Αμέτρητα άγρυπνα βράδια στο δωμάτιο του παιδιού μου...

Γεια σας, έχουμε μια κορούλα 26 μηνών. Το πρόβλημα είναι ότι ξυπνάει τη νύχτα σχεδόν κάθε 2 ώρες και κλαίει θέλοντας να πάω να κοιμηθώ μαζί της. Μόλις ξαπλώνω λίγο δίπλα και κοιμηθεί, ξαναφεύγω. Παραδέχομαι ότι το εκμεταλλεύεται και μάλιστα όταν της λέω, «πήγαινε στο κρεβάτι σου και κοιμήσου», κάνει εμετό επίτηδες. Φωνάζει και τσιρίζει μέσα στη νύχτα, «μαμά εγιώ(εδώ)»! Πηγαινοέρχομαι εδώ και πολλούς μήνες μη μπορώντας να κάνω κάτι. Μήπως να μην ξαπλώνω μαζί της από την αρχή; Θα ήθελα τις συμβουλές σας.

Ευχαριστώ πολύ, Μαρία Λαμπράκη

Καλησπέρα σας κα Λαμπράκη,

Έχετε τηρήσει μεν όσα πρέπει να τηρήσετε αλλά κατά το ήμισυ. Δηλαδή, ενώ είστε σταθερή στην απόφασή σας "θα πας στο κρεβάτι σου!", στην πορεία φαίνεται να λυπάστε τη μικρή και να κάνετε "εκπτώσεις", όπως το να κάθεστε μαζί της στο κρεβάτι. Τα παιδάκια σ' αυτή την ηλικία τα θέλουν όλα! Και άρα σας θέλει εξολοκλήρου στο κρεβάτι της. Δε μπορεί να αρκεστεί στο "Έρχεται η μαμά ΜΟΝΟ για λίγο". Ή κάτι επιτρέπεται ή απαγορεύεται!!! Τόσο ξεκάθαρα και απόλυτα. Ενώ δηλαδή της το απαγορεύετε, κάπου αφήνετε ένα παραθυράκι ότι ίσως υπό συνθήκες να επιτρέπεται κιόλας!!! Άρα, όπως πολύ σωστά σκεφτήκατε, θα πρέπει να σταματήσετε να πηγαίνετε και να ξαπλώνετε στο κρεβάτι της. Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας το γεγονός ότι τώρα που το παιδί είναι ακόμα μικρό, είναι πολύ πιο εύκολο να το μάθετε να κοιμάται στο δωμάτιό του.

Όσο αφήνουμε το χρόνο να περνάει, παγιώνεται η συμπεριφορά του (το παιδί θα συνηθίσει να κοιμάται μαζί σας) και αυτό το καθιστά πολύ πιο δύσκολο να αλλάξει. Θα πρέπει να είστε σταθερή στην απόφασή σας και να μην την αλλάξετε, όποια κι αν είναι η αντίδρασή του. Τις πρώτες μέρες ενδέχεται να είναι λίγο δύσκολο και άρα για να μπείτε σ’ αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να αισθάνεστε εσείς έτοιμη. Θα πρέπει το πρώτο διάστημα να έχετε υπομονή, επιμονή και αντοχή. Η διαδικασία αυτή μπορεί να σας πάρει από λίγες μέρες μέχρι κάποιες εβδομάδες. Εσείς όμως πρέπει να σκέφτεστε πάντα το στόχο σας «Να μάθετε το παιδί σας να κοιμάται μόνο του!».

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΦΟΒΑΤΑΙ

Αν αντιληφθείτε ότι υπάρχει κάτι το οποίο τρομάζει το παιδί σας και αυτό βρίσκεται σε ηλικία που μπορεί να εκφραστεί, μπορείτε να το συζητήσετε μαζί του, να παίξετε με κούκλες που αντιπροσωπεύουν το ίδιο (σε διάφορες οικογενειακές καταστάσεις όπως π.χ. τον ύπνο), να ζωγραφίσετε μαζί για να εκφράσει τυχόν φόβους ή ανησυχίες του. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας φράσεις όπως «Φάε το φαγητό σου γιατί θα φωνάξω το γύφτο/ το τέρας» ή άλλες φιγούρες που μπορεί το παιδί να ανακαλέσει στο μυαλό του τη νύχτα και να του προκαλέσουν φόβο.

Αν το παιδί σας φοβάται την ύπαρξη φαντασμάτων ή τεράτων στην ντουλάπα, το σκοτάδι ή να μείνει μόνο του, μπορείτε να ελέγχετε μαζί του τους χώρους που του προκαλούν φόβο, αποδεικνύοντάς του ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται. Μπορείτε να αφήσετε ένα μικρό φως αναμμένο καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, όπως επίσης και να καταφύγετε σε δραστηριότητες που «αποκοιμίζουν»:

Κάντε του ένα μπανάκι: Μετά το παιχνίδι, ενδέχεται το παιδί να μη θέλει να πάει κατευθείαν για ύπνο και μπορεί να έχει υπερένταση. Ένα μπανάκι ή ένα χαλαρωτικό μασαζάκι με απαλές κινήσεις στην πλάτη και την περιοχή της κοιλιάς, μπορεί να το χαλαρώσει.

Διατηρήστε ήρεμη ατμόσφαιρα: Μ’ αυτό τον τρόπο το παιδί θα αντιληφθεί ότι είναι ώρα για ύπνο, σε αντίθεση με τη μέρα που είναι ώρα για δραστηριότητα. Διαβάστε του ένα παραμύθι με ήρεμη φωνή, τραγουδήστε του ένα νανούρισμα ή βάλτε του λίγη μουσική σε χαμηλή ένταση. Μιλάτε χαμηλόφωνα, χρησιμοποιείτε πορτατίφ κι όχι δυνατά φώτα και προσπαθήστε να αποφύγετε κάθε τύπου ενοχλήσεις. Η ήρεμη ατμόσφαιρα θα το βοηθήσει να χαλαρώσει, η οικειότητα και η απαλότητα της φωνής σας θα το κάνουν να νιώθει ασφάλεια και θα αποβάλλει το συναίσθημα ότι το αφήνουν μόνο του.

Δώστε του αγκαλιά το αγαπημένο του αντικείμενο: Όπως για παράδειγμα το αγαπημένο του αρκουδάκι, ή μια κουβερτούλα. Βάλτε το στην κούνια μαζί του πριν κοιμηθεί. Θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, κυρίως αν φύγετε απ’ το δωμάτιο πριν αποκοιμηθεί.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΛΑ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ:

Καλό θα είναι πριν έρθει η ώρα του ύπνου να προετοιμάζετε το παιδί, λέγοντας με σταθερό τόνο φωνής «Σε λίγο θα πάμε για ύπνο» και να δημιουργείτε μία ρουτίνα (π.χ. κλείνω την τηλεόραση, πίνω το γάλα μου, πλένω τα δόντια μου, ξαπλώνω στο κρεβάτι μου, η μαμά μου διαβάζει ένα παραμύθι, κοιμάμαι). Μπορείτε επίσης να του εξηγήσετε με σταθερή φωνή «Είναι βράδυ και είναι ώρα να κοιμηθείς στο κρεβάτι σου. Είσαι μεγάλος πια και πρέπει να αρχίσεις να κοιμάσαι στο δικό σου δωμάτιο. Αν χρειαστείς κάτι, εμείς θα είμαστε στο διπλανό δωμάτιο και θα σε ακούσουμε».

