Έκτοπη Εγκυμοσύνη: συμπτώματα και θεραπεία

Έκτοπη εγκυμοσύνη: συμπτώματα και θεραπεία

Η έκτοπη εγκυμοσύνη συμβαίνει περίπου στο 1% των κυήσεων. Επειδή μπορεί να απειλήσει την ζωή της εγκύου, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Έκτοπη εγκυμοσύνη είναι η εγκυμοσύνη που βρίσκεται εκτός της μήτρας. Γι΄αυτό λέγεται και εξωμήτριος εγκυμοσύνη. Συνήθως η έκτοπη βρίσκεται στην σάλπιγγα (σαλπιγγική κύηση). Άλλες σπανιότερες τοποθεσίες που μπορεί να εμφυτευθεί το κύημα είναι η ωοθήκη, ο τράχηλος, ο πλατύς σύνδεσμος,η ουλή προηγηθείσας καισαρικής, το έντερο κα.

Διαβάστε ακόμη: Τι είναι η χημική εγκυμοσύνη;

Η έκτοπη εγκυμοσύνη, δυστυχώς, δεν μπορεί να καταλήξει σε ευτυχές αποτέλεσμα. Το έμβρυο που έχει εμφυτευθεί εκτός μήτρας δεν μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά. Διηθεί τους ιστούς και προκαλεί μια εσωτερική αιμορραγία που μπορεί και να αποβεί μοιραία. Γι' αυτό η έκτοπη εγκυμοσύνη είναι ένα επείγον περιστατικό.

Συμπτώματα της έκτοπης εγκυμοσύνης

Συμπτώματα της έκτοπης εγκυμοσύνης είναι καταρχήν όλα τα συμπτώματα εγκυμοσύνης.  Το τεστ εγκυμοσύνης θα είναι θετικό και θα έχετε  καθυστέρηση περιόδου. Συγχρόνως όμως μπορεί να έχετε και τα ακόλουθα:

  • Πόνους χαμηλά στην κοιλιά
  • Πόνους με την σεξουαλική επαφή ή πόνος όταν πάτε τουαλέτα
  • Πόνους στον δεξιό ώμο η ανάμεσα στις ωμοπλάτες
  • Kόκκινο ή ρόζ αίμα από τον κόλπο

Παρακαλώ εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, μην τα αγνοήσετε. Ελάτε να τα πούμε. Θα χρειαστεί να κάνουμε μια καλή γυναικολογική εξέταση. Ένα Διακολπικό Υπερηχογράφημα Μήτρας-Ωοθηκών είναι απαραίτητο. Στον υπέρηχο, η εξωμήτριος εγκυμοσύνη δεν είναι πάντα εμφανής. Συχνά, απλώς, δεν βλέπουμε εγκυμοσύνη στο εσωτερικό της μήτρας. Κάποιες φορές χρειάζεται να κάνουμε μετρήσεις της β χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα ανά 48 ώρες. Σε μια κύηση που αναπτύσσεται φυσιολογικά η β χοριακή ανεβαίνει κατά 64% κάθε 48 ώρες, στην έκτοπη ανεβαίνει πολύ λιγότερο. Συχνά επαναλαμβάνουμε το υπερηχογράφημα σε λίγες ημέρες.

Άλλες φορές μπορεί να παρουσιάσετε πολύ δυνατούς, πόνους στην κοιλιά και να λιποθυμήσετε. Αν συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να με πάρετε τηλέφωνο αμέσως και να έλθετε κατευθείαν στην Κλινική.

Θεραπεία της έκτοπης εγκυμοσύνης

Η θεραπεία της έκτοπης εγκυμοσύνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τα συμπτώματα, τις τιμές της β' χοριακής, την κλινική εικόνα και τα υπερηχογραφικά ευρήματα. Οι επιλογές μας κυμαίνονται από την απλή παρακολούθηση μέχρι την θεραπεία με ενέσεις (μεθοτρεξάτη) και την χειρουργική αντιμετώπιση

Όταν η έκτοπη εγκυμοσύνη αντιμετωπίζεται χειρουργικά συνήθως προτιμούμε την λαπαροσκόπηση. Εάν δεν είστε καλά και υποπτευόμαστε μεγάλη αιμορραγία συνήθως ανοίγουμε κανονικά, με λαπαροτομή. Σε κάθε περίπτωση, να περιμένετε ότι θα πάτε πολύ καλά. Θα αναρρώσετε γρήγορα. Μπορεί να πάρετε εξιτήριο ακόμη και αυθημερόν.

Γενικά, εάν δεν έχετε προβλήματα υπογονιμότητας και η άλλη σάλπιγγα είναι υγιής, η έκτοπη εγκυμοσύνη– και η θεραπεία της- δεν επηρεάζουν την μελλοντική σας ικανότητα να μείνετε έγκυος και να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές μωρό. Όμως οι πιθανότητες να ξαναπάθετε έκτοπη κύηση είναι 7-10%.

Επειδή κάθε ασθενής είναι ξεχωριστή και το φάσμα των πιθανών περιπτώσεων και θεραπειών είναι ευρύ δεν μπορώ να δώσω μια και μόνη περιγραφή που θέματος της “έκτοπης εγκυμοσύνης”. Για εξειδικευμένη διάγνωση, θεραπεία και συμβουλευτική, κλείστε ένα ραντεβού στο 210 7256991.

Άρθρο από την ιατρό κα. Κατερίνα Γεωργαντοπούλου - περισσότερα εδώ