Ελεάνα Γκιώκα

Ελεάνα Γκιώκα

Η Ελεάνα Γκιώκα είναι επιμελήτρια στη Β` Παιδιατρική κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ενώ παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό παιδιατρικό ιατρείο.

Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών το 2005. Από το 2006 έως το 2007 εργάστηκε ως αγροτική ιατρός στο Γ.Ν. Χαλκίδας και στο Κέντρο Δηλητηριάσεων του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», όπου είχε την ευκαιρία να εμπλουτίσει την εμπειρία της στις παιδικές δηλητηριάσεις. Ταυτόχρονα διετέλεσε επιστημονική υπεύθυνος για την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα παρακολούθησης δηλητηριάσεων από paraquat.

Από το 2008 έως το 2010 αποτέλεσε επιστημονική συνεργάτη της Α` Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” συμμετέχοντας στο πρόγραμμα παρακολούθησης παιδιών με παιδική παχυσαρκία στα Εξωτερικά Ιατρεία Παιδικής Παχυσαρκίας, της Μονάδας Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη. Παράλληλα εργάστηκε στη Μονάδα Φύλαξης Βλαστοκυττάρων του Μαιευτηρίου «Ιασώ».

Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο Γ.Ν. Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».

Το 2014 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό άριστα, με γνωστικό αντικείμενο την παιδική παχυσαρκία.

Από το Μάρτιο του 2015 αποτελεί επιστημονική συνεργάτη του Εργαστηρίου Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης «Ν. Σ. Χρηστέας», της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Στοιχεία επικοινωνίας: 2114088890 – 6936160787
Διεύθυνση Ιατρείου: Χαϊμαντά 22 (Πεζόδρομος) Χαλάνδρι
www.eleanagkioka.gr

 

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 14:37

Παρωτίτιδα στα παιδιά

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Μαμά

Γράφει η παιδίατρος Ελεάνα Γκιώκα,

Η παρωτίτιδα είναι μία νόσος που οφείλεται σε φλεγμονή των παρωτίδων (αδένων που βρίσκονται στα πλάγια της κάτω γνάθου).

Στην αιτιολογία της συμπεριλαμβάνονται πολλοί παράγοντες συμπεριλαμβανομένων καθώς της απόφραξης των πόρων της από κάποιο ξένο σώμα ή τροφή, της ιογενούς λοίμωξης και της μικροβιακής λοίμωξης.

Στις ημέρες μας η οξεία παρωτίτιδα που οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο σπανίζει, ενώ αντίστοιχα ο εμβολιασμός έναντι του ιού που προκαλεί την ιογενή παρωτίτιδα (μαγουλάδες) έχει επίσης περιοριστεί.

Στο παρελθόν η παρωτίτιδα βακτηριακής αιτιολογίας συνοδευόταν από υψηλά ποσοστά θανάτου.

Σήμερα εμφανίζεται σποραδικά, κυρίως στα νεογνά και για τη θεραπεία της χρησιμοποιούνται ισχυρά ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

Ο εμβολιασμός έναντι του παραμυξοϊού που προκαλεί την ιογενή παρωτίτιδα έχει περιορίσει στο ελάχιστο την εμφάνιση τέτοιων περιστατικών. Με την ενίσχυση, ωστόσο, του αντιεμβολιαστικού κινήματος, δεν αποκλείεται στο μέλλον να ξαναδούμε όλο και περισσότερες περιπτώσεις.

Άλλες, πολύ σπανιότερες, περιπτώσεις παρωτίτιδας οφείλονται σε ταυτόχρονη λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας καθώς και σε αυτοάνοσα νοσήματα (τα οποία προκαλούν διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος).

Η κλινική εικόνα της νόσου περιλαμβάνει διόγκωση και ερυθρότητα της περιοχής που βρίσκεται κάτω από το αυτί και κατά μήκος της κάτω γνάθου (σαγόνι), καθώς και κακουχία, δυσκολία στη μάσηση της τροφής και πυρετό.

Για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων προσβολής από τον ιό που προκαλεί τη νόσο (συχνότερο αίτιο) κρίνεται σκόπιμος ο εμβολιασμός των παιδιών από την ηλικία των 12 μηνών και βάσει του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού.

Ελεάνα Γκιώκα

Παιδίατρος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελήτρια Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
www.eleanagkioka.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της παιδιάτρου εδώ.