Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις ικανότητες τους

Παιδί - Ικανότητες Κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του.

Πως καταλαβαίνουν οι γονείς τις κλήσεις των παιδιών τους; Πώς μπορούν να βρουν που είναι «καλό» το παιδί τους; Πώς μπορούν να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον με ποικίλα ερεθίσματα και να υποστηρίξουν το παιδί να ανακαλύψει τις δεξιότητες του;

Πολλές φορές ως γονείς πέφτουμε σε μια «παγίδα» δημιουργώντας μια εικόνα στο μυαλό μας για το «ιδανικό» παιδί. Συχνά παρασύρουμε έτσι το παιδί σε λάθη ή το αναστατώνουμε, μη σεβόμενοι τη διαφορετικότητα και τις προτιμήσεις του.

Η ουσία δεν είναι να προβάλλουμε στα παιδιά τα δικά μας κίνητρα και φιλοδοξίες αλλά να τα βοηθήσουμε να ξετυλίξουν το κουβάρι της δικής τους προσωπικότητας και να τα υποστηρίξουμε, σεβόμενοι τις επιλογές και τις ικανότητες τους.

Κλήσεις, Ταλέντα

Παιδια με ταλεντο Πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας ότι εκτός από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, υπάρχει και κάτι άλλο που διαφοροποιεί έντονα τους ανθρώπους μεταξύ τους και είναι οι προσωπικές τους ικανότητες, «κλήσεις» ή «ταλέντα» όπως συχνά τα ακούμε να αναφέρονται.

Όταν το παιδί ασχολείται με κάτι που του αρέσει και στο οποίο έχει καλές επιδόσεις, αντλεί ικανοποίηση, ευχαρίστηση και ξοδεύει δημιουργικά την ενέργεια του.
 
 
 
 
  • Πχ. ένας καταξιωμένος δικηγόρος θέλει να δει το γιο του στη θέση του και γίνεται πιεστικός και αυστηρός με το παιδί που δεν είναι αριστούχος στο σχολείο αλλά έχει κλήση στην υποκριτική. Ακόμη και αν το παιδί καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να βελτιώσει τη σχολική του επίδοση προκειμένου να ικανοποιήσει τον πατέρα του, πρώτον το ίδιο δεν θα είναι ευχαριστημένο και δεύτερον ίσως να μην καταφέρει ποτέ να ξεχωρίσει ασκώντας τη δικηγορία αν αυτό δεν του ταιριάζει, γιατί δεν εκπληρώνει τους δικούς του στόχους αλλά αυτούς που ο πατέρας του προβάλλει σε αυτό.

Τα δυο βασικά ερωτήματα για την επιλογή επαγγέλματος είναι:

  • τι μου αρέσει; και
  • σε τι είμαι καλός;

Η επιλογή του επαγγέλματος πρέπει να είναι σύστοιχη με τις δυνατότητες του ατόμου. Όσο καλύτερα λοιπόν γνωρίζει κανέις τις ικανότητες του και όσο περισσότερο τις καλλιεργεί τόσο πιο εύκολο θα είναι να πετύχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα σε έναν επαγγελματικό χώρο που συνδέεται με αυτές.