Νερό, πηγή ζωής...

Μέσα στο νερό του σώματός μας υπάρχουν διαλυμένα και διάφορα άλλα χημικά στοιχεία, γνωστά ως «ηλεκτρολύτες». Το Νάτριο, το Κάλιο, το Χλώριο, τα διττανθρακικά ιόντα, είναι ηλεκτρολύτες απαραίτητοι  για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Αυτοί ρυθμίζονται με πολύπλοκους μηχανισμούς, που η φύση έχει τελειοποιήσει και παραμένουν ίδιοι, παρά τα εκατομμύρια χρόνια ζωής πάνω στη Γη. Η ρύθμιση του νερού και των ηλεκτρολυτών είναι τόσο σημαντική και γίνεται με τέτοια ακρίβεια, που όταν φτάνει να διαταραχτεί , τότε πια ο άνθρωπος φαίνεται πραγματικά άρρωστος: έχει ταχυκαρδία, πέφτει η πίεση, αναπνέει γρήγορα, έχει αυξημένη θερμοκρασία που να νομίζουμε ότι κάνει πυρετό, έχει υπνηλία ή έντονη γκρίνια, μπορεί να εμφανίσεις ακόμη και σπασμούς ή και χειρότερα συμπτώματα.

Τα παιδιά αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα για αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.  Ακόμη περισσότερο τα βρέφη, που δεν μπορούν να μας το πουν ότι διψάνε, ούτε και να αναζητήσουν να πιούν νερό από μόνα τους, όπως κάνουμε οι μεγάλοι. Οταν υπάρχει κίνδυνος απώλειας υγρών (γαστρεντερίτιδες, πυρετός, λοιμώξεις αναπνευστικού με ταχύπνοια), τα παιδιά χάνουν πιο γρήγορα υγρά από ότι οι ενήλικες. Ο λόγος είναι ότι ακόμη και από το δέρμα τους, η απώλεια υγρών είναι μεγαλύτερη, γιατί όπως είναι φτιαγμένο το κορμάκι τους, τελικά έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια από όπου εξατμίζεται το νερό, σε σύγκριση με εμας τους μεγάλους. Ταυτόχρονα, δεν έχουν αναπτύξει τους προστατευτικούς μηχανισμούς των ενηλίκων: τα νεφρά τους είναι ακόμη ανώριμα, δεν αντιλαμβάνονται εύκολα το αίσθημα της δίψας.  

Από την άλλη μεριά, στα βρέφη και νήπια, υπάρχουν και συγγενείς διαταραχές που μπορεί να μην έχουν εκδηλωθεί ως εκείνη τη στιγμή και σε μια περίπτωση έντονου στρες ή πυρετού, να αφυδατωθούν πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμένουμε. Αυτές οι ασθένειες, ακριβώς επειδή είναι συγγενείς, είναι πιο επικίνδυνες στην παιδική ηλικία που δεν έχουν ακόμη διαγνωσθεί, παρά στην ενήλικο ζωή που πια είναι γνωστές και ο ασθενής είναι προετοιμασμένος. Τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κυστική Ινωση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ενυδάτωση των μικρών παιδιών, ιδιαιτερα τώρα το καλοκαίρι.
Ετσι, θυμόμαστε ότι:

- Οι χυμοί και τα αναψυκτικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό στην ενυδάτωση των παιδιών. Ειναι σημαντικό να πίνουν αρκετό νερό, πέρα από τα  υπόλοιπα υγρά.

- Το γεγονός ότι τα παιδιά είναι μέσα στο νερό, στη θάλασσα, δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να αφυδατωθούν αν δεν πινουν αρκετό νερό.

- Νερό προσφέρουμε σε οσα παιδια ειναι ανω των 6 μηνών και ήδη τρώνε στερεά. Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών που τρέφονται  μόνο με γάλα ΔΕ χρειάζονται νερό -ούτε άλλα αφεψήματα.

Μονη περίπτωση που ΔΕΝ προσφέρουμε νερό, είναι σε παιδιά που κάνουν εμετό, γιατί ακόμη και με μικρή ποσότητα στο στομάχι θα κάνουν ξανά εμετό. Αν βλέπουμε ότι δεν μπορεί να κρατήσει τίποτε στο στομάχι του, ίσως χρειάζεται ενδοφλέβια ενυδάτωση για λίγο.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα και απορίες.  Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση:  lazopoulounatalia@gmail.com

Όνομα Συγγραφέα:
Η Ναταλία Λαζοπούλου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξετέλεσε την αγροτική της θητεία στο Νομό...