Εγκυμοσύνη

egumosunh expertsΗ εγκυμοσύνη αν και είναι η φυσική διαδικασία από την οποία περνάμε όλοι μας για να έρθουμε στη ζωή, δεν παύει να είναι μια περίοδος που από το ξεκίνημά της κιόλας δημιουργεί απορίες, άγχος, φόβο και ανησυχίες στις μέλλουσες μανούλες. Πόσο συχνά και ποιες εβδομάδες θα πρέπει η έγκυος να επισκέπτεται το γιατρό και τη μαία της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της;  Τι είναι τα μαθήματα γονεϊκότητας και ποιο σκοπό εξυπηρετούνΠρέπει να ασκούμαστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή είναι επικίνδυνο; Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου; Τι είναι ο πλακούντας; Σε όλες αυτές τις απορίες σας θα βρούμε εδώ μαζί λύσεις και θα σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές.

Ποιοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου

 1. Το κάπνισμα. Τα παιδιά γυναικών που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη γεννιούνται με μικρότερο βάρος.
 2. Η ηλικία της μητέρας. Οι ηλικιωμένες γυναίκες και μάλιστα μετά τα 35 γεννάνε βαρύτερα παιδιά.
 3. Η πολύδυμη κύηση. Τις περισσότερες φορές επηρεάζει το βάρος του εμ βρύου
 4. Η πολυτοκία. Οι πολύτοκες γεννάνε βαρύτερα τα τελευταία τους παιδιά
 5. Γενετικοί παράγοντες, δηλαδή χρωματοσωμιακές ανωμαλίες
 6. Ασθένειες. Οι διαβητικές γυναίκες γεννάνε βαρύτερα παιδιά. Οι υπερτασικές και νεφροπαθείς γεννάνε λιποβαρή. Επίσης τα διάφορα φάρμακα που παίρνει η έγκυος μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του. 
 7. Η ανεπάρκεια του πλακούντα συντελεί στο να γεννιούνται μικρότερα παιδιά, λόγω μη επαρκούς διατροφής του εμβρύου.
 8. Η διατροφή. Η κανονική διατροφή βοηθάει στη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Η υπερβολική διατροφή δεν έχει πάντα σχέση με την ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ η νηστεία (δίαιτα) κάτω απο 500 θερμίδες ημερησίως επηρεάζει το βάρος γεννήσεως του εμβρύου. Ο υποσιτισμός εκτός απο το βάρος, είναι δυνατόν να επηρεάσει και την πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου. 
 9. Κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες. Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά των ευπορότερων τάξεων γεννιούνται ψηλότερα και βαρύτερα. Ίσως διότι οι μητέρες έχουν περισσότερη ανάπαυση και καλύτερη παρακολούθηση.
 10. Η ανάπτυξη των γονέων. 
 11. Το υψόμετρο στο οποίο ζεί η έγκυος. Σε ορεινές περιοχές οι γυναίκες γεννάνε λιποβαρή νεογνά, ίσως από ελλατωμένη περιεκτικότητα οξυγόνου στον αέρα.
 12. Το βάρος της εγκύου. Το βάρος που θα πάρει η έγκυος δεν επηρεάζει το βάρος του μωρού.
 13. Το φύλο γιατί τα αγόρια γεννιούνται βαρύτερα

Πόσο συχνά θα πρέπει να επισκεφθώ το γιατρό και την μαία μου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι επισκέψεις στο γιατρό και την μαία σας, γίνονται σε εντατικότερους ρυθμούς απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής σας. Ο λόγος είναι, η διαφορετικότητα της εγκυμοσύνης ως κατάστασης, που σχετίζεται άμεσα με την καλή υγεία του εμβρύου και της μητέρας, κάτι το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιώνεται συχνά και να διαπιστώνονται τυχόν αποκλίσεις από το φυσιολογικό.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Ποιές εβδομάδες θα πρέπει να επισκεφθώ το γιατρό και την μαία μου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο παρακάτω πίνακας δίνει μία γενική εικόνα της παρακολούθησης μίας ομαλής εγκυμοσύνης.

