35η εβδομάδα εγκυμοσύνης

35η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 45 εκατοστά
Βάρος μωρού : 2.5 κιλά (μέγεθος: πεπονιού)

Αγαπημένη μας μανούλα, η εγκυμοσύνη σου είναι πολύ προχωρημένη και ήρθε η στιγμή (και η εβδομάδα) να σου πούμε ότι το μωράκι σου έχει αναπτύξει τις βασικές του λειτουργίες πλέον και τώρα, παίρνει μόνο βάρος. Στα έντερά του παρατηρείται μια ουσία χρώματος σκούρου πράσινου, που λέγεται «μηκώνιο» και στην ουσία πρόκειται για απόβλητα που μαζεύτηκαν από το ήπαρ και τα έντερά του όλο αυτό το διάστημα. Τα νεφρά και το συκώτι έχουν αναπτυχθεί πλήρως και μπορούν πλέον να επεξεργάζονται και κάποιες ουσίες… Ο γιατρός είναι φίλος μας και θα τον βλέπουμε τώρα μία φορά την εβδομάδα!

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης, όλα τα μωράκια έχουν μπλε μάτια; Βέβαια! Το χρώμα των ματιών του θα ολοκληρωθεί μερικές εβδομάδες αφού γεννήσεις. Η ίριδα του ματιού χρειάζεται φως για να… αποφασίσει τί χρώμα θα επιλέξει για το μωρό σου! Μέχρι να ολοκληρωθεί λοιπόν η διαδικασία χρωμάτωσης της ίριδας, είναι πιθανόν να αναρωτιέστε οικογενειακώς (αν δεν έχει κανείς σας) το από πού πήρε τα μπλε ματάκια. Από τη φύση του είναι η απάντηση! Περίμενε λίγο και θα... δεις!

Η κοιλιά σου φιλοξενεί ένα μωράκι περίπου 2,5 κιλών, το οποίο στριμώχνεται μέσα στον αμνιακό σάκο και σπρώχνει τα εσωτερικά σου όργανα δεξιά κι αριστερά. Είναι δυνατόν να νιώθεις βολικά; Όχι βέβαια… Για να καταλάβεις τί «ταξίδι» κάνουν τα όργανά σου, στην αρχή της εγκυμοσύνης, η μήτρα σου ήταν «κρυμμένη» χαμηλά μέσα στη λεκάνη σου, τώρα είναι κάτω από τα… πλευρά σου! Συνωστισμός, γαστρεντερικές διαταραχές, τα πάνω κάτω γίνονται μέσα στο σώμα, χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι ακριβώς. Το σώμα σου προετοιμάζεται για τη μεγάλη ημέρα…

Πάμε τώρα στα πιο ιατρικά. Κάποια στιγμή, από αυτή την εβδομάδα και μέχρι και την 37η εβδομάδα, θα χρειαστεί να κάνεις μια κολπική και μια πρωκτική εξέταση, προκειμένου να ελέγξει ο ιατρός σου αν υπάρχει εμφάνιση του βακτηρίου που ονομάζεται στρεπτόκοκκος της ομάδας Β (GBS). Η εξέταση είναι απλή και γίνεται με τη χρήση μπατονέττας, οπότε δεν θα νιώσεις άβολα. Το GBS συνήθως δεν δημιουργεί προβλήματα σε ενήλικες, αλλά σε μια κύηση μπορεί να φέρει σοβαρές επιπλοκές στην έγκυο και στο μωρό της κατά τη γέννα, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα ή μόλυνση του αίματος. Μην περιμένεις να δεις συμπτώματα, ακόμη κι αν είσαι φορέας, πιθανόν να μην το ξέρεις. Στατιστικά, το εμφανίζει περίπου το 10 με 30% των εγκύων. Τα καλά νέα είναι ότι αντιμετωπίζεται με μια αντιβίωση που θα σου χορηγήσει ο ιατρός σου, μειώνοντας σημαντικά έτσι τον κίνδυνο να κολλήσει και το μωράκι. Όλα καλά λοιπόν!

Πώς θα σου φαινόταν να γεννήσεις σε νερό; Είναι μια λύση που τα τελευταία χρόνια την επιλέγουν πολλές μέλλουσες μητέρες, γιατί έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους ο τοκετός ανακουφίζει σημαντικά από τις ωδίνες, λόγω της άνωσης του νερού που βοηθάει τη μέση σου να μην «σηκώνει» μόνη της όλο το βάρος του σώματος, ενώ παράλληλα είναι και ασφαλής μέθοδος (εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές μέχρι τώρα), δίνοντας στο μωρό και μια ομαλή μετάβαση από το «κολύμπι» στο αμνιακό υγρό… στο «κολύμπι» στο νερό! Αν το σκέφτεσαι σοβαρά, μην το καθυστερείς άλλο, ενημερώσου άμεσα και σχετικά από τον ιατρό σου.

35η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Μια καλή ιδέα τώρα που περνάς αρκετές ώρες στο σπίτι είναι να φτιάξεις το πρώτο άλμπουμ φωτογραφιών του μωρού σου. Με ποιες φωτογραφίες; Μα, με τα υπερηχογραφήματά του που έχεις συγκεντρώσει τόσες εβδομάδες! Βγάλε στο τραπέζι και τις δικές σου φωτογραφίες από την αρχή της εγκυμοσύνης και βάλτες στη σειρά. Από τον πρώτο μήνα μέχρι και σήμερα. Δίπλα σε κάθε σελίδα, μπορείς να βάζεις και το αντίστοιχο υπερηχογράφημα του μήνα. Κάποια μέρα, θα δείξεις στο παιδάκι σου πώς ξεκίνησαν όλα…..

Καλή εβδομάδα… και καλές φωτογραφίες!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος