Παιδικό δωμάτιο για δύο παιδιά - Οργανώστε το λειτουργικά!

παιδί παιδικό δωμάτιο για δύοΗ διαμόρφωση ενός παιδικού δωματίου που μοιράζεται «από κοινού» αποτελεί αναπόφευκτα μια πρόκληση για τους γονείς, όταν στην οικογένεια υπάρχουν δύο ή και περισσότερα παιδιά, καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος, ενώ οι απαιτήσεις των παιδιών τις περισσότερες φορές είναι αυξημένες και διαρκώς μεταβάλλονται.

Το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να είναι λειτουργικό, δίνοντας και στα δύο παιδιά τη δυνατότητα να εξελιχθούν φυσιολογικά και να αναπτύξουν τις προσωπικότητές τους, αξιοποιώντας τα θετικά στοιχεία που τους παρέχει αυτή η συμβίωση.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς στη διαμόρφωση του υπνοδωματίου, ώστε να «φιλοξενεί» λειτουργικά και τα δύο παιδιά;

Βήμα 1 – Σχεδιασμός παιδικού δωματίου

  •  Αν υπάρχουν πάνω από δύο παιδιά, αποφασίστε, ανάλογα με την ηλικία τους, ποια θα συμβιώσουν στο κάθε δωμάτιο. Επιλέξτε να βάλετε μαζί τα παιδιά με κοντινές ηλικίες, ή ανά φύλο.
  • Μετρήστε τις διαστάσεις του δωματίου προσεκτικά, ώστε να είστε σε θέση να τοποθετήσετε αργότερα τα έπιπλα κατάλληλα. Μη παραλείψετε να συνυπολογίσετε τη θέση του παράθυρου, της πόρτας και της ντουλάπας, αλλά και χώρο για παιχνίδι και διαδρόμους ανάμεσα από τα έπιπλα.

Βήμα 2 – Αγορά κρεβατιού για το παιδικό δωμάτιο

Κουκέτα 
Η λύση της κουκέτας εξοικονομεί χώρο, αλλά παράλληλα είναι και καλαίσθητη. Συνήθως, στα παιδιά φαίνεται ελκυστική η ιδέα να κοιμούνται στο «προνομιακό» κρεβάτι, που δεν είναι άλλο από το ψηλότερο. Για την μεγαλύτερη ασφάλεια του παιδιού, έχετε στο νου ότι τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 ετών, δεν πρέπει να κοιμούνται στο πάνω κρεβάτι.

Καναπές - κρεβάτι
Μπορείτε να επιλέξετε τη λύση του καναπέ - κρεβάτι, όπου κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιείται ως καθιστικό, ενώ τη νύχτα γίνεται διπλό κρεβάτι. Είναι μια χρηστική λύση, όταν ο χώρος είναι περιορισμένος. Ένα σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι η ποιότητα του καναπέ και του «κρυμμένου» κρεβατιού. Η σωστή επιλογή επίπλου διαφυλάσσει την υγιεινή, αλλά και την ορθή στάση ύπνου των παιδιών.

… ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ
Λύσεις με κρεβάτια που αναδιπλώνονται τελείως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι καθόλου πρακτικές, καθώς ένα κρεβάτι θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για το παιδί ανά πάση στιγμή και προς άμεση χρήση. Πρακτική δεν θεωρείται και η λύση του χτιστού κρεβατιού, καθώς αποτελεί μια δεσμευτική κατάσταση, σε περίπτωση που αργότερα το δωμάτιο χρειαστεί μια νέα διαμόρφωση.

Βήμα 3 – Διακόσμηση παιδικού δωματίου.

• Χρώμα 
Μια λύση είναι να βάψετε τους τοίχους σε ένα ουδέτερο χρώμα. Επιλέξτε μέσα από τις αποχρώσεις του λευκού, κρεμ, μπεζ ή των γήινων χρωμάτων.
Τα παιδιά μπορεί επίσης να ζητήσουν να χρωματίσετε τον κάθε τοίχο διαφορετικά, ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση των ξεχωριστών χώρων. Σε αυτή την περίπτωση, να είστε προσεκτικοί με την επιλογή των χρωμάτων, ώστε να υπάρχει αρμονία.

• Στυλ
Επιλέξτε για κεντρικό θέμα ένα γεωμετρικό σχέδιο, για παράδειγμα ρίγες ή βούλες. Διακοσμήστε το δωμάτιο με βάση αυτό το στοιχείο και ζητήστε να αναλάβει το ένα παιδί τα στοιχεία που θα ορίζονται από τις κάθετες ρίγες και το άλλο παιδί, τις οριζόντιες.

Μπορείτε να διαλέξετε να δημιουργήσετε και ένα «θεματικό» δωμάτιο, ώστε τα παιδιά να εκφράζουν περισσότερο την προσωπικότητά τους μέσα στον χώρο.

Αν για παράδειγμα, τα παιδιά είναι αγόρια και ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, μπορείτε να επιλέξετε στοιχεία, όπως πράσινες και γήινες αποχρώσεις σε τοίχους, μπάλες μαξιλάρια για πουφ, δίχτυ για κρεμαστά ράφια, αφίσες με τους αγαπημένους τους παίκτες, ένα έπαθλο και προβολάκια για φωτιστικά.

Αν είναι κορίτσια που ασχολούνται με τα καλλιτεχνικά, επιλέξτε κουρτίνες αυλαίας θεάτρου, αυτοκόλλητες ταπετσαρίες με μουσικές παραστάσεις, κάδρα με έργα τέχνης ή ένα καβαλέτο, ένα κεραμικό γλυπτό, αλλά και ροζ ή βυσσινί αποχρώσεις σε τοίχους και διακοσμητικά.
Αν πρόκειται για ένα αγόρι και ένα κορίτσι, προτιμήστε ένα ουδέτερο θεματικό σχέδιο, όπως η ζούγκλα, ένα νησί ή ένα λούνα παρκ και διαμορφώστε ανάλογα το δωμάτιο.

• Μικρότερα έπιπλα και διακοσμητικά
Μια ιδέα είναι να τοποθετήσετε ένα γραφείο μελέτης με μεγάλη επιφάνεια και μια καρέκλα σε κάθε μία από τις δύο του πλευρές. Έτσι, ενώ εσείς με το «κοινό» γραφείο εξοικονομείτε χώρο, παράλληλα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη δεξιότητα της συνεργασίας στη μελέτη.

Οι ντουλάπες προτιμήστε να είναι εντοιχισμένες και να διαθέτουν πολλούς χώρους. Προσέξτε να είναι πάντα καθαρές και τακτοποιημένες. Αν χρειαστεί, δωρίστε παλαιότερα είδη ρουχισμού, ενώ κρύψτε τα ρούχα της σεζόν σε ξεχωριστό δωμάτιο.

Επιλέξτε ράφια με πολλά διαχωριστικά, ώστε το κάθε παιδί να έχει τον δικό του χώρο για τα προσωπικά του είδη. Βάλτε τα παιδιά να επιλέξουν ποιό ράφι επιθυμούν και χρωματίστε διαφορετικά το κάθε ένα, ορίζοντας έτσι ποιο ράφι θα «ανήκει» στο κάθε παιδί.

Αποφύγετε τα περιττά έπιπλα και τα πολλά διακοσμητικά μικροαντικείμενα, τα οποία εμποδίζουν την άνετη κίνηση των παιδιών στο δωμάτιο και περιορίζουν τον χώρο, χωρίς να προσδίδουν κάτι το ουσιαστικό.

• Φωτισμός
Προτιμήστε επιτραπέζια σταθερά φωτιστικά ή φωτιστικά που κρέμονται. Τα επιδαπέδια φωτιστικά, με πολύπλοκους μηχανισμούς και περίτεχνα υλικά κατασκευής, έχουν αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας και δεν αποτελούν καλή επιλογή για το παιδικό δωμάτιο.
Σε περίπτωση επιλογής κρεβατιού κουκέτας, τοποθετήστε στο δωμάτιο ενός φωτάκι νυκτός, το οποίο βελτιώνει την ορατότητα και ιδιαίτερα, κατά τη χρήση της σκάλας. Ακόμη, δεν θα πρέπει να υπάρχουν κοντά κρεμαστά φωτιστικά, ή και ανεμιστήρες οροφής.
Ορίστε κανόνες μεταξύ των παιδιών για τις ώρες που θα παραμένουν τα φώτα αναμμένα. Έπειτα από συζήτηση μαζί τους, καταλήξτε σε λύσεις κοινά αποδεχτές, για να αποφύγετε αργότερα τις συγκρούσεις μεταξύ τους.

Ένα υπνοδωμάτιο που «φιλοξενεί» δύο παιδιά, μπορεί να αποτελέσει τη φωλιά μέσα στην οποία θα αναπτυχθούν παράλληλα οι προσωπικότητές τους, καθώς, το κάθε παιδί θα λαμβάνει στοιχεία από το άλλο και θα εξελίσσει τον χαρακτήρα του. Είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να δεθούν ακόμη περισσότερο, θέτοντας γερές βάσεις για το πιο δημιουργικές τους στιγμές αργότερα, το ίδιο τους το μέλλον.