Σε κάθε μία από αυτές τις επισκέψεις η γυναίκα και ο σύντροφός της θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους και να πάρουν διευκρινιστικές απαντήσεις. Η συλλογή των πληροφοριών σε θέματα τοκετού, θηλασμού, περιποίησης νεογνού κ.λ.π. δίνεται από την μαία προς το ζευγάρι σε ξεχωριστές συνήθως συνεδρίες.

Επιπλέον στα σύγχρονα ιδιωτικά κυρίως ιατρεία της Ελλάδας, οι παρακάτω συνεδρίες συμπληρώνονται και με επιπλέον εξετάσεις όπως υπέρηχος εμβρύου, καρδιοτοκογράφημα κ.λ.π., χωρίς αυτό να είναι πάντα απαραίτητο.

Διαβάστε Περισσότερα

Γιατί πρέπει να ασκούμαι στην εγκυμοσύνη;

Περιληπτικά μπορούμε να πούμε ότι ερευνες δείχνουν πως η άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλει στην αισθητή μείωση της εμφάνισης κραμπών, έντονων οιδημάτων και φλεβίτιδας στα κάτω άκρα. Μπορεί επίσης να βελτιώσει το αίσθημα της οσφυαλγίας. Τέλος μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και προεκλαμψίας και οι γυναίκες που κάνουν δυναμικές ασκήσεις στην εγκυμοσύνη, τείνουν να έχουν τοκετούς μικρότερης διάρκειας και λιγότερες επιπλοκές στον τοκετό.

Διαβάστε Περισσότερα

Εγκυμοσύνη και άσκηση - Τι θα πρέπει να προσέχω;

Μπορεί η εγκυμοσύνη να ωφελείται απο την άσκηση, όμως υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι.Ο κίνδυνος αυξά νεται όταν κάνετε μη εγκεκριμένες ασκήσεις και όταν υπερβαίνετε τις δυνάμεις σας.

Διαβάστε Περισσότερα

μαθήματα γονεικότητας

Τι είναι τα μαθήματα προετοιμασίας γονεικότητας και σε ποιούς απευθύνονται;

Μιλώντας για μαθήματα προετοιμασίας γονεικότητας αναφερόμαστε σε συνεδρίες όπου συμμετέχουν τα ζευγάρια που περιμένουν παιδί, ώστε να προετοιμαστούν για τον τοκετό, την γέννηση και τις πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού

Διαβάστε Περισσότερα

μαθήματα γονεικότητας

Ποιο σκοπό έχουν τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού - γονεικότητας;

Η εκπαίδευση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ως στόχο να βοηθήσει τους μέλλοντες γονείς να προετοιμαστούν για την γέννηση και την γονεικότητα. Οι μέλλοντες γονείς συχνά επιδιώκουν αυτού του είδους την εκπαίδευση, ώστε να εφοδιαστούν με σημαντικές πληροφορίες και να μπορέσουν να πάρουν τις κατάλληλες για αυτούς αποφάσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για θέματα όπως το είδος του τοκετού που θα επιθυμούσαν, την απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων για τον τοκετό, τις διαθέσιμες μεθόδους αναλγησίας, την φροντίδα κατά την διάρκεια της λοχείας για το νεογνό και την μητέρα,το θηλασμό και τις απαραίτητες γονεικές δεξιότητες.

Διαβάστε Περισσότερα

Μπορεί να με απολύσει ο εργοδότης μου λόγω της εγκυμοσύνης μου;

Σύμφωνα με  το άρθρο 15 παρ.1 του ν.1483/1984 "απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σχέσης εργασίας εργαζομένης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, όσο και για το χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθενείας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία. Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη".

Διαβάστε Περισσότερα

Τι είναι ο πλακούντας;

Ο πλακούντας ή ύστερο ή δευτέριο είναι το μέρος του κυήματος που αναλαμβάνει τη διατροφή του εμβρύου. Λέγεται πλακούντας γιατί όταν αναπτυχθεί και πάρει την οριστική του μορφή, μοιάζει με μικρή στρογγυλή πίτα την οποία οι αρχαίοι πρόγονοί μας ονόμαζαν πλακούντα και την πρόσφεραν σε θυσίες.

Επίσης λέγεται ύστερο γιατί βγαίνει «ύστερα» από την έξοδο του εμβρύου ή δευτέριο επειδή έρχεται δεύτερο.

Διαβάστε Περισσότερα