Παιχνίδι στη φύση

Επαφή με τη φύσηΕπαφή με τη φύσηΠολλές οικογένειες ζουν σε διαμερίσματα τα οποία ακόμη και αν παρέχουν άνετη διαβίωση περιορίζουν σίγουρα την επαφή με τη φύση.

Έτσι κι αλλιώς, όσο μεγάλη είναι μια πόλη, τόσες λιγότερες ευκαιρίες προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους να έρθουν σε επαφή με την εξοχή και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον.

Αρκούν τα υλικά αγαθά και οι επιλογές που προσφέρει η πόλη για να είναι τα παιδιά ολοκληρωμένα και ευτυχισμένα; Τι μπορεί να κάνει μια οικογένεια ώστε να μην αποστασιοποιηθεί τελείως από το φυσικό περιβάλλον παρόλο που ζει σε πόλη;

Πολλά παιδιά περνούν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους σε παιδότοπους που υπάρχουν στις πόλεις. Συμβαίνει να είναι διασκεδαστικό γι’ αυτά, αλλά υποκαθιστούν το ελεύθερο παιδικό παιχνίδι σε αλάνες που παλαιότερες γενιές είχαν την δυνατότητα να έχουν;

Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, αναγκάζουν τους περισσότερους γονείς να εργάζονται καθημερινά πολλές ώρες, ώστε να παρέχουν στα παιδιά τους «το καλύτερο». Αυτή η φράση συνήθως μεταφράζεται ως εξασφάλιση κατοικίας, ρούχων, εξωσχολικών μαθημάτων, παιχνιδιών και ενός σωρού από αγαθά που η καταναλωτική μας κοινωνία παράγει.

Τι γίνεται όμως με κάποια άλλα πράγματα που είναι μεν ανεκτίμητα αλλά δεν αρκούν τα χρήματα για να τα αποκτήσουμε; Το παιχνίδι στη φύση είναι ένα από αυτά. Το κόστος του είναι μηδαμινό και η προσφορά του ανεκτίμητη.