Πρησμένα πόδια, κιρσοί, κράμπες στην εγκυμοσύνη.

 

Ίσως, η διάρκεια της εγκυμοσύνης να είναι η μοναδική περίοδος που η φύση βάζει την γυναίκα στην δοκιμασία του να παρατηρήσει, να αφουγκραστεί και να κατανοήσει το σώμα της και τον εαυτό της. Την "υποχρεώνει" να μάθει να ερμηνεύει τις αλλαγές και την παραμικρή ενόχληση, ώστε να εκπαιδευτεί για να κάνει αργότερα το ίδιο και με το παιδάκι της.

Λένε πως η μητέρα γνωρίζει καλύτερα από τον κάθε γιατρό το παιδί της. Υπάρχουν αρκετά πράγματα όμως, που η ίδια δεν έχει την γνώση αλλά και την εμπειρία να ερμηνεύσει και να αντιμετωπίσει. Γι' αυτό, καλό είναι να παίρνει την γνώμη ειδικών και να ενημερώνεται.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι τα πρησμένα πόδια, οι κιρσοί και οι κράμπες, κυρίως στις γάμπες και τους αστραγάλους. Αυτά τα φαινόμενα αρχίζουν να παρουσιάζονται κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο. Τα πόδια πονάνε και η ορθοστασία γίνεται ανυπόφορη. Τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες απλώς παρατηρούν αυτά τα συμπτώματα και θεωρούν πως είναι φυσιολογικά λόγω της εγκυμοσύνης, υπομένοντάς τα μέχρι να γεννήσουν και σιγά σιγά να εξαφανιστούν. Σαφώς είναι κάτι φυσιολογικό. Αλλά μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα πριν παρουσιαστούν αυτά τα προβλήματα ώστε να τα αποφύγουν και να μην επιδεινωθούν.

Καθώς η μήτρα διογκώνεται, ξεπερνά το άκρο της πυελικής λεκάνης και το επάνω μέρος της είναι γύρω από τον αφαλό. Επίσης, όσο μεγαλώνει, πιέζονται οι φλέβες της πυέλου και επιβραδύνεται η ροή του αίματος από τα πόδια στην καρδιά, με αποτέλεσμα το αίμα να συγκεντρώνεται στις φλέβες των ποδιών και αυτά να φουσκώνουν και να πρήζονται. Η μήτρα χρειάζεται πέντε φορές περισσότερο αίμα από όσο συνήθως. Η ουροδόχος κύστη πιέζεται και προκαλεί συχνοουρία. Τα νεφρά απαιτούν 25% περισσότερη αιμάτωση από τη συνηθισμένη. Υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κιρσοί στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, αν το κεφάλι του μωρού "μπλοκάρει" τη ροή του αίματος προς το αιδοίο, προκαλώντας πόνο στο βάδισμα ή κατά τη σεξουαλική επαφή.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα νεφρά αλλά και η ουροδόχος κύστη, λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Το σώμα λοιπόν, το ερμηνεύει ως δυσλειτουργία. Εκτός από τις γνώσεις της Κλασικής Ιατρικής, που δικαιολογούν το φαινόμενο των πρησμένων γαμπών λόγω της μη καλής αιμάτωσης και οξυγόνωσης των κάτω άκρων, η Κινέζικη Ιατρική μας δίνει και άλλες πληροφορίες. Από την γνώση των μεσημβρινών στον βελονισμό αλλά και των αντανακλαστικών νευρικών απολήξεων στη Ρεφλεξολογία, μαθαίνουμε πως κατά το μήκος των γαμπών διασχίζουν την πορεία τους οι μεσημβρινοί της ουροδόχου κύστης και των νεφρών, οπότε και κάθε ανισορροπία αυτών των ζωτικών οργάνων δικαιολογεί και οποιοδήποτε πόνο, φαγούρα, πρήξιμο, ακόμα και έκζεμα στην περιοχή αυτή. Αποστολή της ουροδόχου κύστης είναι να λαμβάνει και να απεκκρίνει ούρα που παράγονται στα νεφρά, επομένως ο μεσημβρινός αυτός ελέγχει και διατηρεί τα κανονικά επίπεδα υγρών του σώματος. Τα νεφρά ρυθμίζουν την ποσότητα του νερού στο σώμα. Τα υγρά είναι απαραίτητα για τη ζωή. Η ροή των υγρών βοηθά τη συγκέντρωση των υλικών που πρέπει να αποβληθούν και την απέκκρισή τους με μορφή ούρων.

Ρεφλεξολογικά, οι γραμμές στο πίσω μέρος της γάμπας και γύρω από τους αστραγάλους αντιστοιχούν στα αντανακλαστικά σημεία της μήτρας και των ωοθηκών. Οι κράμπες είναι ένδειξη έλλειψης ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, κακής κυκλοφορίας του αίματος, συσσώρευση τοξινών, άγχος και στρες.

Τι μπορεί να κάνει η έγκυος για την αποφυγή και την ανακούφιση των πρησμένων ποδιών, των κιρσών αλλά και των κραμπών;

  • Να μην πάρει πολλά κιλά, γιατί προκαλείται διαστολή των φλεβών.
  • Να μην κάνει ηλιοθεραπεία ή σάουνα, γιατί η θερμότητα προκαλεί πρήξιμο στις φλέβες.
  • Να αποφεύγει τα πολύ ζεστά ή πολύ κρύα ντους. Το νερό χρειάζεται να είναι στη θερμοκρασία του σώματος.
  • Να μη στέκεται πολλή ώρα όρθια.
  • Να μην κοιμάται ανάσκελα.
  • Να κάνει μασάζ με ροή των κινήσεων από τα πέλματα προς τα γόνατα.
  • Να αποφεύγει τα στενά παπούτσια ή τις σφιχτές κάλτσες.
  • Να περπατά και αν είναι δυνατόν, να κολυμπάει.
  • Να βάζει μαξιλάρια κάτω από τα πόδια όταν κοιμάται.
  • Να αυξήσει τη λήψη ιχνοστοιχείων στην καθημερινή διατροφή της.
  • Να αποφεύγει το αλάτι στο φαγητό της.

