Επώδυνη ωοθυλακιορρηξία

Παρουσιάζεται περίπου στο μέσο του κύκλου, δύο εβδομάδες πριν την έλευση τη περιόδου και στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται μονόπλευρά (αριστερά ή δεξιά) ανάλογα με το ποια ωοθήκη παράγει το ωάριο στον αντίστοιχο κύκλο.

Έτσι λοιπόν από κύκλο σε κύκλο, το σημείο του πόνου μπορεί να αλλάζει. 

Ποιο είναι το αίτιο της επώδυνης ωοθυλακιορρηξίας;
Πριν την απελευθέρωση του ωραρίου από την ωοθήκη η εξωτερική μεβράνη της ωοθήκης διατείνεται (τεντώνεται) προκαλώντας αντιδραστικό πόνο. Μετά την έξοδο του ωαρίου το υγρό και το αίμα που απελευθερώνονται στην κοιλιακή χώρα μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο η ένταση του οποίου εξαρτάται πολλές φορές από τον οργανισμό της κάθε γυναίκας.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος, ώστε να ομοιάζει με οξεία πάθηση, όπως λόγου χάρη με σκωληκοειδίτιδα.

Πότε χρειάζεται να επισκεφτεί η γυναίκα τον ιατρό;
Η επώδυνη ωοθυλακιορρηξία σε γενικές γραμμές επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια των κύκλων.

Επομένως, σταδιακά οι γυναίκες μαθαίνουν να την αναγνωρίζουν και να τη διαχωρίζουν από άλλες παθολογίες. Ωστόσο, όταν αυτή συνοδεύεται από εμπύρετο, απώλεια αίματος από τον κόλπο ή όταν διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες, καλό είναι να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της.

Πώς τίθεται η διάγνωση της επώδυνης ωοθυλακιορρηξίας;
Η διάγνωση της επώδυνης ωοθυλακιορρηξίας τίθεται μετά από αποκλεισμό άλλων πιθανών παθήσεων, όπως της σκωληκοειδίτιδας, της συστροφής ωοθήκης, της ρήξης κύστης ωοθήκης κ.α.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος είναι ήπιος και δε χρειάζεται κάποια παρέμβαση.
Στις γυναίκες όμως που είναι πιο έντονος επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή του είναι η λήψη παρακεταμόλης (Depon) ή φαρμάκων της κατηγορίας των μη στεροειδών αντιφλεμονωδών, όπως είναι το μεφαιναμικό οξύ, η λορνοξικάμη, η δικλοφενάκη κ.α.

Η επώδυνη ωοθυλακιορρηξία δημιουργεί προβλήματα;
Παρότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνα σε ορισμένες γυναίκες, δεν υπάρχει καμία συσχέτισή τους με τη μελλοντική εμφάνιση κάποιας ασθένειας ή κάποιου άλλου συμπτώματος που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις με την πάροδο του χρόνου και όσο η γυναίκα μεγαλώνει, ο πόνος γίνεται πιο αβληχρός ή εξαφανίζεται.

vasilis pergialiotis

Περγιαλιώτης Βασίλης
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικόν
www.gynaikologia.eu

Διαβάστε ακόμη: Αποκόλληση πλακούντα. Γράφτηκε από τον  Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD

Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικό www.gynaikologia.eu Ο Χειρουργός...