Φυσικός τοκετός

Φυσικός τοκετός

Οι περισσότερες εγκυμοσύνες εξελίσσονται χωρίς επιπλοκές μέχρι την 40η εβδομάδα περίπου , οπότε και αρχίζει ο πραγματικός τοκετός. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που σας λένε πως όπου να ΄ναι θα γεννηθεί το μωρό σας.

Τα πρώτα σημάδια του τοκετού

Το πρώτο σημάδι σ΄ ένα φυσιολογικό τοκετό έρχεται όταν νιώθετε συσπάσεις των μυών της μήτρας. Στην αρχή , αυτές οι συσπάσεις μπορεί να μοιάζουν με κύματα πόνου δυσπεψίας ή με σουβλιές πόνου στη μέση.

Όσο πλησιάζει ο τοκετός , οι συσπάσεις έρχονται σε πιο τακτά διαστήματα και ο χρόνος ανάμεσα σε κάθε σύσπαση προοδευτικά ελαττώνεται. Ακόμα και τότε η έντασή τους μπορεί να ποικίλλει. Οι ίδιες οι συσπάσεις δεν αποτελούν πάντοτε αξιόπιστο σημάδι ενάρξεως του τοκετού.

Σ΄ όλη την εγκυμοσύνη η μήτρα κάνει συσπάσεις (προετοιμάζεται για τον τοκετό (αν και αυτές οι συσπάσεις σπάνια γίνονται αντιληπτές μέχρι τις τελευταίες λίγες εβδομάδες της εγκυμοσύνης)

Αν οι συσπάσεις δεν συνοδεύονται από άλλα σημάδια και δεν είναι πολύ συχνές, τότε πιθανώς δεν πρόκειται για τοκετό.

Καθώς ξεκινά η διαδικασία του τοκετού, η βλέννα που κατά την εγκυμοσύνη έχει σχηματίσει ένα διάφραγμα ανάμεσα στη μήτρα και τον κόλπο, αποβάλλεται με τη μορφή υγρών χρωματισμένων με αίμα.

Άλλο σημάδι του τοκετού μπορεί να είναι το σπάσιμο των μεμβρανών που περιβάλλουν το αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο «κολυμπά» το μωρό σας.

Μπορεί τα υγρά να εμφανιστούν ως κηλίδες, μπορεί όμως να τρέξουν απότομα με ορμή. Και στις δυο περιπτώσεις , η ρήξη των μεμβρανών αποτελεί συνήθως σημάδι για το ότι ο τοκετός πλησιάζει. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε το χρώμα των υγρών αυτών και να ενημερώσετε τον γιατρό σας (μπορεί να είναι διαυγή, πράσινα, αλλά στην περίπτωση που δείτε αίμα, καλέστε τον άμεσα-κάτι που έτσι κι αλλιώς θα κάνετε). 

Tags: τοκετός, φυσικός τοκετός