Προετοιμασία για τον τοκετό από το σπίτι

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας προετοιμάζεται για τη μεγάλη μέρα, για τον τοκετό.

Παρακάτω αναφέρουμε τρόπους (παράλληλα με τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού) με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας όταν είστε στο σπίτι.

 

Πάρτε βαθιές αναπνοές. Γνωρίστε το σώμα σας.

Το θέμα των αναπνοών παίζει σημαντικό ρόλο την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι συνεχείς μικρές κινήσεις των πνευμόνων φροντίζουν ώστε το μωρό σας να κουνιέται απαλά.

Οι αναπνοές σας βοηθούν να ξεπεράσετε τις ωδίνες και να φέρετε το μωρό σας στον κόσμο. Το υπέροχο είναι ότι οι εισπνοές και οι εκπνοές πραγματοποιούνται με φυσικό τρόπο ενώ ορισμένες μικρές ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την έντασή τους:

  • Διαφραγματική αναπνοή: Προσπαθήστε να αναπνεύσετε με τη βοήθεια του διαφράγματος και όχι του θώρακα. Φανταστείτε πως εκπνέετε από τα πόδια, χαλαρώστε την κοιλιά σας και αφήστε την αναπνοή σας να ακολουθήσει την φυσική της πορεία.
  • 'Ωρα για να κάνετε σαπουνόφουσκες! Μια ωδίνη διαρκεί περίπου ένα λεπτό.Κατά τη διάρκεια αυτού του λεπτού μπορείτε να φυσήξετε οκτώ φορές και να σχηματίσετε σαπουνόφουσκες στον αέρα. Εστιάζοντας σε αυτή την ασχολία, η προσοχή σας αποσπάται από τον πόνο και γνωρίζετε περίπου πότε τελειώνει η οδύνη.
  • Εξοικειωθείτε με τις αναπνοές και το σώμα σας καθημερινά: Προσπαθήστε ακόμη και σε καθημερινές περιπτώσεις έντονου άγχους να εξοικειωθείτε με τις αναπνοές, το σώμα σας και τις κράμπες. Με τη βοήθεια αναπνοών χαλαρώστε συνειδητά τα διάφορα μέρη του σώματος (όπως την πύελο (την περιοχή της λεκάνης), τα πόδια ή τους μύες του προσώπου). Πρόκειται για λεπτομέρειες οι οποίες όμως σας χαλαρώνουν ακόμη και κατά τη διάρκεια του τοκετού.