Επιγλωττίτιδα στα παιδιά

Τα συμπτώματά της ομοιάζουν με αυτά της λαρυγγίτιδας (τραχειά φωνή, έντονος βήχας, δυσκολία στην κατάποση κλπ), ωστόσο μπορεί να επιδεινωθούν γρήγορα, προκαλώντας ασφυκτικά φαινόμενα στο παιδί.

Αυτά οφείλονται στο οίδημα (πρήξιμο) των φωνητικών χορδών, οι οποίες σταδιακά κλείνουν, περιορίζοντας όλο και περισσότερο τη δίοδο του αέρα και επομένως την αναπνευστική λειτουργία.

Η πάθηση συνοδεύεται συχνά από υψηλό πυρετό που παρουσιάζεται απότομα και τα παιδιά λαμβάνουν χαρακτηριστική για τη διάγνωση της νόσου θέση με το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω (θέση που τα βοηθάει να αναπνέουν καλύτερα).

Καθώς η πάθηση επιδεινώνεται και τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα, παρατηρείται εισολκή (εσοχή) του δέρματος μεταξύ των πλευρών, καθώς και έντονη εισολκή του δέρματος στην περιοχή του τραχήλου (λαιμός).

Οι κινήσεις αυτές οφείλονται στην έναρξη της λειτουργίας των επικουρικών (βοηθητικών) αναπνευστικών μυών, ώστε να εξασφαλισθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου στους πνεύμονες.

Η πάθηση θεωρείται σπάνια στην εποχή μας, καθώς το μικρόβιο που την προκαλούσε (αιμόφιλος της γρίππης) έχει εν πολλοίς καταπολεμηθεί από τα εμβόλια.

Ωστόσο, με δεδομένη την αύξηση του αντιεμβολιαστικού κινήματος δεν αποκλείεται στο μέλλον να παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών αυτών.

Εφόσον παρατηρήσετε κάποιο από τα προαναφερόμενα συμπτώματα στο παιδί σας, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας ή να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ώστε να αποκλεισθεί η διάγνωση της νόσου.

Στην περίπτωση που διαγνωσθεί η επιγλωττίτιδα απαιτείται νοσοκομειακή φροντίδα του παιδιού, με χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής που θα βασίζεται στο παθογόνο μικρόβιο και με έναρξη θεραπείας με βρογχοδιασταλτικά (κορτιζόνη κλπ) για την αντιμετώπιση της αναπνευστικής δυσχέρειας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις το παιδί μπορεί να επιδεινωθεί αρκετά και να χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Με δεδομένη τη βαριά συμπτωματολογία της νόσου, στις ημέρες μας κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός όλων των παιδιών κατά του αιμόφιλου της γρίππης από την ηλικία των 2 μηνών, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για Παιδιά και Εφήβους.

Ελεάνα Γκιώκα

Παιδίατρος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελήτρια Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
www.eleanagkioka.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της παιδιάτρου εδώ.

Όνομα Συγγραφέα:
Η Ελεάνα Γκιώκα είναι επιμελήτρια στη Β` Παιδιατρική κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ενώ παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό παιδιατρικό ιατρείο. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου...