Γιατί είναι σημαντικό, να γνωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι τη σωστή εφαρμογή των Πρώτων Βοηθειών;

Ανεξάρτητα από κοινωνική θέση, φύλο, επάγγελμα ή οικονομική κατάσταση, όλοι κάποτε μπορεί να βρεθούμε ως μάρτυρες σε κάποιο επείγον περιστατικό. Αυτό μπορεί να συμβεί στο δρόμο, στη δουλειά, στο σπίτι, αλλά και στο πλέον απρόσμενο περιβάλλον. Στην περίπτωση αυτή, όλοι συνήθως θέλουμε να βοηθήσουμε, αφού η ελληνική συνείδηση αντικατοπτρίζει την αγάπη προς το συνάνθρωπο και η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη είναι βαθιά χαραγμένη στο μυαλό του Έλληνα, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν πως να το κάνουν σωστά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τελικά η έκβαση της υγείας του ασθενούς είναι συχνά δραματική. Ο άνθρωπος που θα βρεθεί μπροστά μας δεν επιλέγει ούτε να τραυματιστεί, αλλά ούτε και να τον περιθάλψουμε εμείς. Εμείς όμως επιλέγουμε να τον βοηθήσουμε, και συνεπώς θα πρέπει να γνωρίζουμε σωστά πώς να το κάνουμε αυτό.

Εξάλλου, αν εμείς βρισκόμαστε ποτέ στη θέση του θύματος για παράδειγμα ενός τροχαίου ατυχήματος, θα θέλαμε να λάβουμε την πλέον ποιοτική βοήθεια, έτσι και εμείς θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον αποτελεσματική βοήθεια σε όποιον συνάνθρωπό μας το χρειαστεί.

Οι Πρώτες Βοήθειες δεν αποσκοπούν στην τελική θεραπεία του ασθενούς. Όμως, αν προσφερθούν σωστά και αποτελεσματικά, οι πιθανότητες επιβίωσης και ομαλότερης αποθεραπείας του ασθενούς αυξάνονται σημαντικά. Ενίοτε οι Πρώτες Βοήθειες μπορούν από μόνες τους να σώσουν τη ζωή του ασθενούς ή να τον θεραπεύσουν.

Για παράδειγμα, ένας ασθενής που λόγω πνιγμού έχει υποστεί καρδιοαναπνευστική ανακοπή, (διακοπή καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας), μπορεί να επανέλθει μόνο με την εφαρμογή Καρδιο – Αναπνευστικής Αναζωογόνησης, ενώ ένας ασθενής που είναι στην ίδια κατάσταση αλλά από διαφορετική αιτία π.χ. από έμφραγμα μυοκαρδίου, είναι εξαιρετικά απίθανο να επανέλθει αν δεν γίνει γρήγορα απινίδωση και δεν του χορηγηθούν κατάλληλα φάρμακα στο νοσοκομείο. Οι πιθανότητες, όμως του δεύτερου ασθενούς θα έχουν αυξηθεί σημαντικά αν εφαρμοσθεί πρώτα Καρδιο – Αναπνευστική Αναζωογόνηση σωστά και αποτελεσματικά στον τόπο του ατυχήματος.

Πολύ βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση κάποιου περιστατικού παίζει η ασφάλεια του αρωγού, των διασωστών, των παρισταμένων, του θύματος, γενικά του χώρου του ατυχήματος.

Πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί όταν πολίτες ή διασώστες προσπάθησαν να βοηθήσουν τα θύματα ενός ατυχήματος, χωρίς να έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Για το λόγο αυτό, η ασφάλεια της επονομαζόμενης στη γλώσσα των διασωστών «σκηνής του ατυχήματος» θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα οποιουδήποτε προσφέρει τις Πρώτες Βοήθειες. Η μέριμνα για την ασφάλεια ξεκινά πριν ασχοληθούμε με το θύμα. Καθώς πλησιάζουμε, θα πρέπει να έχουμε όλες τις αισθήσεις μας σε επαγρύπνηση για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε έγκαιρα τυχόν κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν, όπως για παράδειγμα συνεχιζόμενη ροή ηλεκτρικού ρεύματος σε μια ηλεκτροπληξία, κυκλοφορία οχημάτων στο χώρο του τροχαίου ατυχήματος, ή κίνδυνος τραυματισμού από μια ψηλή σκάλα που βρίσκεται κοντά στο χώρο ενός εργατικού ατυχήματος. Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε ενέργειας θα πρέπει να κάνουμε μια γρήγορη οπτική σάρωση όλης της σκηνής του ατυχήματος, με σκοπό τον εντοπισμό τυχόν κινδύνων.

Για όσους κινδύνους εντοπίσουμε, να λάβουμε μέριμνα ώστε να τους μειώσουμε. Να κόψουμε την παροχή του ρεύματος στην περίπτωση της ηλεκτροπληξίας, να τοποθετήσουμε τρίγωνο σε κατάλληλη θέση, (όπως φαίνεται στην εικόνα), στην περίπτωση ενός τροχαίου ατυχήματος, και να τοποθετήσουμI µ τη σκάλα στο έδαφος στην περίπτωση του εργατικού ατυχήματος. Αν δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να μειωθεί ο κίνδυνος, θα πρέπει να μετακινηθεί ο τραυματίας από τη θέση του. Αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν ο κίνδυνος είναι σοβαρός, δηλαδή απειλείται άμεσα η ζωή του θύματος, και άμεσος.