Διατροφή και παιδί

παιδί Διατροφή και παιδίΗ διατροφή είναι κάτι για το οποίο τα παιδιά “εκπαιδεύονται” αρχικά μέσα από την οικογένεια τους.

Πόσοι γονείς  όμως δεν πονοκεφαλιάζουν καθημερινά για το τι να μαγειρέψουν για τα παιδιά τους; Αναρωτιούνται γιατί αυτά δεν δοκιμάζουν νέες γεύσεις ή παύουν να τρώνε φαγητά που παλαιότερα τους άρεσαν...

Δείξε μου τι τρως να σου πω ποιος είσαι

Υπάρχει μία θεωρία κατά την οποία για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα! Τροφές που αρέσουν στους γονείς, αρέσουν και στα παιδιά. Το ίδιο λένε, ισχύει και γι' αυτά που νιώθουν απέχθεια. 

Αποτελεί όμως γεγονός και το ότι  ένα παιδί επηρεάζεται από τις γενικότερες διατροφικές συνήθειες της οικογένειας και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει.  Πολλά παιδιά π.χ. τρώνε στο σχολείο φαγητά που στο σπίτι ούτε  τα πλησιάζουν!

Ορισμένα σχολεία προσφέρουν πρωινό και γεύμα στα παιδιά. Τα περισσότερα κρατούν συγκεκριμένο πρόγραμμα-μενού  που περιλαμβάνει μια κάποια ποικιλία. Σε χώρους όπως το σχολείο τα παιδιά επίσης επηρεάζονται βλέποντας τους φίλους τους να τρώνε.

Σε χώρες όπως η Αγγλία ή η Γαλλία τα τελευταία χρόνια υπάρχουν προγράμματα που επιδοτούνται από το κράτος τα οποία αφορούν στο τι τρώνε τα παιδιά στο σχολείο. Καταργήθηκαν οι “καντίνες” και σε πολλά σχολεία στήθηκαν κουζίνες όπου μάγειρες περνούν χρόνο μαζί με τα παιδιά μαγειρεύοντας. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά εξοικειώνονται με τα υλικά και μέσα από μία διασκεδαστική διαδικασία μαθαίνουν να τρώνε σωστά αλλά και την αξία του να ανακαλύπτουν νέες γεύσεις.

Οι γονείς όπως και σε άλλου τομείς, έτσι και στη διατροφή αποτελούν πρότυπο για τα μικρά παιδιά το οποία αποκτούν και χτίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες από πολύ νωρίς.

Το φαγητό είναι οικογενειακή υπόθεση

Το πρωινό, το γεύμα ή το δείπνο, τα παλαιότερα χρόνια αποτελούσαν ευκαιρία για οικογενειακή σύναξη. Τελευταία λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας των γονιών μικροί και μεγάλοι καταλήγουν να τρώνε στο...πόδι ή μπροστά σε μία τηλεόραση . Πολλοί γονείς καταφεύγουν σε εύκολες λύσεις μαγειρέματος ή ακόμη και στο Delivery.

Είναι σημαντικό να βρίσκει η οικογένεια χρόνο για να μοιράζεται από κοινού τουλάχιστον ένα γεύμα καθημερινά και περισσότερα το Σαββατοκύριακο. Φροντίζουμε ώστε να προσφέρουμε όσο το περισσότερο σπιτικά γεύματα  στην οικογένεια μας και ο τρόπος μαγειρέματος να είναι και αυτός όσο το δυνατόν υγιεινός (σωστά υλικά, όχι τσιγάρισμα, λιγότερο τηγανητά...) .

 

Παιδική Διατροφή

Το διαιτολόγιο ενός παιδιού (και κατ' επέκταση της οικογένειας) πρέπει να έχει ποικιλία γεύσεων αλλά και θρεπτικών συστατικών. 

  • Ψάρι, Κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, όσπρια, λαδερά είναι αυτά που πρέπει να “περνάνε” κάθε εβδομάδα από το τραπέζι μας. 
  • Ένα γεύμα την ημέρα πρέπει να περιλαμβάνει κοτόπουλο ή ψάρι, ή όσπρια, γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι).
  • Φροντίστε το ένα γεύμα (ίσως το μεσημεριανό) να είναι ένα σωστό και πλήρες γεύμα και στο βραδινό ακούστε τις προτιμήσεις των παιδιών.
  •  Μαγειρέψτε μαζί τους κάτι που τους αρέσει. Οργανώστε βραδιές κατά τις οποίες εάν τα παιδιά σας είναι μεγάλα, θα μαγειρεύουν αυτά.
  • Τα λαχανικά πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στο τραπέζι και μόνο ως παρουσία και τα φρούτα να αποτελούν το σνακ της ημέρας (πρωί ή απόγευμα, αλλά και στις βόλτες μας).

