Μήπως τα παιδιά βάζουν τους κανόνες στο σπίτι;

Μήπως τα παιδιά βάζουν τους κανόνες στο σπίτι;

Θέλετε τα παιδιά να είναι δυνατά. Ασφαλώς, όμως πρέπει να υπάρχουν όρια. Ας δούμε πως είναι δυνατόν να βρείτε τη σωστή ισορροπία.

Θέλετε να είναι δυνατά και να αισθάνονται ότι έχουν και αυτά εξουσία. Τους λέτε ότι μπορούν να λένε την άποψή τους, να ξέρουν να διεκδικούν και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους. Αλλά τι συμβαίνει όταν δίνετε στα παιδιά πάρα πολύ ελευθερία; Τι συμβαίνει όταν η χειραφέτηση μετατρέπεται σε δικαίωμα;

Επιτρέπουμε στα παιδιά να έχουν ισχυρή αυτοπεποίθηση, έχουν πάθη, χόμπι και φιλοδοξίες. Ακούγεται υπέροχο έτσι δεν είναι; Αντίθετα τα παιδιά που δεν έχουν πολλά δικαιώματα, μένουν εξαρτημένα από τους γονείς, είναι αυταρχικά, διαρκώς ανικανοποίητα. Εσείς τι προτιμάτε; Η απάντηση βρίσκεται στην ανατροφή τους.

Για να αποφύγετε να είστε υπερβολικά ανεκτικοί και να μην γίνει το αγγελούδι σας ένα μικρό τέρας, σκεφτείτε με προσοχή τα έξι παρακάτω βασικά σημεία:

• Δώστε στα παιδιά σας αυτό που χρειάζονται και όχι ότι θέλουν.
Τα άφθονα δώρα στα παιδιά, σας ευχαριστούν πολύ, αλλά αυτά θα αναπτύξουν μία νοσηρή αίσθηση του δικαιώματος, όταν δεν υπάρχουν όρια στις επιθυμίες τους. Τα δώρα είναι πάντα καλοδεχούμενα από τα παιδιά, όμως όταν είναι πάρα πολλά, έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Όσο περισσότερα πράγματα τους χαρίζουμε, τόσο λιγότερο τα εκτιμούν και ζητούν όλο και περισσότερα. Όταν πρόκειται για δώρα και ανταμοιβή, το μέτρο είναι ότι καλύτερο. Λίγα σημαντικά πράγματα, είναι πολύ καλύτερα από μία αφθονία δώρων.

• Μην επιτρέψετε ποτέ στα παιδιά να μην σας σέβονται.
Πολλές φορές μένουμε κατάπληκτοι από τον τρόπο που ορισμένα παιδιά μιλούν στους γονείς τους. Τα βλέπουμε ακόμη και να τους χτυπούν. Τίποτε δεν καταστρέφει περισσότερο την ηρεμία της οικογένειας, από τους γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να φέρονται έτσι. Κανένα παιδί δεν θέλει να έχει ένα γονιό που τον κάνει ότι θέλει. Τα παιδιά που φέρονται έτσι στους γονείς τους, υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχουν κακές σχέσεις με άλλα άτομα και έχουν κατάθλιψη. Έτσι αν το παιδί δεν σας σέβεται και σας φέρεται άσχημα, μην καθυστερήσετε καθόλου. Βάλτε ένα τέλος σε αυτό. Να είστε σταθερά αρνητικοί στις απαράδεκτες συμπεριφορές και προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία κατάσταση αμοιβαίου σεβασμού στην οικογένειά σας.

• Μην είστε «εγώ θα τα κάνω όλα γονιός»!
Ο «εγώ θα κάνω τα πάντα γονιός» είναι ο σούπερ ήρωας της οικογένειας, πρόθυμος να κάνει τα πάντα για το παιδί του. Όμως έχει μία τρομερή συνήθεια να ορμά σε κάθε απογοητευτική κατάσταση που αντιμετωπίζει το παιδί, για να τη διορθώσει. Κάνοντας όμως έτσι, τα παιδιά παραμένουν εξαρτημένα από την οικογένεια, τους «κλέβουν» τις ευκαιρίες ανάπτυξης και τους δημιουργούν κενά στην συναισθηματική τους ανάπτυξη. Τα παιδιά με ένα γονιό που τα διορθώνει όλα, δεν τα ενδιαφέρει να σκεφτούν πως θα αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα τους. Είναι φυσικά καλύτερο να διδάξουν τα παιδιά πώς να εργαστούν μέσα από μία απογοήτευση και να βρουν τη δική τους λύση. «Μην σώσεις την ημέρα»! Θυμηθείτε η απογοήτευση είναι το καύσιμο που οδηγεί στην ενηλικίωση. Βοηθώντας τα παιδιά να δουλέψουν και να βιώσουν την απογοήτευση είναι πολύ πιο εποικοδομητικό από το να τα διαφυλάξουμε από αυτή.

• Ενθαρρύνετε τα παιδιά να «πληρώσουν» το δικό τους δρόμο.
Τα προνόμια και τα οφέλη που έχουν αποκτήσει τα παιδιά χωρίς κανένα κόπο, τους στερούν την αυτοπεποίθηση. Η επιθυμία είναι ένα μεγάλο άλμα προς τη φιλοδοξία και τη δημιουργικότητα. Βοηθήστε τα να θέτουν στόχους και να εργαστούν για την επίτευξή τους, η διαδικασία πυροδοτεί την όρεξή τους για επιτυχία και προωθεί μία υγιή αυτοδυναμία.

• Μην φοβάστε να μην είστε δημοφιλής.
Το να είσαι καλός γονέας απαιτεί μερικές φορές, τη λήψη αντιλαϊκών αποφάσεων. Εάν υποχωρήσετε στα ξεσπάσματα και τους θυμούς, γιατί θέλετε να αποφύγετε τις συγκρούσεις ή για να έχετε ηρεμία στο σπίτι, βάζετε τις βάσεις για μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον, διδάσκοντας τα παιδιά σας, ότι με τις αρνητικές συμπεριφορές παίρνουν αυτό που θέλουν, και φυσικά είναι το τελευταίο μήνυμα που θα θέλατε να τους στείλετε. Μην φοβάστε να μην είστε δημοφιλής. Στο τέλος τα παιδιά θα σας εκτιμήσουν και θα σας σέβονται περισσότερο.

• Ενισχύσετε την ηγεσία σας.
Αν τα παιδιά ορίζουν τους κανόνες, δεν ωφελείται κανείς. Η σωστή ανατροφή απαιτεί ισχυρή ηγεσία. Όσο πιο σίγουροι είστε στις επιλογές σας, τόσο περισσότερο θα σας σεβαστούν τα παιδιά. Αυτά που σέβονται τους γονείς τους, αναπτύσσουν ένα ισχυρό θεμέλιο για αυτό σεβασμό, παίρνουν προσεκτικές αποφάσεις και επιδεικνύουν μεγαλύτερη περίσκεψη στις σχέσεις τους.

Λοιπόν βάλτε ένα τέρμα στις βλέψεις των παιδιών να κάνουν ότι θέλουν, πριν ακόμη αρχίσουν να το σκέπτονται. Προωθήστε ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού στην οικογένειά σας και αναθρέψτε τα παιδιά με υγιεινές συνήθειες που θα κρατήσουν σε όλη τη ζωή τους.