Αν τα δέντρα μιλούσαν

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και το Οίκαδε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τράπεζας Κύπρου διοργανώνουν τη σχολική χρονιά 2010 -2011  Πανελλήνιο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα «Αν τα δέντρα μιλούσαν…»

Σε όλους τους λαούς το δέντρο έχει εξέχουσα σημασία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής τους. Υπάρχει το ιερό δέντρο, το δέντρο της ζωής και του θανάτου, του καλού και του κακού, το δέντρο του κόσμου και της γνώσης, το δέντρο του πεπρωμένου, το στοιχειωμένο δέντρο. Η ιδέα της συγγένειας ανθρώπου και δέντρου αντικατοπτρίζεται σε κοσμογονικούς μύθους. Το δέντρο αντιπροσωπεύει την αστείρευτη πηγή ζωής. Το έθιμο να φυτεύουν ένα δέντρο όταν γεννιέται ένα παιδί προδίδει την άμεση συσχέτιση της ανθρώπινης ζωής και υγείας με τη μακροζωία και την αντοχή των δέντρων.

Οι Δρυάδες, οι νύμφες των δέντρων, γεννιόνταν όταν φύτρωνε ένα δέντρο, σύμφωνα με τη παράδοση έτσι όπως αυτή συναντιέται σε διάφορους λαούς. Τα δέντρα λοιπόν έχουνε ψυχή, ακούνε και νιώθουν.

Με τις ρίζες του βαθιά στο χώμα και τα κλαδιά του ψηλά στον ουρανό, το δέντρο γίνεται η γέφυρα, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο θείο και το ανθρώπινο.

Αποτελεί έμπνευση για την λογοτεχνία, την τέχνη, τη μουσική. Γίνεται σύμβολο, τραγούδι, παραμύθι, έργο τέχνης.

Η αξία του δέντρου και κατ’ επέκταση του δάσους  δεν εστιάζεται μόνο στην αισθητική, λατρευτική ή συμβολική του ιδιότητα, αλλά και στη ζωτική για τους ανθρώπους σημασία του. Είναι τόσο σημαντικό για την ύπαρξή μας όσο και για την συνέχιση της ζωής.

Παρέχει προστασία και τροφή σε όλα τα είδη της πανίδας, προσφέρει πολύτιμα προϊόντα –ξυλεία, τροφή, φάρμακα – βοηθώντας στην οικονομική ανάπτυξη, αποτελεί μια από τις βασικές πηγές παραγωγής  οξυγόνου, συγκρατεί τα νερά  της βροχής ώστε να αποφευχθούν διαβρώσεις του εδάφους, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση του κλίματος περιορίζοντας τις ακραίες θερμοκρασίες.

Η αλόγιστη  εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από την όλο και αυξανόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα (καταπατήσεις, οικιακή επέκταση κ.λ.π.) και η κακή διαχείριση του φυσικού πλούτου μαζί με τις καταστροφικές πυρκαγιές αποτελούν τις κύριες αιτίες καταστροφής του δάσους.

Αιτήσεις συμμετοχής

Τα σχολεία και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή αποστέλλοντας την επισυναπτόμενη φόρμα έως 30 Νοεμβρίου 2010 ως εξής:

  1. στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@texnis.com ή prelations@bankofcyprus.gr
  2. στα fax 210 9340839 ή 210 6477498
  3. ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 173, Νέα Σμύρνη, 171 23 Αθήνα

Παράδοση των έργων : 

Τα έργα πρέπει να παραδοθούν στη διεύθυνση Ελ. Βενιζέλου 173, Νέα Σμύρνη, 171 23 Αθήνα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011. Η αποστολή μπορεί να γίνει με απλό ταχυδρομείο ή courier. 

Παρακαλούμε μη στέλνετε συστημένα γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα παραλαβής τους.

Περισσότερες πληροφορίες στο