Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικό
www.gynaikologia.eu

Ο Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Βασίλειος Περγιαλιώτης είναι πανεπιστημιακός υπότροφος (τέως βαθμίδα λέκτορα) στην Γ` Πανεπιστημιακή κλινική του Γ.Ν.Α. Αττικόν και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης Ν.Σ. Χρηστέας. Παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Λεωφόρο Κηφισίας 5 στους Αμπελόκηπους.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2004 και ακολούθως εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στο περιφερειακό ιατρείο Αγίας Σοφίας στην Εύβοια, ενώ παράλληλα κάλυπτε και τις εφημερίες του χειρουργικού τομέα στο Π.Γ.Ν. Χαλκίδας. Ειδικεύτηκε στη Γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Γ.Ν.Α. Λαϊκό και ακολούθως στην Α` Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα.

To 2011 ολοκλήρωσε μετά από εξετάσεις το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών “Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική” με βαθμό άριστα.
Το 2013 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό άριστα, με γνωστικό αντικείμενο τον καρκίνο του μαστού.

Από το 2014 έχει αναλάβει ως επιστημονικός υπεύθυνος την εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στη διεξαγωγή βασικής και κλινικής έρευνας καθώς και στην εξοικείωση με τη δισδιάστατη όραση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Για την επιστημονική του δραστηριότητα έχει λάβει το Βραβείο Παπανικολάου το 2014, το βραβείο καλύτερης επιστημονικής εργασίας στο 21ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος το 2015 και το βραβείο καλύτερης επιστημονικής εργασίας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιπιδιολογίας το 2015. Είναι εκπαιδευτής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική” της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει στο βιογραφικό του πολυάριθμες ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ παράλληλα έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε διεθνή περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης (Impact factor). Ταυτόχρονα είναι μέλος της συντακτικής ομάδας σε περισσότερα από 10 διεθνή περιοδικά.


Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 10:08

Καφές στην εγκυμοσύνη

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Μαμά

Η καφεΐνη αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα αφεψήματα ανά τον κόσμο.

Η υπολογιζόμενη καθημερινή κατανάλωση παγκοσμίως υπολογίζεται σε 3-7 mg ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος (2-3 φλιτζάνια του καφέ).

Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 4.5 κιλά καφεΐνης ετησίως.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι το ότι διέρχεται τον πλακούντα, όπως και το μητρικό γάλα.

Η δράση της καφεΐνης κατά την εμβρυική ανάπτυξη έχει αποτελέσει στο παρελθόν το αντικείμενο πολυάριθμων πειραματικών και κλινικών μελετών.

Συγκεκριμένα, επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια κατανάλωση περισσότερων από 300 mg (>4 φλιτζάνια του καφέ) σχετίζεται με αποβολές πρώτου και δεύτερου τριμήνου.

Ταυτόχρονα πειραματικές μελέτες σε ζωικά πρότυπα έχουν παρατηρήσει ότι χαμηλότερες δόσεις της τάξης των 150 mg σχετίζονται με χαμηλό βάρος γέννησης.

Η τελευταία ωστόσο αυτή παρατήρηση δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί στον άνθρωπο.

Για αυτό το λόγο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσής της σε ποσότητες κάτω των 400 mg/ημέρα.

Για αυτό το λόγο, συνιστάται σε γενικές γραμμές ο περιορισμός (και όχι η διακοπή) της κατανάλωσης καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περιορίζοντας την ημερήσια δόση σε 1-2 φλιτζάνια του καφέ την ημέρα.

Στη δόση αυτή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνυπολογίζεται η πρόσληψη καφεΐνης από άλλα ποτά και τροφές (όπως η κοκα-κόλα, τα ενεργειακά ποτά, το τσάι, η σοκολάτα κ.α.)

Σε ειδικές, ωστόσο, περιπτώσεις, όπως λόγου χάρη σε γυναίκες με υπερτασική νόσο της κύησης, διαβήτη της κύησης κλπ καλό θα είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή της σε οποιαδήποτε ποσότητα. Για αυτό το λόγο, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας σε κάθε περίπτωση.

vasilis pergialiotis

Περγιαλιώτης Βασίλης
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικόν
www.gynaikologia.eu

Διαβάστε ακόμη: Αποκόλληση πλακούντα. Γράφτηκε από τον  Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD