Διατροφικές Διαταραχές στην εγκυμοσύνη

Διατροφικές Διαταραχές στην εγκυμοσύνη

Η διατήρηση μιας θετικής εικόνας του σώματος μπορεί να είναι δύσκολη για κάθε γυναίκα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αλλαγή της εικόνα του σώματος φαίνεται να έχει γίνει ακόμη πιο δεδομένη. Επίσης οι διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία φαίνεται να είναι συχνότερες στις γυναίκες και τείνουν να κορυφώνονται στην αναπαραγωγική περίοδο.

Για τις γυναίκες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια διατροφική διαταραχή, η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή που μπορεί να προκαλέσει την επιδείνωση της διαταραχής. Κάθε τύπος διατροφικής διαταραχής μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική διαδικασία και να αποτελέσει κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο λιμοκτονεί τρώγοντας λίγη ή καθόλου τροφή. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα σημαντικό φόβο κατά του σωματικού λίπους και της αύξησης του σωματικού τους βάρους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της ανορεξίας είναι η πείνα και οι ακραίες συνέπειες για την υγεία του ατόμου.

Προφανώς, για μια γυναίκα που είναι έγκυος και της οποίας η πρόσληψη τροφής είναι υπεύθυνη για την υποστήριξη του εμβρύου, η ανορεξία μπορεί να αποβεί επιζήμια. Αν η μητέρα δεν τρώει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στερεί στο μωρό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη του.

Η ψυχογενής βουλιμία από την άλλη πλευρά είναι μια διατροφική διαταραχή κατά την οποία ένα πρόσωπο καταναλώνει μεγάλα ποσά τροφίμων όλα με τη μία, και στη συνέχεια αναγκάζει τον εαυτό του για να κάνει εμετό ή παίρνει καθαρτικά ή διουρητικά χάπια ώστε να αποβάλλει την τροφή. Οι κίνδυνοι της βουλιμίας περιλαμβάνουν ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες και έλλειψη καλίου από τον επαναλαμβανόμενο εμετό. Πολλά άτομα με βουλιμία μπορούν να διατηρούν φυσιολογικό σωματικό βάρος, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί η διαταραχή.

Μια ακόμα διαταραχή τέτοιου είδους είναι η υπερφαγία, κατά την οποία γίνεται κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από το άτομο, το οποίο δεν είναι σε θέση να ελέγξει την επιθυμία του για τροφή. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απαραιτήτως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Όμως τα τρόφιμα που επιλέγουν συνήθως δεν είναι θρεπτικά αλλά, αντίθετα, είναι γεμάτα με λίπος, ζάχαρη και θερμίδες.

Επιδράσεις στην εγκυμοσύνη

Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την εγκυμοσύνη. Υπάρχουν πολλές επιπλοκές που υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν και να θέσουν εσάς και το μωρό σας σε υψηλό κίνδυνο. Μερικές από αυτές τις επιπλοκές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • πρόωρος τοκετός
  • Χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού
  • Θνησιγένεια ή θάνατος του εμβρύου
  • Υψηλότερος κίνδυνος για την καισαρική τομή
  • Χαμηλή βαθμολογία Apgar, η οποία είναι μια γρήγορη αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του νεογέννητου μετά τον τοκετό
  • Εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων στο έμβρυο
  • Ο διαβήτης κύησης
  • Επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού
  • Χαμηλό αμνιακό υγρό, αποβολή
  • Η προεκλαμψία (τοξιναιμία)
  • Γενετικές ανωμαλίες

Η εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει ιατρικά προβλήματα, που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές, όπως βλάβη στο ήπαρ, στους νεφρούς και στην καρδιά. Οι γυναίκες που έχουν βουλιμία συνήθως αποκτούν υπερβολικό βάρος κατά την κύηση, επομένως βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι γυναίκες που αγωνίζονται με τις διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επίσης, τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης μετά τον τοκετό και μπορεί να έχουν δυσκολίες όσον αφορά τον θηλασμό. Ακόμα εάν μια γυναίκα κάνει χρήση καθαρτικών, διουρητικών ή άλλων φάρμακων για να βοηθήσει την απαλλαγή της από τις θερμίδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο μωρό της με πολλούς τρόπους. Αυτοί οι τύποι φαρμάκων μπορεί να απαλλάξουν το σώμα και από πολύτιμα υγρά και θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του μωρού.