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς πετυχαίνουν μεν να βγάζουν το παιδί από το κρεβάτι τους, αλλά να πρέπει ένας από τους δύο να μείνει μαζί του στο δικό του κρεβάτι. Αυτό σταδιακά μπορεί να διορθωθεί. Στην αρχή προσπαθήστε να κοιμηθείτε μαζί του, χωρίς όμως να το αγκαλιάζετε. Έτσι δε θα αισθάνεται την παρουσία σας μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Στη συνέχεια μπορείτε να καθίσετε δίπλα στο κρεβάτι του σε μία καρέκλα και σιγά σιγά περνώντας οι νύχτες να απομακρύνεστε από το κρεβάτι του, μέχρι να βρεθείτε εκτός δωματίου. Ακόμη κι αν το παιδί σας κλαίει και ζητά να πλησιάσετε, εσείς δε θα πρέπει να λυγίσετε. Παραμείνετε ατάραχες στη θέση σας, μέχρι να αποκοιμηθεί. Αδιαφορήστε για το κλάμα (ακόμα κι αν η τεχνική αυτή σας φαίνεται αρκετά σκληρή) και μην επιστρέψετε στο δωμάτιο πριν περάσουν τουλάχιστον πέντε λεπτά. Αυξήστε σταδιακά το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις επισκέψεις σας στο δωμάτιο του παιδιού. Αν το πάρει ο ύπνος και το βράδυ ξυπνάει πολλές φορές και έρχεται στο κρεβάτι σας, εσείς πρέπει να το επιστρέφετε στο κρεβάτι του και να διατηρείτε την ίδια θέση που είχατε πριν κοιμηθεί, ώσπου να το πάρει ξανά ο ύπνος. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο, σκεφτείτε όμως ότι αυτό δε θα κρατήσει πάνω από ορισμένες μέρες. Ο χρόνος του ύπνου σας είναι πολύτιμος, αλλά η εκπαίδευση του παιδιού σας αποτελεί σημαντικότερο στόχο!

Σκεφτείτε πόσο λανθασμένα επιβραβεύατε το παιδί σας μέχρι τώρα, με το να το παίρνετε αγκαλιά, κάθε φορά που ξυπνούσε και γκρίνιαζε μέχρι να ξανακοιμηθεί. Δε χρειάζεται να τρέχετε πανικόβλητες στο δωμάτιο να πάρετε το μωρό αγκαλιά κάθε φορά που κάνει κάποιο θόρυβο, λίγο κλάμα ή γκρίνια. Μπορεί η αναστάτωση να είναι μέσα στον ύπνο του και να ξανακοιμηθεί μόνο του, όπως ακριβώς συμβαίνει άλλωστε και με μας τους μεγάλους.

Αν νιώθετε ότι η κατάσταση έχει ήδη ξεφύγει από τον έλεγχό σας και έχει έρθει στα χέρια του παιδιού, προκειμένου να σταματήσει το παιδί να ξυπνά συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, να σηκώνεται και να βγαίνει από το δωμάτιό του, «απειλήστε» το, ότι θα κλείσετε την πόρτα του δωματίου του την επόμενη φορά που θα σηκωθεί από το κρεβάτι του και πραγματοποιήστε την απειλή σας, μόνο για ένα λεπτό όμως! Το παιδί έτσι, θα καταλάβει ότι η δική σας συμπεριφορά εξαρτάται από τη δική του.

Μη ξεχνάτε να επιβραβεύετε τις προσπάθειες του παιδιού να κοιμηθεί μόνο του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πίνακα και κάθε φορά που θα έχει μία επιτυχημένη προσπάθεια να τοποθετεί στον πίνακα κάτι (μία χαρούμενη φατσούλα, ένα αυτοκόλλητο, κ.α.) που να σηματοδοτεί την καλή του προσπάθεια.

Λογικά αυτή η εκπαίδευση θα πρέπει να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου θα το βάζετε στο κρεβάτι, θα του μιλάτε για λίγο ενώ εκείνο είναι ξαπλωμένο και μετά, είτε θα κοιμάται σε 10-15 λεπτά, είτε θα φεύγετε ενώ εκείνο είναι ακόμη ξύπνιο (οπότε μπορεί για λίγο να μιλάει μόνο του, να παίζει με το αρκουδάκι του κλπ) και στο τέλος θα αποκοιμιέται μόνο του.

ΠΗΓΗ: www.ikid.gr

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα που αντιμετωπίζετε μέσα στην οικογένειά σας.  Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση:  klairhseiradaki@gmail.com