Έγκυος. Τώρα τι κάνω;

Κρατάτε στα χέρια σας ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης ; Ανάμεσα στα χαρούμενα συναισθήματα δημιουργούνται και πολλά ερωτήματα; Τι γίνεται από δω και πέρα; Είναι καλοκαίρι και ήδη έχετε προγραμματίσει τις καλοκαιρινές σας διακοπές; Επιτρέπεται να κολυμπήσω; Να κάνω ηλιοθεραπεία; Μπορώ να πιω καφέ; Υπάρχουν κάποια φαγητά τα οποία πρέπει αν αποφύγω;

 

Ήλιος και εγκυμοσύνη

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν πολλές ορμονικές αλλαγές. Υπάρχει πιθανότητα εν’ όψη καλοκαιρινών διακοπών να εμφανιστούν στο πρόσωπο ή και στο σώμα σας καφέ κηλίδες. Ο ήλιος γενικώς κάνει καλό  όμως αποφύγετε τις υπερβολές και αναλόγως το χρώμα της επιδερμίδας σας μην εκτίθεστε για πολύ ώρα στον ήλιο καθημερινά. Μην ξεχνάτε να  κάθεστε επάνω σε μια καθαρή στεγνή πετσέτα και όχι οπουδήποτε.

Η ακτινοβολία του ήλιου δεν μπορεί να βλάψει το μωρό σας αλλά όταν το σώμα σας υπερθερμανθεί, το κυκλοφορικό σας σύστημα επιβαρύνεται και μαζί με αυτό και το μωρό σας.

Μην εκτεθείτε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό με δείκτη προστασίας κάτω από SPF 30.

Μπορεί κάποιο από τα αντιηλιακά που χρησιμοποιούσατε στο παρελθόν σε αυτή την περίοδο της ζωής σας να σας παρουσιάσει κάποια αλλεργία. Το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ποιο ευαίσθητο και αντιδρά ποιο γρήγορα. Επιλέξτε κάποιο προϊόν από το φαρμακείο και γενικότερα στρέψτε το ενδιαφέρον σας σε πιο φυτικά προϊόντα περιποίησης.

Διαβάστε εδώ για άλλες ουσίες σε καλλυντικά τις οποίες πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Καλοκαιρινή διατροφή στην εγκυμοσύνη

Απαραίτητος σύμμαχος σας, είναι το νερό. Μην αμελείτε να πίνετε τουλάχιστον 1,5 – 2 λίτρα την ημέρα.

  • Αποφύγετε όλα τα «μαλακά» τυριά όπως την φέτα, το ροκφόρ, τα γαλλικά καμαμπέρ, μπρι και το κατσικίσιο τυρί, τα οποία αυξάνουν το κίνδυνο για τοξοπλάσμωση και άλλες παθήσεις που μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες για το μωρό σας.

Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη .

  • Ειδικά τους πρώτους μήνες ίσως θα ήταν καλό να αποφύγετε εντελώς την καφεΐνη, αλλά αν ο καφές σας είναι τόσο απαραίτητος και απολαυστικός, περιορίστε την κατανάλωση του. Έρευνες δείχνουν οτι μέχρι και 2-3 φλυτζάνια καφέ την ημέρα δεν βλάπτουν (μετά την 20η εβδομάδα εγκυμοσυνης ).
  • Αλκοολ και τσιγάρο δεν επιτρέπωνται στηνεγκυμοσύνη. Σε ότι αφορά το αλκοόλ, ακόμη και οι πολύ μικρές ποσότητες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου. Όσο για το κάπνισμα , έχει τόσες συνέπειες στο μωρό που αποτελούν πολύ καλό λόγο να το κόψετε.  

Γυμναστική και εγκυμοσύνη

Αν γυμναζόσασταν πριν την εγκυμοσύνη και αν η εγκυμοσύνη σας κυλά φυσιολογικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσετε την άσκηση, η οποία πια πρέπει να γίνεται σε πιο ήπιους ρυθμούς. Φυσικά στην περίπτωση που νιώσετε πόνο, ζάλη κλπ σταματάτε αμέσως κάθε μορφή άσκησης. Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, τόσο πρέπει να μειώνεται η ένταση των ασκήσεων.

Αν δεν γυμναζόσασταν πριν την εγκυμοσύνη ίσως είναι ώρα να αρχίσετε. Η άσκηση και η κίνηση γενικά βοηθά την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, σας κάνει να νιώθετε άνετα με το σώμα σας και σας προετοιμάζει για τον τοκετό. Αποφύγετε όμως τις υπερβολές.

Διαβάστε εδώ πώς μια απλή άσκηση θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το πυελικό έδαφος το οποίο πρέπει να είναι χαλαρό, για έναν τοκετό χωρίς έντονες ωδίνες. Υπάρχει πληθώρα φορέων που οργανώνουν ειδικά προγράμματα για εγκύους (κολύμβηση, γιόγκα κ.α)

Κολύμπι

Το κολύμπι στη θάλασσα και όχι μόνο, αποτελεί μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης στην εγκυμοσύνη. Μετά το μπάνιο καλό είναι να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό για να αποφύγετε την ανάπτυξη λοιμώξεων στον κόλπο. Αποφεύγετε τα ζεστά μπάνια στη μπανιέρα γιατί μπορούν να προκαλέσουν τοκετό. Στην περίπτωση που επιλέγετε να κολυμπήστε σε πισίνα, βεβαιωθείτε ότι έχουν ληφθεί σωστά μέτρα για τον καθαρισμό της μιας και που στο διάστημα της εγκυμοσύνης είστε πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις.

Μην ξεχνάτε ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια αλλά μια τελείως φυσιολογική διαδικασία η οποία σπάνια απαιτεί την επέμβαση ενός γιατρού. Η εγκυμοσύνη βιώνεται διαφορετικά από κάθε γυναίκα και η ιατρική παρακολούθηση παραμένει σημαντική για την πρόβλεψη και την μείωση δυσάρεστων απροόπτων.  Για περισσότερες πληροφορίες  σχετικά με το ποιες εξετάσεις συνιστώνται διαβάστε το σχετικό άρθρο.