Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικό
www.gynaikologia.eu

Ο Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Βασίλειος Περγιαλιώτης είναι πανεπιστημιακός υπότροφος (τέως βαθμίδα λέκτορα) στην Γ` Πανεπιστημιακή κλινική του Γ.Ν.Α. Αττικόν και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης Ν.Σ. Χρηστέας. Παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Λεωφόρο Κηφισίας 5 στους Αμπελόκηπους.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2004 και ακολούθως εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στο περιφερειακό ιατρείο Αγίας Σοφίας στην Εύβοια, ενώ παράλληλα κάλυπτε και τις εφημερίες του χειρουργικού τομέα στο Π.Γ.Ν. Χαλκίδας. Ειδικεύτηκε στη Γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Γ.Ν.Α. Λαϊκό και ακολούθως στην Α` Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα.

To 2011 ολοκλήρωσε μετά από εξετάσεις το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών “Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική” με βαθμό άριστα.
Το 2013 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό άριστα, με γνωστικό αντικείμενο τον καρκίνο του μαστού.

Από το 2014 έχει αναλάβει ως επιστημονικός υπεύθυνος την εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στη διεξαγωγή βασικής και κλινικής έρευνας καθώς και στην εξοικείωση με τη δισδιάστατη όραση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Για την επιστημονική του δραστηριότητα έχει λάβει το Βραβείο Παπανικολάου το 2014, το βραβείο καλύτερης επιστημονικής εργασίας στο 21ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος το 2015 και το βραβείο καλύτερης επιστημονικής εργασίας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιπιδιολογίας το 2015. Είναι εκπαιδευτής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική” της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει στο βιογραφικό του πολυάριθμες ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ παράλληλα έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε διεθνή περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης (Impact factor). Ταυτόχρονα είναι μέλος της συντακτικής ομάδας σε περισσότερα από 10 διεθνή περιοδικά.

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 14:53

Γρίπη κατά την εγκυμοσύνη – πόσο σοβαρή είναι και πως μπορώ να προστατευτώ;

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Μαμά

Ο χειμώνας έχει γίνει πλέον αισθητός σε όλους μας. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται έξαρση των ιώσεων με προεξάρχουσα τη γρίπη.

Πόσο σοβαρή είναι όμως η νόσος κατά την εγκυμοσύνη και πόσο θα πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες που κυοφορούν και έρχονται σε επαφή με παιδιά και ενήλικες που έχουν σοβαρή πιθανότητα νόσησης;

Η αλήθεια είναι πως η εγκυμοσύνη αποτελεί μία ιδιαίτερη περίοδο για το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Ο οργανισμός της γυναίκας δημιουργεί μία τεχνητή καταστολή της φυσικής άμυνας για να μπορέσει να υποδεχθεί το έμβρυο (το οποίο φυσιολογικά αποτελεί ξένο σώμα).

Αυτή η καταστολή όμως επηρεάζει σημαντικά τη δυνατότητα αντιμετώπισης των ασθενειών.

Έτσι λοιπόν οι έγκυες γυναίκες είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις και εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης σοβαρών συμπτωμάτων όπως η πνευμονία, η αναπνευστικής δυσχέρεια κ.α.
Για την πρόληψη της νόσησης από τον ιό της γρίπης συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των εγκύων γυναικών κατά του ιού της γρίπης – ανεξάρτητα από την ηλικία εγκυμοσύνης.

Το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες;

Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη. Μελέτες σε εκατοντάδες χιλιάδες περιστατικών δείχνουν ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν δημιουργεί ανατομικές ανωμαλίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο εμβολιασμός κατά τις πρώτες εβδομάδες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής;

Όχι. Ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης θα πρέπει να διενεργείται σε οποιαδήποτε εβδομάδα της κύησης, πριν από την έναρξη της αναμενόμενης νόσησης του πληθυσμού.
Αυξάνονται οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού και άλλων επιπλοκών της κύησης;

Όχι. Αντιθέτως η νόσηση από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των πιθανοτήτων. Η έγκαιρη πρόληψη με τον εμβολιασμό προλαμβάνει τους κινδύνους αυτούς και προστατεύει τόσο εσάς, όσο και το μωρό σας.

Εάν μία έγκυος νοσήσει από τον ιό τι πρέπει να κάνει;

Σε περίπτωση που νοσήσετε από τον ιό της γρίπης θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γυναικολόγο σας ώστε να σας καθοδηγήσει για το πώς θα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα.

Σε περιπτώσεις όμως έντονου πυρετού, δυσχέρειας στην αναπνοή, πόνου στο θώρακα καθώς και σε κάθε μαιευτική επιπλοκή (ρήξη υμένων, μειωμένες εμβρυϊκές κινήσεις κλπ) θα πρέπει να εξασφαλίζεται η νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.