Ραγάδες: Γιατί δημιουργούνται και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Ραγάδες: Γιατί δημιουργούνται και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Εάν ξοδεύετε μια περιουσία στις κρέμες που υπόσχονται να ‘εξαφανίσουν’ τις ραγάδες, τότε η νέα έρευνα της εταιρείας ‘23andMe’ ίσως σας αποτρέψει από αυτή την συνήθεια. Σύμφωνα με τους επικεφαλής επιστήμονες, τα γονίδια ευθύνονται για τις ραγάδες που δημιουργούνται σε διάφορα σημεία του σώματός μας.

Οι ειδικοί ερεύνησαν το DNA 33,930 ανθρώπων -εκ των οποίων 4,967 ήταν γυναίκες που απέκτησαν αρκετές ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- και έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι μεταλλάξεις σε 4 συγκεκριμένα γονίδια (ELN, SRPX, HMCN1 και TMEM18) μπορεί να αυξήσουν το ποσοστό κινδύνου εμφάνισης ραγαδων μέχρι και 40%. Ενώ το έντονο ΄τέντωμα’ του δέρματος είναι μια απλή εξήγηση γιατί δημιουργούνται οι ραγάδες, σύμφωνα με την έρευνα κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο επιρρεπείς να εμφανίσουν ραγάδες από κάποιους άλλους. Για παράδειγμα από τους συμμετέχοντες μόνο το 25% των αντρών είχαν ραγάδες ενώ το αντίστοιχο πρόβλημα στις γυναίκες σημειώθηκε στο 55% του συνόλου.

Σύμφωνα με την γιατρό Joyce Tung είναι η πρώτη φορά που τα γονίδια σχετίζονται με την εμφάνιση ραγάδων και ελπίζει η έρευνα αυτή να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης που θα στοχεύουν στην παραγωγή ελαστίνης. Μέχρι στιγμής, οι μέθοδοι που προσφέρονται αυτή τη στιγμή και οι οποίες φαίνεται πως έχουν αποτέλεσμα είναι οι εξής:

Κρέμα σώματος με τρετινοΐνη: Η συγκεκριμένη κρέμα δεν βοηθά μόνο στην αντιμετώπιση της ακμής αλλά βοηθά και στη μείωση των πρόσφατων ραγάδων που είναι ακόμα κόκκινου ή ροζ χρώματος.

Μικροδερμοαπόξεση: Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί μικροκρυστάλλους για να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος.

Laser: Πρόκειται για μια μέθοδο που είναι πιο αποτελεσματική για τις παλιότερες ραγάδες αφού βοηθά στην αύξηση της παραγωγής του κολλαγόνου και ελαστίνης.

Πηγή: kathimerini.gr