Τα πράγματα που κάθε μητέρα πρέπει να ξέρει σχετικά με τη «δημόσια ντροπή»

Κάθε μέρα ακούμε και διαβάζουμε άσχημα σχόλια, άδικα,  για κάτι που κάποιο άτομο έχει κάνει. Αλλά υπάρχει ένας νέος τύπος διαδικτυακής ενόχλησης που επιτίθεται καθημερινά στις γυναίκες, ιδιαίτερα στις μητέρες.

Κακόβουλα σχόλια για τις μαμάδες με μπικίνι στην παραλία ή φωτογραφίες μητέρων που θηλάζουν τα μωρά τους και άλλα πολλά. Δέχονται επιθέσεις για κάθε τι. Έτσι έχουμε εκφοβισμό της μητέρας!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το να είσαι μαμά είναι ήδη μία πολύ δύσκολη δουλειά. Εκτός από την αντιμετώπιση συναισθημάτων αβεβαιότητας και απογοήτευσης, οι μητέρες σήμερα βρίσκονται κάτω από ένα μικροσκόπιο. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται κάθε μαμά είναι να ντρέπεται για την προσπάθειά της να αναθρέψει τα παιδιά της. 

Γιατί υπάρχουν τα κακόβουλα σχόλια;

Αυτά υπήρχαν πάντα, όμως τώρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο το κάνουν πολύ πιο εύκολο. Έτσι κριτικάρουν με πολύ μεγάλη ευκολία γιατί η τάδε δεν έχασε αμέσως τα κιλά μετά τη γέννηση του μωρού της, ή γιατί η άλλη κάθεται όλη την ημέρα στο πάρκο χωρίς να κάνει τίποτα. 

Συνήθως όταν οι άνθρωποι σχολιάζουν άσχημα τους άλλους, αισθάνονται δικαιολογημένοι να το δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο. Νομίζουν ότι η συμπεριφορά ή οι ενέργειες ή κάποιες φωτογραφίες δικαιολογούν αυτή την ενέργειά τους. Όμως όταν μιλάμε για τη μαμά, αυτό είναι τις περισσότερες φορές λάθος.  Οι μητέρες δέχονται επίθεση για πολύ απλά πράγματα, όπως από πότε μπορεί το μικρούλι τους να φάει στερεά τροφή, εάν πρόκειται να θηλάσουν ή όχι, και αν το να κοιμούνται μαζί είναι καλή ιδέα. 

Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που κατηγορούν τους άλλους για τις γονικές αποφάσεις τους, αισθάνονται ανεπαρκείς όσον αφορά τις δικές τους γονικές ικανότητες. Έτσι το διαδίκτυο τους δίνει μία διέξοδο για να δικαιολογήσουν τις δικές τους πεποιθήσεις. Άλλες φορές πάλι το κάνουν από ζήλια, ή επειδή βαριούνται ή ζητούν διασκέδαση. Κάποιες φορές αυτό που ερμηνεύεται σαν κακό σχόλιο μπορεί να είναι μία ανεπιτυχής προσπάθεια για αστείο ή σαρκασμό. 

Πώς πρέπει να αντιδράσει μία μητέρα σε αυτά τα σχόλια.

Εάν βρεθείτε σε μία τέτοια κατάσταση θυμηθείτε:

Μην απαντάτε.

Ενώ σας φαίνεται παράλογο να μην απαντήσετε όταν λένε αγενή πράγματα για σας, ο καλύτερος τρόπος είναι να αγνοήσετε τις δημοσιεύσεις και τα σχόλια. Ακόμη και μία συγγνώμη μπορεί να κρατήσει τον κύκλο αυτό ζωντανό. Απλά αφήστε την ιστορία να ξεθωριάσει.

Παρόλο που είναι δύσκολο να αποφύγετε να δημοσιεύσετε την αντίρρησή σας, ή τουλάχιστον να προσπαθήσετε να εξηγήσετε τι σκέφτεστε, μην απαντήσετε. 

Διαγράψτε την ανάρτηση, το tweet ή το σχόλιο σας.

Εάν η «κατηγορία» είναι αποτέλεσμα για κάτι που είπατε ή δημοσιεύσατε στο διαδίκτυο, διαγράψτε το. Βέβαια, ξέρετε πως οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες σας και να σας διαβάλουν. Στην περίπτωση αυτή επικοινωνήστε με τον πάροχο κοινωνικών μέσων και ζητήστε την κατάργηση της ανάρτησης ή της φωτογραφίας. 

Μην ασχολείστε.

Το να συνεχίζετε να σκέφτεστε τι λένε οι άλλοι για σας  δεν είναι υγιές. Σας στερεί τον χρόνο και την ενέργειά σας. Επιπλέον, σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα. Συγκεντρωθείτε σε άλλα πράγματα που αγαπάτε για να ξεχάσετε αυτό που διαβάσατε στο διαδίκτυο.

Κρατήστε τις θετικές σας σκέψεις.

Είναι φυσιολογικό να βιώνετε μία μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων, που κυμαίνονται από έντονη ταπείνωση και θλίψη έως θυμό και μετάνοια αφού έχετε υποστεί δημόσια αυτή την κακή κριτική. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσετε αυτά τα συναισθήματα, αλλά μην μείνετε εκεί. Προσέξτε μην υπερβάλλετε. Μην θεωρήσετε σε καμία περίπτωση ότι η ζωή σας έχει καταστραφεί. 

Μην διαβάζετε τι γράφουν.

Βέβαια είστε περίεργη να μάθετε τι γράφουν οι άλλοι, όμως δεν είναι καλή ιδέα. Μείνετε μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κανένα καλό δεν θα προέλθει από την ανάγνωση αρνητικών δημοσιεύσεων και σχολίων. Μην τους δίνετε την ικανοποίηση ότι διαβάζετε τις αρνητικές τους παρατηρήσεις. 

Σκεφτείτε να κλείσετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Σε ακραίες περιπτώσεις «bullying», η καλύτερη απάντηση είναι να κλείσετε όλους τους λογαριασμούς σας.  Και όταν όλο αυτό περάσει, ξεθυμάνει, μπορείτε να ανοίξετε καινούργιους λογαριασμούς με ελαφρώς διαφορετικά ονόματα.

Μην ανταποδώσετε τα κακόβουλα σχόλια. 

Θυμηθείτε ότι οποιαδήποτε επικοινωνία με τα άτομα αυτά, ανταμείβει τη συμπεριφορά τους και διατηρεί τον κύκλο σε εξέλιξη. Οι άνθρωποι θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για το άτομό σας πολύ πιο γρήγορα αν δεν ανταποκριθείτε με κανέναν τρόπο.

Μείνετε θετικές. 

Ίσως αισθάνεστε ότι όλα έχουν καταστραφεί. Όμως αυτή η εμπειρία δεν θα διαρκέσει για πάντα. Και ενώ είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες, θα το ξεπεράσετε. Μείνετε επικεντρωμένες σε ότι είναι σημαντικό, όπως η ανατροφή των παιδιών σας. 

Μην θεωρείτε τον εαυτό σας θύμα. 

Μην επιτρέψετε αυτό που συνέβη σε σας να ορίσει το ποιος είστε ως άτομο. Είναι αδύνατο να λυπάσαι για τον εαυτό σου και συγχρόνως να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχεις. 

Ανακτήστε τον έλεγχο της ζωής σας. 

Το αίσθημα αδυναμίας και χωρίς προστασία είναι κοινά συναισθήματα για τα θύματα εκφοβισμού. Όμως, θυμηθείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τι λένε οι άλλοι για σας και δεν μπορείτε να ελέγξετε ποιος πιστεύει αυτές τις πληροφορίες. Αλλά μπορείτε να ελέγξετε πως αντιδράτε. 

Συμβουλές για να σας βοηθήσουν να το ξεπεράσετε και να νιώσετε πάλι καλά.

Αλλάξτε τη ροή της σκέψης σας. 

Μην σκέφτεστε συνέχεια αυτό που συνέβη. Ο στόχος είναι οι σκέψεις σας να περιστρέφονται γύρω από πράγματα που έχουν νόημα στη ζωή σας. Εάν δυσκολεύεστε ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Πρέπει να αφήσετε τα αρνητικά πράγματα πίσω.

Γίνετε ψυχικά σκληρές. 

Είναι εύκολο να είσαι δυνατός όταν όλα πάνε καλά. Αλλά η πραγματική δοκιμασία της δύναμής σας  θα φανεί όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα ή δυσκολίες. Θυμηθείτε τα άσχημα σχόλια για σας, σαν μητέρα είναι επώδυνα και έχουν συναισθηματικό φόρο. Ζητήστε βοήθεια αν το χρειάζεστε. Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Δείχνει τη θέλησή σας να βελτιώσετε την κατάστασή σας. 

Εστιάστε στην προσωπική σας ανάπτυξη. 

Ρίξτε μία ρεαλιστική ματιά στην κατάστασή σας. Τι πρέπει να βελτιώσετε; Την αυτοεκτίμηση ή την αυτοπεποίθησή σας; Ή ίσως παλεύτε με άγχος και κατάθλιψη και πρέπει να μιλήσετε με ένα ειδικό; Όπως και αν σας έχει επηρεάσει, πρέπει να συγκεντρωθείτε σε ότι έχετε ανάγκη να καλυτερεύσετε.

Βάλτε τέλος.

Μέρος της διαδικασίας επούλωσης είναι να μπορεί κανείς να αναγνωρίσει την ντροπή και την αμηχανία που ένιωσε και να τελειώσει με αυτό. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει φυσικά όταν η διαδικτυακή κοινότητα αρχίζει να επικεντρώνεται σε κάτι άλλο. Άλλες φορές θα πρέπει να προσπαθήσετε να το αφήσετε πίσω σας. Ο στόχος είναι να μην αφήνετε πλέον τις σκέψεις σας να απασχολούνται με αυτό που σας συνέβη.