Τα πρώτα δόντια


Τα πρώτα δόντιαΤα πρώτα δόντια
Περίπου 5 μήνες μετά την γέννηση, τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να ανατέλλουν. Συνήθως τα πρώτα είναι τα δύο κάτω μπροστινά δόντια (κεντρικοί τομείς). Υπάρχουν συνολικά 20 νεογιλά δόντια, που βγαίνουν μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Τα μόνιμα δόντια είναι 32 και αρχίζουν να ανατέλλουν περίπου στην ηλικία των 6 χρόνων

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να είναι σωστά ενημερωμένοι για την φροντίδα των πρώτων δοντιών γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο,

 

  • στη μάσηση & χώνεψη
  • στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού
  • στην ανάπτυξη του λόγου
  • στην διατήρηση του χώρου για την ανατολή των μόνιμων δοντιών

Γενικά τα κάτω δόντια εμφανίζονται πριν από τα πάνω, ενώ συνήθως τα κορίτσια αποκτούν τα μόνιμα τους δόντια νωρίτερα από τα αγόρια.


ImageΤα δόντια μου
 

Τερηδόνα

Ο όρος τερηδόνα, απλά αναφέρεται σε κοιλότητες (τρύπες) στην επιφάνεια του δοντιού. Παρόλο που τα γλυκά έχουν κατηγορηθεί σαν η αιτία της τερηδόνας, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν είναι τα γλυκά αυτά που προκαλούν τερηδόνα άμεσα.

Η στοματική κοιλότητα φυσιολογικά φιλοξενεί εκατομμύρια βακτήρια, τα οποία βρίσκονται στις επιφάνειες των δοντιών. Τα βακτήρια αυτά καταναλώνουν την ζάχαρη των τροφών και απελευθερώνουν οξέα στο περιβάλλον τους. Αυτά τα οξέα είναι εκείνα που διαλύουν τις σκληρές οδοντικές ουσίες, οδηγώντας τελικά στην δημιουργία κοιλοτήτων.

Επίσης, ποτά όπως η σόδα, τα αναψυκτικά και οι χυμοί συνεισφέρουν στην δημιουργία κοιλοτήτων. Ορισμένα φρούτα και οι χυμοί τους, όπως τα πορτοκάλια, λεμόνια και τα γκρέιπ φρουτ, όχι μόνο περιέχουν πολλή ζάχαρη, αλλά και είναι πολύ όξινα από την φύση τους.

Έρευνες έχουν δείξει το πιο σημαντικό πράγμα στην κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών είναι η συχνότητα με την οποία καταναλώνονται.

Γι’ αυτό, περιορίζοντας τον αριθμό των ενδιάμεσων γευμάτων ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο για τερηδόνα.