Experts

expertsΚαλωσορίσατε στο Παιδόραμα - Experts. Tα blogs των ειδικών με θέματα για το παιδί και για την οικογένενεια.

Ψάχνετε μία απάντηση για ένα συγκεκρίμένο θέμα; Στείλτε μας την ερώτηση σας ή συζητήστε μαζί μας σχολιάζοντας τα άρθρα και τις απαντήσεις...

a8lhtismos expertsΤα παιδικά αθλήματα αποτελούν ιδανική ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση. Τα παιδιά μαθαίνουν να υπακούουν στους κανόνες για το καλό της ομάδας, μαθαίνουν να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων. Ποιο είναι όμως το ιδανικό άθλημα για το παιδί μας; Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει το παιδί κολύμβηση, αθλήματα βουνού, σκι ή snowboard και Aikido; Είναι κάποια αθλήματα πιο επικίνδυνα;

diakopes expertsΟι διακοπές στην Ελλάδα είναι παραδεισένιες. Είναι γεγονός πως ζούμε σε μια χώρα που διαθέτει προορισμούς και καταλύματα για όλα τα γούστα. Το μόνο που χρειάζεται για να οργανώσετε τις ιδανικές διακοπές είναι να αποφασίσετε από κοινού έχοντας ως γνώμονα τρεις βασικούς άξονες: τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις δυνατότητές σας. Καλό θα ήταν πέρα από τη διασκέδαση και την ξεγνοιασιά, να καταφέρουμε να συνδυάσουμε και την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών μας. Έτσι εκτός από επισκέψεις σε παραλίες και νησιά, το καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος για οικογενειακές επισκέψεις σε μουσεία. Και επειδή η λέξη καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ήλιο και τη θάλασσα, ενημερωθείτε για το πότε το παιδί σας πρέπει να ξεκινήσει να φοράει γυαλιά ηλίου και τι πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά τους.

ugeia expertsΗ υγεία για όλους είναι το αγαθό που οφείλουμε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας. Σαν πρώτο βήμα φροντίζουμε να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό τους σύστημα με σωστή διατροφή. Τα λαχανικά και το σωστό πρωινό θα θωρακίσουν τον οργανισμό του παιδιού μας. Κρατάμε πάντα την ισορροπία, δίνοντας στα παιδιά γλυκά με μέτρο και προσοχή. Έτσι θα προσέξουμε και την υγιεινή των δοντιών τους. Όμως πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο; Και τι πρέπει να κάνουμε αν το παιδί χτυπήσει στα δόντια; Επίσης πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να εφαρμόζονται σωστά οι Πρώτες Βοήθειες και ποιους αριθμούς να καλέσουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

politismos expertsΟ πολιτισμός είναι μια έννοια πολυσύνθετη που ως γονείς οφείλουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας. Μέσα σε αυτόν τον όρο συγκαταλέγονται τα ήθη και τα έθιμα του κάθε λάου όπως πχ τα δικά μας πασχαλινά έθιμα και παραδόσεις. Επιπλέον, ακόμα και τα παραμύθια, λαϊκά και σύγχρονα, αποτελούν δείγμα του πολιτισμού μας, τα οποία είναι άκρως σημαντικά τόσο για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών όσο και για την ψυχαγωγία τους, αρκεί να καταφέρουμε να τα αφηγούμαστε πετυχημένα. Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτισμού μας μπορούμε να το γνωρίσουμε και να το θαυμάσουμε στα μουσεία, όπου πια είναι αναγκαία η ύπαρξη των μουσειοπαιδαγωγών για να δώσουν στα παιδιά με τον τρόπο τους την ενδιαφέρουσα οπτική των εκθεμάτων και όχι την βαρετή εικόνα της αναγκαστικής επίσκεψης στο μουσείο.

ekpaideush expertsΗ εκπαίδευση είναι σίγουρα απαραίτητο εφόδιο για τα παιδιά, αρκεί όμως μόνο η γνώση για την άρση των προβλημάτων και τη διαχείριση όλων των καταστάσεων της καθημερινότητας; Σίγουρα ως γονείς οφείλουμε να καλλιεργήσουμε αξίες στα παιδιά μας έτσι ώστε να καλλιεργήσουμε και την κοινωνική τους μόρφωση. Πέρα από αυτό, πρέπει να δίνουμε ερεθίσματα στα παιδιά μας για να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Από τις πρώτες προσπάθειες να μάθουμε πράγματα στο παιδί μας μπορεί να εντοπίσουμε κάποιες πρώιμες ενδείξεις μαθησιακών δυσκολιών, οι οποίες πρέπει να αξιολογηθούν από ειδικούς για να αντιμετωπιστούν άμεσα. Κάποιες από αυτές που συναντώνται αρκετά συχνά και δημιουργούν ανησυχία και φόβο στους γονείς είναι η διάσπαση προσοχής και η δυσλεξία.

mousikh expertsΗ μουσική είναι ένας κόσμος που μας περιβάλλει από τη στιγμή που δημιουργούμαστε και μας συντροφεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όσο μεγαλώνουμε ανακαλύπτουμε ότι η μουσική μπορεί να γίνει ένα μέσο έκφρασης και δημιουργίας. Έτσι από τη μία, οι γονείς οφείλουν να δημιουργούν συνθήκες που θα ευνοούν την εξέλιξη αυτής της σχέσης με τη μουσική. Από την άλλη, εξετάζουμε και την πλευρά των επαγγελματιών της μουσικής που εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με τα παιδιά ως κοινό και τη μουσική.

egumosunh expertsΗ εγκυμοσύνη αν και είναι η φυσική διαδικασία από την οποία περνάμε όλοι μας για να έρθουμε στη ζωή, δεν παύει να είναι μια περίοδος που από το ξεκίνημά της κιόλας δημιουργεί απορίες, άγχος, φόβο και ανησυχίες στις μέλλουσες μανούλες. Πόσο συχνά και ποιες εβδομάδες θα πρέπει η έγκυος να επισκέπτεται το γιατρό και τη μαία της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της;  Τι είναι τα μαθήματα γονεϊκότητας και ποιο σκοπό εξυπηρετούνΠρέπει να ασκούμαστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή είναι επικίνδυνο; Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου; Τι είναι ο πλακούντας; Σε όλες αυτές τις απορίες σας θα βρούμε εδώ μαζί λύσεις και θα σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές.

anatrofh expertsΗ ανατροφή των παιδιών μας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους γονείς κάθε στιγμή. Καθημερινά αγωνιούν αν οι αποφάσεις που παίρνουν είναι οι σωστές και αν τα λάθη που κάνουν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανατροφή και την ψυχολογία των παιδιών τους. Οι σύγχρονοι γονείς αναρωτιούνται αν πρέπει να θέτουν όρια στο παιδί τους, αν η τιμωρία είναι αποτελεσματική και αν θα μπορέσουν να προστατέψουν το παιδί τους από το να κάνει λάθη. Θεωρούν σημαντικό να είναι ενθαρρυντικοί απέναντι στα παιδιά τους και προσπαθούν να κρατούν τις ισορροπίες έτσι ώστε να μην τσακώνονται τα αδέρφια μεταξύ τους. Επίσης, το ζευγάρι προσπαθεί μέσα από τη δική του σχέση να διδάξει πράγματα και αξίες στα παιδιά, αφιερώνοντας παράλληλα χρόνο και στους ίδιους. Αν και οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην ελληνική οικογένεια είναι δύσκολες, κυρίως λόγω της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, τα νέα ζευγάρια δείχνουν να προσπαθούν να αναθρέψουν τα παιδιά τους όσο καλύτερα και ποιοτικότερα μπορούν.

dwmatio expertsΤο δωμάτιο για τα παιδιά είναι το πρώτο πρακτικό ζήτημα  που απασχολεί τους μελλοντικούς γονείς. Από την πρώτη στιγμή που μαθαίνουν τα ευχάριστα νέα για την εγκυμοσύνη, ονειρεύονται και σχεδιάζουν το χώρο που θα δημιουργήσουν για να μεγαλώσει το μωρό τους. Είναι σημαντικό σε αυτήν τη φάση να μην ξεφύγουν οι γονείς και υποκύψουν σε περιττά έξοδα και έπιπλα αλλά να αρκεστούν στο χρήσιμο βασικό εξοπλισμό του παιδικού δωματίου.

sunergates expertsΟι συνεργάτες μας στο paidorama.com είναι έγκριτοι επιστήμονες, με πολυετή εμπειρία πάνω στο αντικείμενό τους και πάντα με ιδιαίτερη αγάπη προς τα παιδιά.