Κατάθλιψη λόγω σωματικού βάρους

katathlipsi sΗ ιδανική περίπτωση, είναι να είστε σε ένα φυσιολογικό βάρος πριν μείνετε έγκυος και στη συνέχεια να αποκτήσετε το συνιστώμενο ποσό βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μπορούν να υπάρξουν συνέπειες για την απόκτηση υπερβολικού ή πολύ λίγου βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Το σωματικό βάρος γέννησης του μωρού και το μέγεθος του εξαρτώνται από την αύξηση του βάρους σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατάλληλη αύξηση του σωματικού βάρους εξασφαλίζει ένα πιο υγιές αποτέλεσμα για σας και το μωρό σας. Ο στόχος σας πρέπει να είναι να διατηρήσετε μια σταθερή αύξηση του σωματικού σας βάρους σε όλη την εγκυμοσύνη σας.

Το μωρό σας απαιτεί μια καθημερινή παροχή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και αυτή θα γίνει μέσω της διατροφής σας. Θα πρέπει να αναμένετε να γίνεται αύξηση του σωματικού βάρους σας από εβδομάδα σε εβδομάδα και να κερδίζετε περισσότερα ή λιγότερα κιλά ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης σας. Ωστόσο, αν το βάρος σας κυμαίνεται πάρα πολύ ή αλλάζει ξαφνικά, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για κάποιο πρόβλημα. Ορισμένα σημάδια είναι τα παρακάτω:

  • Παίρνετε περισσότερα από 3 κιλά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου σας
  • Παίρνετε περισσότερο από 2 κιλά μέσα σε μια οποιαδήποτε εβδομάδα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου σας
  • Δεν παίρνετε βάρος για περισσότερο από δύο εβδομάδες στη σειρά, ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του όγδοου μήνα
  • Παίρνετε περισσότερο βάρος από ό, τι αναμένεται

Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά ή άλλα προειδοποιητικά σημάδια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Δεν θα πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να αγχώνεστε με το να ζυγίζεστε κάθε μέρα. Αντ 'αυτού, κάντε τακτικές επισκέψεις στο γιατρό σας και ζυγιστείτε στο σπίτι σας κάθε εβδομάδα για να βεβαιωθείτε ότι είστε στο σωστό δρόμο.

Το βάρος και το μέγεθος του βρέφους κατά τη γέννηση του μπορεί να συσχετιστεί με τον κίνδυνο άμεσων προβλημάτων υγείας καθώς και με τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών στην παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή του. Αν και πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στο βάρος κατά τη γέννηση ενός μωρού, το ποσό του βάρους που παίρνει μια μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει σίγουρα μια άμεση επίδραση στο μέγεθος του βρέφους κατά τη γέννηση. Ένα μωρό που ζυγίζει πάρα πολύ ή πολύ λίγο κατά τη γέννηση μπορεί να βιώσει μια σειρά προβλημάτων.

Τα βρέφη που γεννιούνται με βάρος μικρότερο από 2.500 γραμμάρια, θεωρούνται μωρά χαμηλού βάρους γέννησης. Βρέφη που ζυγίζουν λιγότερο από 2.500 γραμμάρια κατά τη γέννηση μπορεί να είναι πρώιμα, δηλαδή μπορεί να έχουν γεννηθεί πριν από την τριακοστή έβδομη εβδομάδα της κύησης, ή μικρά για τη διάρκεια της κύησης. Παρόλα αυτά ακόμα και αν ένα μωρό είναι πρόωρο, θα πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από 2500 γραμμάρια κατά τη γέννηση.

Τα μωρά χαμηλού βάρους γέννησης διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα. Επίσης, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αναπτυξιακά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες αργότερα στη ζωή τους. Τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα, λοιμώξεις του αναπνευστικού και ωτίτιδες. Είναι πιο πιθανό να σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ νοημοσύνης.

Όσα μωρά ακόμα γεννήθηκαν με πολύ χαμηλό βάρος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλική παράλυση. Τα βρέφη που γεννήθηκαν με το μέσο βάρος και το ιδανικό μέγεθος διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο προβλημάτων αργότερα στη ζωή τους. Τα υψηλού βάρους γέννησης μωρά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τόσο τα ίδια όσο και τη μητέρα τους για μια πιο δύσκολη γέννα. Αυτά τα μωρά μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και υψηλές μετρήσεις του αίματος κατά τη γέννηση. Αυτά τα μωρά έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για περίσσεια λίπους σώματος κατά την παιδική ηλικία και καθ 'όλη την ενήλικη ζωή τους