Καισαρική τομή
Η καισαρική τομή είναι μία χειρουργική επέμβαση με τομή στην κοιλιά και στη μήτρα.
Η πιθανότητα μιας επιπλοκής είναι σπάνια αλλά όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και στην καισαρική υπάρχει πιθανότητα αιμοραγίας, κάποιας λοίμωξης, θρόμβωσης ή ακόμη και ρήξης μήτρας.
Με την καισαρική τομή, η γυναίκα δεν αισθάνεται τον πόνο του τοκετού (γίνεται ολική ή μερική αναισθησία) δεν τραυματίζεται ο κόλπος και το ρίσκο για να πάθει κάτι το νεογέννητο είναι πολύ μικρό (10 φορές μικρότερο απ’ ότι στον φυσιολογικό τοκετό). Από την άλλη όμως, έρευνες δείχνουν πως παιδιά που γεννιούνται μέσω καισαρικής τομής είναι ποιο ευάλωτα σε διατροφικές αλλεργίες.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η διαδικασία του φυσικού τοκετού προετοιμάζει το παιδί (λόγω της διάρκειας του αλλά όχι μόνο) για την αλλαγή σε ένα νέο περιβάλλον, ενώ η καισαρική τομή αποτελεί σοκ για το νεογέννητο το οποίο βιώνει απότομα την αλλαγή χωρίς προετοιμασία. Αν και αποφεύγεται ο πόνος του τοκετού, οι μέρες μετά την εγχείρηση είναι συνήθως επώδυνες.
Πότε πρέπει να γίνεται
Η καισαρική δεν πρέπει να θεωρείται λύση ώστε να αποφευχθεί ο φυσικός τοκετός . Σε περιπτώσεις που υπάρχουν επιπλοκές πριν και κατά τον τοκετό (υποξία, δυσκολία καθόδου του εμβρύου ή λάθος θέση αυτού, μολύνσεις κ.α ) ,η καισαρική τομή μπορεί να σώσει το παιδί και τη μητέρα και είναι πολύ πιθανό σε τέτοιες περιπτώσεις ο γιατρός να αποφασίσει να προσφύγει σε αυτή.
Αν η καισαρική είναι επιλογή της γυναίκας και δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος ιατρικός λόγος, τότε πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και να είναι ξεκάθαρο ποιες θα μπορεί να είναι οι επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης και τα πλεονεκτήματα του φυσικού τοκετού (πετυχημένος θηλασμός, ενεργός ρόλος του συντρόφου, δημιουργία συναισθηματικού δεσμού μεταξύ μητέρας και μωρού). Ειδικά αν υπάρχει σχεδιασμός/επιθυμία και για επόμενες εγκυμοσύνες, έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από μία καισαρική αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών.