Καθυστερημένο κόψιμο του ομφαλίου λώρου, μπορεί να ωφελήσει πολύ το παιδί χρόνια μετά

Καθυστερημένο κόψιμο του ομφαλίου λώρου, μπορεί να ωφελήσει πολύ το παιδί χρόνια μετά

Η καθυστέρηση της κοπής του ομφάλιου λώρου κατά μόλις δύο τρία λεπτά μετά τη γέννηση βοηθά στην πρόληψη της ανεπάρκειας σιδήρου, η οποία μπορεί να βελτιώσει αναπτυξιακές και κοινωνικές συμπεριφορές στην ηλικία των 4 ετών, ιδίως στα αγόρια.

Η καθυστέρηση αυτή, μπορεί να είναι ευεργετική, όπως δηλώνουν οι επιστήμονες, για την ανάπτυξη του μωρού, τη βελτίωση του όγκου του αίματος κατά 30 έως 40%, μεταφέροντας μία τελευταία φορά θρεπτικές ουσίες από τον πλακούντα προς το μωράκι, στις κρίσιμες στιγμές μετά τη γέννηση. Άλλη μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η καθυστέρηση αυτή βοηθά το μωρό να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες σιδήρου, γεγονός πολύ σημαντικό στην πρώτη παιδική ηλικία και που έχει συσχετισθεί με ελλείψεις στην ανάπτυξη, μαθησιακά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι ερευνητές εξέτασαν 260 παιδιά στην ηλικία των 4 ετών. Σε 140 από αυτά η κοπή του ομφαλίου λώρου καθυστέρησε για λίγο και στα υπόλοιπα 120 έγινε δευτερόλεπτα μετά την γέννηση. Ενώ λοιπόν τα παιδιά δεν παρουσίασαν διαφορές όσον αφορά το IQ, το ποσοστό των παιδιών με λίγο μειωμένες κινητικές δεξιότητες, όπως για παράδειγμα να πιάσουν ένα μολύβι, ήταν πολύ χαμηλότερο στα παιδιά που καθυστέρησε η κοπή του ομφάλιου λώρου.

Κινητικές δεξιότητες αξιολογήθηκαν από ψυχολόγο, με τη χρήση διαφόρων δοκιμών, όπως το να πιάσουν ένα μολύβι, να βάλουν ένα κέρμα σε σχισμή, να ζωγραφίσουν κάτι μέσα σε ορισμένο περιθώριο. Επίσης εξέτασαν τη θετική κοινωνική συμπεριφορά, και τις συναισθηματικές δυσκολίες όπως επίσης και την υπερκινητικότητα.

Η επίδραση της καθυστέρησης της κοπής του ομφαλίου λώρου, παρατηρήθηκε μόνο στα αγόρια, ίσως γιατί όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες, τα αγόρια τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά ανεπάρκειας σιδήρου σε σύγκριση με τα κορίτσια.

Η συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων για όλα τα νεογέννητα συνεχίζει να αυξάνεται καθώς δημοσιεύονται όλο και περισσότερες μελέτες. Ενώ πολλοί πλέον γιατροί συμφωνούν και εφαρμόζουν την καθυστέρηση στην κοπή του ομφαλίου λώρου, εξακολουθεί να υπάρχει ένας μικρός δισταγμός ιδιαίτερα με τα βρέφη που γεννιούνται κανονικά στο τέλος της εγκυμοσύνης. Όμως ο δισταγμός αυτός πρέπει να εξαφανιστεί.

Τα παιδιά σε αυτή τη μελέτη, γεννήθηκαν μετά από 37 με 41 εβδομάδες κύησης, άρα είναι βρέφη χαμηλού κινδύνου. Ήταν δε επιλέξιμα μόνο εάν οι μητέρες τους ήταν υγιείς, δεν κάπνιζαν και είχαν μία εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα. Η έρευνα είχε και κάποιες ελλείψεις, δεδομένου ότι οι γονείς αξιολόγησαν τις προσωπικές/κοινωνικές δεξιότητες όπως και τις κινητικές των παιδιών τους με τη χρήση ερωτηματολογίου, έτσι υπήρχε κάποια δυνατότητα γονικής προκατάληψης.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής «υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει ζημιά μέχρι την ηλικία των 4 ετών», συμπεραίνουν οι ερευνητές.
Επίσημα το κράτος, δεν έχει ακόμη εγκρίνει την καθυστέρηση στην κοπή του ομφαλίου λώρου, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία. Ενώ στο παρελθόν υπήρχε ο φόβος ότι αυτή η καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει τη μητέρα σε αιμορραγία, πρόσφατες μελέτες το αποκλείουν. Ενώ υπάρχει μία μικρή ανησυχία, μήπως το μωράκι πάθει ίκτερο.

Το συμπέρασμα λοιπών των ειδικών είναι ότι, η για ένα ή δύο λεπτά καθυστέρηση της κοπής του ομφαλίου λώρου είναι ένα απλό εργαλείο για να εξασφαλίσει το μωρό ότι δεν θα έχει έλλειψη σιδήρου.

Έτσι, μιλήστε με το γιατρό σας, σχετικά με την πολιτική του στο θέμα αυτό, και αν μπορεί να είναι μόνο δική σας επιλογή. Είναι ένα απλό βήμα που πιθανότατα θα είναι ευεργετικό αργότερα για το μωρό σας.