Αντιμετοπίζοντας τις διατροφικές διαταραχές.

Αν έχετε κάποια διατροφική διαταραχή, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για αρκετές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Είναι ζωτικής σημασίας να αναλάβετε δράση αμέσως για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας στο να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό. Αν είστε σε θέση να τρώτε υγιεινά και να κερδίσετε το κανονικό βάρος που θα πρέπει να έχετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, δεν θα έχετε περισσότερες πιθανότητες κινδύνου επιπλοκών ή συγγενών ανωμαλιών από οποιονδήποτε άλλο. Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να ζητήσετε ιατρική και ψυχολογική βοήθεια για τη διαταραχή σας, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Ακολουθήστε μερικές από αυτές τις οδηγίες αν έχετε κάποια διατροφική διαταραχή και θέλετε να μείνετε έγκυος ή είστε έγκυος.

Πριν την εγκυμοσύνη, κάντε τα εξής:

  • Αν έχετε μια διατροφική διαταραχή και δεν έχετε ακόμη ψάξει για επαγγελματική βοήθεια, θα πρέπει να το κάνετε, προτού αρχίσετε να εξετάζετε το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης.
  • Διατηρήστε ένα φυσιολογικό και υγιές βάρος.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και λάβετε ένα ιατρικό τσεκ-απ. Ρωτήστε για προγεννητικές βιταμίνες.
  • Γνωρίστε έναν διαιτολόγο και να αρχίστε μια υγιεινή διατροφή.
  • Συνεχίστε οποιαδήποτε παροχή συμβουλών, όσον αφορά τη διαταραχή σας
  • Αν έχετε ήδη περάσει από συμβουλευτικές υπηρεσίες, θα ήταν μια καλή ιδέα να επισπευτείτε τον γιατρό σας για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας για την εικόνα του σώματος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Εξετάστε σοβαρά και συζητήστε με τον θεραπευτή σας τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές του να μείνετε έγκυος, πριν να έχετε ανακτήσει επιτυχώς το προτεινόμενο για σας βάρος.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάντε τα εξής:

Κάντε μια προγεννητική επίσκεψη νωρίς στην εγκυμοσύνη σας και συζητήστε με το γιατρό σας το παρελθόν σας με διατροφικές διαταραχές. Όσο πιο ειλικρινής είστε με το γιατρό σας, τόσο περισσότερο μπορεί να βοηθήσει.

Προσπαθήστε να πετύχετε μια ουσιαστική και υγιή αύξηση του σωματικού σας βάρους. Όσο πιο κοντά είστε σε μια φυσιολογική αύξηση του σωματικού βάρους, τόσο καλύτερες θα είναι οι συνθήκες για να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό.

Συνεχίστε να επισκέπτεστε έναν διαιτολόγο για να μάθετε σχετικά με την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, πόσες θερμίδες είναι απαραίτητες και ποιες είναι οι σωστές επιλογές τροφών. Αναζητήστε ένα διαιτολόγο με εμπειρία σε διατροφικές διαταραχές.

Κάντε ό, τι μπορείτε για να εξομαλύνετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να εξαλείψετετις δραστηριότητες όπως ο εμετός.

Συνεχίστε να αναζητάτε συμβουλές για την αντιμετώπιση της διατροφικής διαταραχής σας και οποιεσδήποτε σχετικές ανησυχίες. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές της εγκυμοσύνης σας, όταν το σώμα σας αρχίζει να αλλάζει. Ακριβώς το ίδιο σημαντικό όπως και πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να συνεχίσετε να προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τη διατροφική σας διαταραχή και μετά τη γέννηση του μωρού.

Οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές είναι πιο επιρρεπείς σε επιλόχειο κατάθλιψη, οπότε συνεχίστε να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας. Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί επίσης να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες σας να θηλάσετε.

Υπολογίστε το ιδανικό βάρος για την εγκυμοσύνη σας