Γιατί πρέπει να ασκούμαι στην εγκυμοσύνη;

Περιληπτικά μπορούμε να πούμε ότι ερευνες δείχνουν πως η άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλει στην αισθητή μείωση της εμφάνισης κραμπών, έντονων οιδημάτων και φλεβίτιδας στα κάτω άκρα. Μπορεί επίσης να βελτιώσει το αίσθημα της οσφυαλγίας. Τέλος μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και προεκλαμψίας και οι γυναίκες που κάνουν δυναμικές ασκήσεις στην εγκυμοσύνη, τείνουν να έχουν τοκετούς μικρότερης διάρκειας και λιγότερες επιπλοκές στον τοκετό.

Το πρόγραμμα της άσκησης στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να εστιάζει περισσότερο στο να διατηρήσει την φυσική σας κατάσταση, παρά να την βελτιώσει ή να βελτιώσει τις αντοχές σας. Για μερικές γυναίκες αυτό μπορεί να σημαίνει είτε αύξηση, είτε μείωση της καθημερινής δραστηριότητας.

Ποια είδη ασκήσεων θα πρέπει να αποφύγω;

  • Αποφύγετε τις ασκήσεις που απαιτούν ύπτια θέση σώματος ιδιαίτερα μετά τις 16 εβδομάδες
  • Αποφύγετε τις πολεμικές τέχνες όπως, judo, kickboxing και squash όπου οι πιθανότητες τραυματισμού στην κοιλιά είναι μεγάλες
  • Θα πρέπει να φροντίζετε ιδιαίτερα και να αποφεύγετε ασκήσεις που ο κίνδυνος πτώσης ή απώλειας ισορροπίας είναι μεγαλύτεροςόπως, ποδηλασία, σκι, ιππασία.
  • Απαγορεύεται η συμμετοχή σε καταδύσεις διότι το μωρό σας δεν είναι προστατευμένο από την συμπίεση σε μεγάλα βάθη και την εμβολή αέρα κάτω από το νερό.
  • Θα πρέπει να αποφεύγετε την άσκηση σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 2.500 μέτρων όταν αυτό δεν είναι το φυσικό σας περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης "Άσκηση - Γυμναστική στην Εγκυμοσύνη"

Γεωργία Λεζέ, Μαία