Οι γονείς δεν πρέπει να το βάζουν κάτω.

Αν ένα φαγητό δεν αρέσει στα παιδιά δεν το αποκλείουμε από τη διατροφή της οικογένειας. Συνεχίζουμε να το εμφανίζουμε στο τραπέζι. Ίσως κάποια στιγμή το παιδί δει αυτό το φαγητό “με άλλο μάτι”, ή να του κεντρίσει το ενδιαφέρον το ότι σε άλλα μέλη της οικογένειας αρέσει πολύ. 

  • Ο τρόπος που “παρουσιάζεται” ένα φαγητό, παίζει σημαντικό ρόλο. Ακόμη και ορισμένα  λαχανικά που δεν αρέσουν σε πολλά παιδιά, με την κατάλληλη παρουσίαση μπορεί να τους κινήσουν το ενδιαφέρον.
  • Ενημερώστε το σχολείο για τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας και ζητήστε την συνεργασία τους εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην διατροφή του παιδιού.
  • Εκφράστε την γνώμη σας εάν διαφωνείτε σε κάτι σχετικά με το μενού διατροφής του σχολείου. Συζητήστε το με τον υπεύθυνο και κάντε κάποια δική σας πρόταση εαν συμφωνούν και οι υπόλοιποι γονείς.
  • Μην δίνετε στα παιδιά μπισκότα, ζαχαρωτά ή γενικότερα σνακ “περιπτέρου” μαζί τους στο σχολείο. Εκτός του ότι θα προτιμήσουν αυτά αντί για το φαγητό τους, θα φέρουν και σε δύσκολη θέση άλλα παιδιά που δεν θα έχουν ανάλογες τροφές μαζί τους.
  • Μην δίνετε συχνά τροφές που δεν έχουν καμία διατροφική αξία στα παιδιά. Μην δίνετε ως επιβράβευση πατατάκια, γαριδάκια ή σοκολάτες στα παιδιά. Ορίστε το πότε και πού μπορεί να φάνε κάποιες από αυτές τις τροφές. Στο σπίτι μπορεί να απαγορεύονται, σε ένα πάρτι να δοκιμάσουν. Μια μικρή σοκολάτα την ημέρα δεν κάνει κακό. Φτιάξτε μόνοι σας ποπ-κορν ή πατατάκια στο σπίτι. Προτιμήστε να φτιάχνετε σπιτικά γλυκά, απλές συνταγές, μαζί με τα παιδιά.
  • Συζητήστε μαζί τους για την διατροφή. Υπάρχουν πολύ ωραία εικονογραφημένα παιδικά βιβλία που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.

Μπορεί ένα παιδί να μην τρώει αυγά, αλλά να τρελαίνεται για κέικ ή πίτες (που περιέχουν αυγά). Μην σας γίνεται εμμονή λοιπόν το “γιατί δεν τρώει”, αλλά σταθείτε στο “τι θα δοκιμάσουμε” για να φάει το παιδί. Τροφές που παλαιότερα έτρωγε, τώρα τις έχει απορρίψει. Μην τις αποκλείεται από τη διατροφή του. Κάποια στιγμή μπορεί βλέποντας τες να τις επιθυμήσει ξανά. Επιβραβεύστε το παιδί όταν τρώει κάτι ωφέλιμο και αποφύγετε να γκρινιάζετε όταν τρώει κάτι “απαγορευτικό”. Αντικαταστήστε το  “όλο σαχλαμάρες τρως” με το “ καταλαβαίνω ότι το βρίσκεις νόστιμο, αλλά μην ξεχάσουμε να φάμε και κάτι θρεπτικό για να ισορροπήσουμε.

Το σημαντικό ρόλο στη διατροφή του παιδιού παίζει η ποιότητα και όχι τόσο η ποσότητα. Σίγουρα είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιο μέτρο. Αλλά μην επιμένετε να φάει το παιδί μέχρι την τελευταία του μπουκιά! Εαν αναπτύσσεται σωστά και η διατροφή του έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία, μην στέκεστε στο “πόσο θα φάει”.

Διαβάστε επίσης Βιβλία για την παιδική Διατροφή