Ανάπτυξη ομιλίας.

Ανάπτυξη ομιλίας.

Μόλις το μικρούλι μας συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο του, αρχίζουν οι ανησυχίες, πόσες λεξούλες λέει, αν λέει, πότε θα μιλήσει, αν όλα είναι εντάξει με την ομιλία του κλπ. Σαν γονείς είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε με την ανάπτυξη του παιδιού μας, αλλά γενικά, μάλλον εμείς βιαζόμαστε να μεγαλώσουν!

Ας δούμε λοιπόν κάποια σημεία για την ανάπτυξη ομιλίας των παιδιών.

Είναι φυσιολογικό να μη μπορώ να καταλάβω το μικρό μου, στα δύο του χρόνια όταν μιλά;

Τα μικρούλια των δύο ετών, ποικίλουν πάρα πολύ στο πόσο μιλούν και πόσο εύκολο είναι να τα καταλάβουμε. Γενικά θα πρέπει να καταλαβαίνουμε τα μισά από όσα μας λέει. Η σωστή άρθρωση θα έλθει φυσιολογικά με την ωρίμανση του λόγου.

Όταν πραγματικά δεν μπορείτε να καταλάβετε τι λέει το παιδί σας, προπαντός μη δείξετε απογοήτευση και άγχος. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι θέλει να πει ρωτώντας το και ενθαρρύνοντας το να σας δείξει αυτό που θέλει.
Για να το βοηθήσετε να μιλήσει καθαρά, προφέρεται προσεκτικά τις λέξεις όταν του μιλάτε. Όταν δείχνει αντικείμενα πείτε το όνομά τους και ενθαρρύνετε το μικρό να επαναλάβει και αυτό.

Είναι συνηθισμένο για τα μικρά των δύο ετών, να μην προφέρουν σωστά τις λέξεις υποκαθιστώντας ένα ήχο ή μία συλλαβή με μία άλλη ή παραλείποντας το τελευταίο σύμφωνο μιας λέξης.

Εάν στα τρία χρόνια του είναι ακόμη πολύ δύσκολο να το καταλάβετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, μήπως χρειαστεί λογοθεραπεία ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα ακοής. Σε κάθε περίπτωση, όσο νωρίτερα διαπιστωθεί μία καθυστέρηση στην ομιλία τόσο ευκολότερα θεραπεύεται. Πολλά τέτοια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά κατά την προσχολική ηλικία, έτσι ώστε το παιδί δεν θα έχει αργότερα κανένα πρόβλημα.

Πρέπει να ανησυχώ αν στα δύο χρόνια του, αγωνίζεται να μιλήσει με προτάσεις;

Μην ανησυχείτε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για το παιδάκι των δύο ετών να αγωνίζεται με τις νέες γλωσσικές του δεξιότητες. Για να το βοηθήσετε να μετατρέψει τη σκέψη του σε πρόταση, είναι καλό να του λέτε πως αυτές οι προτάσεις πρέπει να λέγονται. Πχ. Αν χρειάζεται τη βοήθειά σας για να βάλει τις κάλτσες του και σας λέει: «Μαμά η κάλτσα βοήθεια», αμέσως και χωρίς εξήγηση πείτε : «Μαμά, βοήθησε με σε παρακαλώ»!

Λέγοντας πρώτα το όνομα σας του δίνετε να καταλάβει ότι έτσι πρέπει να πει, γιατί διαφορετικά μπορεί να νομίζει ότι εσείς ζητάτε βοήθεια από αυτό. Μην του πείτε να επαναλάβει τα λόγια σας, διακόπτει την ροή και μετατρέπει μία χρήσιμη φράση σε εντολή, πράγμα που δεν αρμόζει σε ένα μικρό δύο ετών, όπως μάλλον ξέρετε.

Δεδομένου ότι έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία να φτιάξει μία πρόταση, μάλλον θα σας μιμηθεί. Αν όχι, πείτε του άλλη μια φορά τη σωστή φράση και τίποτε άλλο. Πιθανότατα την επόμενη φορά θα το θυμηθεί σωστά.

Μόλις γίνει αυτό, πρέπει να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. Δηλαδή, πείτε όλη την πρόταση: «Μαμά, βοήθησέ με, με τις κάλτσες μου, σε παρακαλώ».

Μην στενοχωρηθείτε αν σας πει: «Μαμά, βοήθησε από μία κάλτσα»! Και μη το πιέσετε να το πει σωστά. Η προσπάθεια έχει ήδη αρχίσει και βρίσκεται σε καλό σημείο. Εσείς απλά πείτε: «Εντάξει, έλα να σε βοηθήσω με τις κάλτσες σου».
Επίσης καλό σημάδι είναι να δείτε το μικρό σας απογοητευμένο όταν δεν το καταλαβαίνετε. Αυτό δείχνει ότι θέλει και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας!

Μην ανησυχείτε λοιπόν, σε λίγο δεν θα μπορείτε να το σταματήσετε να μιλά!!!