουσίες που ενδεχομένως (αν είναι μολυσμένες) να ευθύνονται ακόμη και για εγκεφαλικές βλάβες στο μωρό. Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν την αποφυγή των ωμών και των καπνιστών, αλλά και των κονσερβοποιημένων τροφίμων, ειδικά των ψαρικών, όπως τον τόνο. Κι αυτό γιατί μπορεί να φιλοξενεί βακτήρια επικίνδυνα για την ανάπτυξη του εμβρύου. Άλλα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγονται είναι το μη παστεριωμένο μαλακό τυρί (και γάλα), τα ωμά ή μισοψημένα κρέατα και πουλερικά, τα κρύα αλλαντικά, αλλά και τα τρόφιμα που περιέχουν ωμά αυγά (dressing σε σαλάτες για παράδειγμα), διότι και πάλι τα βακτήρια παραμονεύουν..

Ο τρόπος να προστατεύσεις τον οργανισμό σου, πέρα από την αποφυγή των ανωτέρω, είναι φυσικά ένα καλό καθάρισμα και ένα καλό μαγείρεμα των φαγητών. Αρχικά, πλένουμε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά (με σαπούνι, όχι μόνο με νεράκι) και φροντίζουμε να κόβουμε τα κρέατα και τα πουλερικά σε λείες επιφάνειες, οι οποίες δεν κρατούν υπολείμματα, αλλά και ξεπλένονται ευκολότερα. Προσέχουμε και την υγιεινή των χεριών μας, μετά από κάθε πλύσιμο φαγητού. Όταν ξεπαγώσει ένα προϊόν, δεν το παγώνουμε ξανά. Δεν είναι ώρα για τροφική δηλητηρίαση! Γι αυτό, φρόντισε να βγάζεις από την κατάψυξη μόνο την ποσότητα που θα χρειαστείς. Μεγάλη προσοχή στα φαγητά… «κατά παραγγελία»! Μην εμπιστεύεσαι ό,τι φαίνεται λαχταριστό στον κατάλογο ενός ντιλίβερι, δεν ξέρεις αν έχει συντηρηθεί και μαγειρευτεί υπό τις σωστές συνθήκες!

11η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Έχεις δοκιμάσει αποξηραμένα φρούτα; Μήπως είναι μια καλή αφορμή, μιας και πιθανόν να είσαι σπίτι, να αρχίσεις να ασχολείσαι με την ξήρανση; Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων! Θα χρειαστείς φρούτα (μπανάνες, ακτινίδιο, μήλο, μάνγκο, δαμάσκηνα, βερίκοκα και άλλα), έναν δίσκο ξήρανσης (από ανοξείδωτο ατσάλι – όχι αλουμινένιο), τρυπητό ή σε μορφή σχάρας, για την τοποθέτηση των φρούτων, και σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία (αποστειρωμένα) για την αποθήκευσή τους. Ρώτα την μητέρα σου ή κάνε μια έρευνα στο διαδίκτυο και σίγουρα θα βρεις υπέροχες συνταγές!
Καλή εβδομάδα…. και καλές μαγειρικές!