Επιτρέπεται να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα;

Είναι αλήθεια ότι το φιλί είναι ένδειξη αγάπης και λατρείας. Πράγματι έχουμε συνηθίσει περισσότερο το φιλί στο στόμα σε ερωτικές περιπτύξεις. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι το να φιλήσει ένας γονιός το παιδί του στο στόμα, ότι περιέχει ερωτικά σημάδια! Μην ξεχνάμε ότι έχουμε κυρίως να κάνουμε με την κουλτούρα και τον πολιτισμό του κάθε λαού και τον τρόπο που εκφράζει τα συναισθήματά του! Σε αρκετές κοινωνίες θεωρείται απλά ένας καθημερινός τρόπος έκφρασης της γονικής αγάπης. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι το φιλί και το χάδια βέβαια βοηθούν το παιδί μας να πάρει τα κατάλληλα εφόδια της αγάπης, της τρυφερότητας, της εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να αρχίσει να πλάθει την δική του υγιή ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη.

Αρκετές φορές μας ρωτάνε οι γονείς τι πρέπει να κάνουν όταν το παιδί τους θέλει να τους φιλάει στο στόμα. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους, που σημαίνει ότι είτε το έχετε κάνει ήδη εσείς στο παιδί σας ή μπορεί να σας έχει δει να φιλιέστε με τον σύντροφο, ή ακόμη μπορεί να έχει πάρει αυτή την εικόνα μέσα από την τηλεόραση. Μπορείτε λοιπόν να το αποτρέψετε όχι με το να μαλώσετε το παιδί, αλλά με το να το φιλάτε εσείς στο μάγουλο ώστε να ενισχύετε αυτόν τον τρόπο φιλιού. Σιγά σιγά το παιδί θα σας αντιγράψει και θα το υιοθετήσει.

Αν τώρα το παιδί ρωτήσει γιατί η μαμά φιλάει τον μπαμπά στο στόμα ή ακουστεί το γνωστό "θέλω και εγώ φιλί όπως φιλάς τον μπαμπά!", δεν σημαίνει συμβολίζει κάποια ανάρμοστη συμπεριφορά και δεν θα πρέπει να γεμίζει τον γονιό με φόβο και ενοχές. Αυτό που είναι όμως σημαντικό, είναι να μπορεί ο γονιός να οριοθετήσει σταδιακά το παιδί του και να αποφύγει το φιλί στο στόμα. Αυτό μπορεί να γίνει απλά, εξηγώντας στο παιδί ότι το φιλί στο στόμα γίνεται μεταξύ του μπαμπά και της μαμάς και ότι η αγάπη της μητέρα προς το παιδί είναι διαφορετική και εκφράζεται με άλλον τρόπο.

Θα λέγαμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάτι άσχημο ή πονηρό στο να φιλήσει ο γονιός το παιδί του στο στόμα όταν αυτό βέβαια βρίσκεται στη πολύ μικρή ηλικία. Καλύτερα όμως να μην το κάνει! Μην ξεχνάμε ότι το παιδί ακόμη δεν έχει αναπτύξει τη δική μας αντοχή στα μικρόβια. Μπορεί να είμαι ο γονιός του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαι απαλλαγμένος από μικρόβια που μπορώ να του μεταδώσω. Αν λοιπόν αυτό το μικρό πλασματάκι το αγαπάω τόσο πολύ, πως είναι δυνατόν να θέλω να του δώσω τα μικρόβιά μου; Υπάρχει βέβαια και η μερίδα των γιατρών που υποστηρίζουν ότι ας μην είμαστε τόσο πια προσεκτικοί με την μετάδοση μικροβίων στο παιδί, ας το αφήσουμε να βάλει κάτι στο στόμα του που δεν είναι τόσο καλά πλυμένο ή ας το γλύψει κάποιες φορές και ο σκύλος που μπορεί να υπάρχει στο σπίτι, έτσι ώστε να αναπτύξει αντισώματα.

Όπως και να έχει, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν χρειάζεται να φτάνουμε στα άκρα. Ας αφήσουμε τον εαυτό μας πιο ελεύθερο να εκφραστεί, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος έκφρασης της αγάπης το φιλί στο στόμα, ας είμαστε λίγο πιο δημιουργικοί μερικές φορές. Και αν επιμένουμε να φιλάμε το παιδί μας στο στόμα, από τα 2 του χρόνια και μετά, καλό είναι να το σταματήσουμε, εφόσον το παιδί μας αναπτύσσεται ψυχοσεξουαλικά και οι απορίες του και η περιέργεια για τις διαφορές των δύο φύλων αρχίζει και εκδηλώνει τα σημάδια της…

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797

Blog Tags: