Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη - Εβδομάδα 10 - SPLΤο γονιμοποιημένο ωάριο ξεκινά ως ένα κύτταρο το οποίο γρήγορα πολλαπλασιάζεται ώστε να διαμορφωθεί το έμβρυο, ταξιδεύοντας –την ίδια ώρα- προς την μήτρα.

Το έμβρυο αρχικά βρίσκεται στο εξωτερικό τμήμα της μήτρας, η οποία αρχίζει να διαστέλλεται έτσι ώστε να το στηρίξει. Το έμβρυο σε αυτή τη φάση έχει το μέγεθος ενός φασολιού ενώ η σπονδυλική του στήλη και το νευρικό του σύστημα έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται.

Έχει ήδη το δικό του κυκλοφορικό σύστημα και μπορεί να έχει διαφορετική ομάδα αίματος από τη μητέρα του. Τα αιμοφόρα αγγεία  και ο ομφάλιος λώρος αρχίζουν να σχηματίζονται.

Για τις περισσότερες γυναίκες το πρώτο «σημάδι» μιας εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση της περιόδου την πέμπτη εβδομάδα. Τα τεστ εγκυμοσύνης που κυκλοφορούν στο εμπόριο θεωρούνται αξιόπιστα κι έτσι η μέλλουσα μητέρα μπορεί να επιβεβαιώσει την εγκυμοσυνη της με ασφάλεια μέσω του τεστ. Αν το πρώτο τεστ είναι αρνητικό, ένα δεύτερο μετά από μερικές μέρες μπορεί να αποδειχθεί θετικό, αφού τα ανιχνεύσιμα ποσοστά ορμονών στα ούρα θα έχουν αυξηθεί.