Άφησα τελευταία την σύσταση για την πρακτική της εγκύου στην άσκηση της Γιόγκα. Θέλω να τονίσω την σπουδαιότητα από τα οφέλη των ασκήσεων στο φυσικό σώμα, εκτός από την βοήθεια που επιφέρει στο ψυχονοητικό επίπεδο. Μέσω των ασκήσεων της Γιόγκα, πραγματοποιούνται λειτουργίες σε όλο το σώμα που στην καθημερινότητα μένουν σε αδράνεια και ατονούν. Το να στρίβει η σπονδυλική συνειδητά και με ορθό τρόπο, το να κατεβαίνει το κεφάλι πιο χαμηλά από το ύψος της λεκάνης ή να ανεβαίνουν τα πόδια πιο ψηλά από τα ύψος του κεφαλιού, δεν είναι κάτι που συνηθίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Η διάταση που πραγματοποιείται στους μύες βοηθάει στην αποτοξίνωση των ζωτικών οργάνων, τονώνονται οι μεσημβρινοί και χαλαρώνει το νευρικό σύστημα. Η αναπνοή και η συνεχής εναλλαγή των στάσεων, μεταφέροντας τους πρωταγωνιστές μύες σε ανταγωνιστές από την μια άσκηση στην άλλη, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία ολόκληρου του κυκλοφορικού αλλά και λεμφικού συστήματος.

Στη Γιόγκα, η στάση της Λαμπάδας ή το κεράκι όπως το μάθαμε στην παιδική ηλικία, αναφέρεται ως "Η βασίλισσα των Άσανας" (στάσεων) και ενδείκνυται ως η καλύτερη "αγωγή" για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Η πρακτική της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλό είναι να μην ξεπερνά τα 5' - 10' καθημερινά. Μπορεί να εκτελείται στο μέσο της ημέρας ή πριν τον ύπνο. Η κλασική της εκτέλεση, δηλαδή με την λεκάνη να βρίσκεται στον αέρα και να υποστηρίζεται η πλάτη με τις παλάμες και τους αγκώνες τοποθετημένους παράλληλα στο έδαφος, καλό θα ήταν να μην εφαρμόζεται μετά το 5ο μήνα της εγκυμοσύνης ή από γυναίκες που δεν την έχουν εφαρμόσει στο παρελθόν.

Η παραλλαγή που ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις, σε κάθε φύλο και σε κάθε πάθηση, είναι μισή Λαμπάδα (Viparita Karani). Εφαρμόζοντάς την θα έχετε τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα με την κλασική εκτέλεση και θα έχετε κάνει ένα υπέροχο δώρο στον εαυτό σας!

Εκτέλεση: Πηγαίνετε κοντά σε έναν τοίχο. Απλώστε μια κουβέρτα ή ένα στρωματάκι γυμναστικής. Ελάτε σε εμβρυακή θέση στο πλάι (οι εγκυμονούσες στο αριστερό πλευρό) με τα γόνατα κοντά στη κοιλιά. Έρποντας, φτάστε τους γλουτιαίους σας στον τοίχο. Στην συνέχεια γυρίστε σε ύπτια θέση (ανάσκελα) και τεντώστε τα πόδια σας ψηλά στον τοίχο. Αφήστε τα χέρια σας χαλαρά στο πλάι ή πάνω στην κοιλιά. Τεντώστε τον αυχένα και σιγουρευτείτε πως οι ώμοι είναι απλωμένοι καλά στο έδαφος και δεν πιέζεται κάποιο σημείο. Αν σας ενοχλεί κάτι διορθώστε το ώστε να απολαύσετε το υπόλοιπο της ώρας χωρίς ενοχλήσεις. Αν δεν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης μπορείτε να παραμείνετε έως και 30'. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη στάση αυτή, θα αρχίσετε να νιώθετε μουδιάσματα στα πόδια σας. Είναι φυσιολογικό, λόγω της αντιστροφής της ροής του αίματος και του οξυγόνου. Μπορείτε να λυγίσετε τα πόδια σας κοντά στο στήθος ή να ανοίξετε τα γόνατα στο πλάι διατηρώντας τα πέλματα ενωμένα (Πεταλούδα) και στη συνέχεια να τα ξανατεντώστε. Μπορείτε να εφαρμόζετε την άσκηση καθημερινά. Αν δεν προλαβαίνετε καθημερινά, με 3 φορές την εβδομάδα θα δείτε τα αποτελέσματα. Κάθε φορά που θα την εκτελείτε, θα ανυπομονείτε για την επόμενη φορά, έχοντας νιώσει την ανακούφιση αλλά και την χαλάρωση που θα σας έχει προσφέρει!

Καλή πρακτική!

Όνομα Συγγραφέα:
Η ενασχόληση της Μαρίας Παπαδοπούλου με την γυμναστική ξεκίνησε από πολύ μικρή, όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Περνώντας από την ενόργανη και ρυθμική γυμναστική τελικά ενασχολήθηκε με την...
Blog Tags: