Συγκρούσεις νέων γονέων και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε.

παιδί συγκρούσεις νέων γονέωνΜε την άφιξη του μωρού μας στο σπίτι, τα πάντα αλλάζουν! Ασφαλώς χρειάζεται υπομονή, ψυχραιμία και κατανόηση για να προσαρμοστούν και οι δύο γονείς στα καινούργια δεδομένα της καθημερινής ζωής τους. Ας εξετάσουμε λοιπόν απλά και ήρεμα τις πιο συνηθισμένες αιτίες τσακωμού και πως μπορούμε να αποφύγουμε τους καβγάδες!

«Το μωρό κλαίει. Μπορείς να σηκωθείς εσύ; Είμαι εξαντλημένη».

Ξαφνικά, με την άφιξη του μωρού, ο ύπνος γίνεται πλέον κάτι που πρέπει να το μοιραζόμαστε, να κάνουμε βάρδιες και διαπραγμάτευση! Αυτό είναι πράγματι ένα σοκ στην σχέση του ζευγαριού.

«Ο μεγαλύτερος καβγάς μας ήταν, ποιος άξιζε να κοιμηθεί περισσότερο», θυμάται μία μητέρα.
Προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην λέτε «είμαι πιο κουρασμένος/η από σένα». Κανείς δεν μπορεί να πει ποιος είναι πιο κουρασμένος, γιατί κανένας δεν ξέρει πραγματικά. Αν αισθάνεστε αληθινά και οι δύο εξαντλημένοι, χρειάζεστε και οι δύο βοήθεια, συμβουλεύει η Carolyn Pirak, κοινωνικός λειτουργός και υπεύθυνη του προγράμματος «φέρνοντας το μωρό στο σπίτι». Πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην σωστή οικοδόμηση σχέσεων για τους νέους γονείς.

Τα έξοδα του μωρού

Υπολογίστε τα έξοδα του μωρού σας για τον πρώτο χρόνο. Εάν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά μια μπέιμπι σίτερ, είναι καλύτερα να την έχετε σε τακτική βάση, έτσι ώστε εσείς και ο σύντροφός σας να έχετε λίγο χρόνο ξεκούρασης. Η ζητήστε βοήθεια από την οικογένειά σας ή τους στενούς σας φίλους. Δεν είναι ντροπή να έχετε λίγη βοήθεια ώστε να αναπληρώνετε τον ύπνο σας. Αντίθετα δείχνει υπευθυνότητα γιατί συντελεί στο γενικό καλό της οικογένειας.

Για να αποφύγετε την διαφωνία ποιος έχει σειρά να σηκωθεί τη νύκτα, φτιάξτε ένα πρόγραμμα. Για παράδειγμα, να έχει ο καθένας μία μέρα ύπνου, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ή μία μέρα να σηκώνετε ο ένας μία ο άλλος.
Αν πάλι ο ένας γονέας εργάζεται και ο άλλος μένει σπίτι με το μωρό, στην διάρκεια της εβδομάδας ο εργαζόμενος γονέας πρέπει να κοιμάται καλύτερα και περισσότερο από τον άλλο. Αλλά το Σαββατοκύριακο πρέπει να ξεκουράζει τον άλλο γονέα. Μην ξεχνάτε ότι η έλλειψη ύπνου κάνει το άτομο οξύθυμο, με κατάθλιψη και έτοιμο για καβγά. Λίγες ώρες επιπλέον ύπνου μπορεί να κάνει μια εκπληκτική διαφορά στη διάθεσή του.

«Το μωρό θέλει εσένα»

Εάν ο σύντροφός σας ζητά με ένταση να πάρετε το μωρό που ουρλιάζει μετά από λίγα λεπτά, προσπαθήστε να μην βάλετε και εσείς τις φωνές. «Μόλις ο γιος μας θέλει κάτι ή αρχίσει να κλαίει, ο άντρας μου τον δίνει αμέσως σε μένα». Λέει μία νέα μητέρα. «Ασχολείται μαζί του μόνον όταν το μωρό δεν κλαίει».

Μην θυμώνετε. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο σύντροφός σας δεν θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τις υποχρεώσεις του. Όπως εξηγεί ένας πατέρας «θέλω πραγματικά να παρηγορήσω το μωρό μου, αλλά είναι πράγματι δύσκολο, γιατί μαζί μου τρελαίνεται στο κλάμα.»

Προσπαθήστε να μοιραστείτε με το σύντροφό σας την καθημερινή ρουτίνα του μωρού. ΄Ετσι θα αποφύγετε το φαινόμενο «ουρλιάζω γιατί θέλω τη μαμά».

«Η δική μου δουλειά ήταν το μπάνιο του γιού μας. Αυτό έκανα κάθε μέρα, ήξερα τι έκανα και πως το έκανα. Φυσικά δεν υπήρχε καμία αντίρρηση από τον γιο μου». Μας λέει ένας πατέρας.

Όταν πρόκειται να φύγετε από το σπίτι, μην το κάνετε απότομα. Προσπαθήστε να περάσετε λίγο χρόνο όλοι μαζί σαν οικογένεια και μετά ήρεμα, φύγετε για την δουλειά σας, τα ψώνια σας ή τη βόλτα σας.

Ασφαλώς υπάρχουν φορές που τα μωρά κλαίνε παρά τις γενναίες προσπάθειες του πατέρα. Δεν πειράζει. Ενθαρρύνετε το σύντροφό σας να κάνει υπομονή, είναι καλή πρακτική και σιγά – σιγά θα διαπιστώσει ότι το μωράκι του είναι ευτυχισμένο και στην δική του αγκαλιά!