Οργανώστε σωστά το παιδικό δωμάτιο

παιδί οργάνωση παιδικού δωματίουΣτον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο, η τάξη είναι συνήθως χωρισμένη σε ζώνες αναλόγως με την δραστηριότητα των παιδιών. Δηλαδή, στη μία γωνιά ασχολούνται με ζωγραφική και χειροτεχνία, στην άλλη με ανάγνωση, σε μία άλλη με την μουσική κλπ.

Το ίδιο ακριβώς μπορείτε να κάνετε και στο παιδικό δωμάτιο, ούτως ώστε το παιδί να ξέρει που ακριβώς θα πάει, π.χ. για να ζωγραφίσει και το σπουδαιότερο που πρέπει να τακτοποιήσει ξανά κάθε τι που χρησιμοποίησε. Το έπιπλο με ράφια ανοικτά ,είναι πολύ καλύτερο για τα μικρά παιδιά, παρά τα ντουλάπια. Τα πράγματα που βλέπουν μπροστά τους, αποτυπώνονται καλύτερα στο μυαλό τους.

Βγάλτε τα παιγνίδια από τα αρχικά κουτιά τους. Οργανώστε τα ανά είδος σε κουτιά πλαστικά ή καλάθια, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά και αν το παιδάκι σας είναι μικρό και δεν μπορεί να διαβάσει, κολλήστε μία φωτογραφία, π. χ. ένα αυτοκινητάκι, για να ξέρει τι θα βρει στο συγκεκριμένο κουτί και να τακτοποιήσει πάλι μέσα τα αυτοκινητάκια του όταν τελειώσει το παιγνίδι.

Επιλέξτε τα παιδικά έπιπλα, τις κρεμάστρες και τα ράφια, να είναι στο ύψος των ματιών του παιδιού. Έτσι θα είναι πράγματι σε θέση να τα χρησιμοποιεί, χωρίς ασφαλώς να χρειάζεται καρέκλα ή σκαμνάκι για να τα φτάσει, πράγμα που είναι και επικίνδυνο.

Συλλέξτε και επιλέξτε. Οι χειροτεχνίες, ζωγραφιές κλπ των παιδιών στοιβάζονται πολύ γρήγορα! Τακτοποιήστε τα σε πρόχειρα κουτιά και μια φορά το μήνα διαλέξτε μαζί με το μικρό σας τι θα ήθελε να κρατήσει. Αυτά, τα αγαπημένα του, μπορούν να τοποθετηθούν σε κάποιο κουτί, ίσως και με την ηλικία του επάνω σαν ένα ωραίο ενθύμιο.

Κάντε τα παλιά παιχνίδια, καινούργια! Κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες μαζέψτε μερικά από τα παιχνίδια του και αποθηκεύστε τα στην ντουλάπα ή στο πατάρι. Έτσι δεν θα έχει αμέτρητα παιχνίδια συνέχεια στην διάθεσή του. Μετά από λίγο, φέρτε πάλι κάποια από τα παιχνίδια που έχετε μαζέψει και αποσύρετε άλλα. Έτσι θα ενδιαφερθεί πάλι για κάποιο παλιό παιχνίδι του.

Τα βιβλία του. Τα αγαπημένα βιβλία των μικρών παιδιών δεν χρειάζεται να τα έχουμε στην βιβλιοθήκη. Μπορείτε να τα συγκεντρώστε όλα σε ένα καλάθι, έτσι ώστε να μπορεί να τα βγάλει μόνο του και να τα τοποθετήσει ξανά μέσα.
Αξιοποιήστε στο έπακρο το χώρο στον τοίχο. Χρησιμοποιήστε ράφια ψηλά στον τοίχο για να τακτοποιήστε τα αγαπημένα του πράγματα που θέλει να τα κρατήσει και να τα βλέπει αλλά δεν παίζει πλέον με αυτά. Όπως κάποια λούτρινα ζωάκια, κούκλες, χειροτεχνίες του κλπ. Όμορφη και πρακτική ιδέα είναι τα «καλάθια» αποθήκευσης που κρέμονται από το ταβάνι σχηματίζοντας αλυσίδα το ένα κάτω από το άλλο.

Τέλος, χωρίς να σας φανεί περίεργο, δείξτε τους πώς να τακτοποιούν τα άπλυτα ρούχα τους! Τοποθετήστε δύο καλάθια με φωτεινά διαφορετικά χρώματα, το ένα για τα άσπρα και το άλλο για τα χρωματιστά. Ακόμη και τα μικρούλια μας μπορούν να μάθουν να τα τακτοποιούν όταν γδύνονται.

Να είστε σίγουρες ότι θα αισθανθούν πολύ περήφανα όταν το κάνουν σωστά!