Το κάπνισμα συνδέεται με προβλήματα υγείας στην εφηβική ηλικία

Το κάπνισμα συνδέεται με προβλήματα υγείας στην εφηβική ηλικία

Το κάπνισμα είναι η αιτία πολλών ασθενειών και σκοτώνει περίπου τετρακόσιες σαράντα δύο χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά τις εκστρατείες κατά του καπνίσματος και την ετικέτα προειδοποίησης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να καπνίζουν κάθε χρόνο.

Από το συνολικό αριθμό των νέων καπνιστών, 90% είναι παιδιά και έφηβοι, αντικαθιστώντας τους καπνιστές που έχουν σταματήσει ή έχουν πεθάνει λόγω κάποιας ασθένειας που προκαλείται από το κάπνισμα.
Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία πρόωρων θανάτων που μπορούν να προληφθούν, και ακολουθείται από την παχυσαρκία.

Το κάπνισμα όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο της ασθένειας των πνευμόνων, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του πνεύμονα και του στόματος, το εμφύσημα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο.
Τα στατιστικά στοιχεία των ερευνών για τους πνεύμονες είναι πράγματι πολύ ανησυχητικά.

Πάνω από πέντε χιλιάδες έφηβοι καπνίζουν το πρώτο τους τσιγάρο κάθε ημέρα και από αυτούς πάνω από δύο χιλιάδες γίνονται τακτικοί καπνιστές.
Σήμερα, στην Αμερική υπάρχουν περίπου πέντε εκατομμύρια έφηβοι καπνιστές.
Το κάπνισμα έχει πολλές βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Βλάπτει όπως ξέρουμε, το καρδιαγγειακό σύστημα, προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου η οποία φθάνει στους ιστούς του σώματος, μειώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία.

Όμως επηρεάζει και τη ψυχική υγεία πάρα πολύ, προκαλεί ψυχολογική δυσφορία και κατάθλιψη. Το κάπνισμα επηρεάζει όχι μόνο το άτομο που καπνίζει αλλά τα άλλα άτομα στο περιβάλλον του.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία, περίπου 35.000 χιλιάδες παθητικοί καπνιστές πεθαίνουν από τον καπνό που εισπνέουν από πίπα, πούρο ή τσιγάρο.

Μεταξύ των παθητικών καπνιστών οι γυναίκες, τα παιδιά και τα βρέφη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.
Τα βρέφη και τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό αναπτύσσουν άσθμα, λοιμώξεις συχνές στο αυτί, και πολύ πιθανό το σύνδρομο βρεφικού θανάτου.
Τα συμπτώματα που βιώνουν οι παθητικοί καπνιστές μπορεί να είναι βήχας, υπερβολική βλέννα στους αεραγωγούς, δυσφορία στο στήθος, ή πόνος, και ερεθισμός των πνευμόνων.
Επίσης μπορεί να αισθάνονται ερεθισμό στα μάτια, στο λαιμό και στη μύτη.

Αν νιώσουν πόνο στο στήθος μπορεί αυτό να αποτελεί ένδειξη μιας καρδιακής νόσου.
Στους ενεργούς καπνιστές, το κάπνισμα όπως ήδη ξέρουμε, εκτός από τη δημιουργία υψηλής χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της φυσικής αδράνειας και του διαβήτη.
Έτσι η διακοπή του, όχι μόνο θα μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αλλά επίσης μειώνει τον κίνδυνο κατά πενήντα τοις εκατό των καρδιακών προσβολών και των θανάτων που προκαλούνται από αυτό.
Όμως αυτό απαιτεί μεγάλη σωματική και ψυχική προσπάθεια.

Το άτομο πρέπει να είναι χαλαρό και χωρίς άγχος.
Στην περίπτωση των εφήβων η τακτική άσκηση και ο καλός ύπνος θα βοηθήσει πολύ.
Οι ειδικοί έχουν επεξεργαστεί ορισμένες συμβουλές που ασφαλώς θα είναι μεγάλη βοήθεια για τους καπνιστές που σκέπτονται να το κόψουν.
Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουν το λόγο για την απόφαση αυτή.

Το άγχος κάνει ακόμη πιο δύσκολο να σταματήσουν το κάπνισμα, άρα πρέπει η περίοδος της προσπάθειας να είναι ήρεμη και χωρίς άγχος.
Η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων είναι ανεκτίμητη. Εάν η στήριξη δεν είναι αρκετή, οι καπνιστές μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος ή σε μία ομάδα υποστήριξης.
Μία ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης απαραίτητη, μαζί με πολύ ανάπαυση.

Μερικές φορές η λήψη υποκατάστατων προϊόντων νικοτίνης, όπως τσίχλες νικοτίνης, ή επιθεμάτων είναι μεγάλη βοήθεια στους καπνιστές νέας ή μεγαλύτερης ηλικίας.

Γιατί με τη χρήση αυτών των προϊόντων μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους σε νικοτίνη.

Το καλό με αυτά τα υποκατάστατα είναι ότι μπορούν να παρακρατήσουν τα δηλητηριώδη αέρια και την πίσσα που εκπέμπονται από τα τσιγάρα.
Οι γυναίκες που θηλάζουν και οι έγκυες είναι απαραίτητο να συμβουλευτούν πρώτα το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν αυτά τα προϊόντα.

Τελικά, όλες οι οικογένειες που έχουν παιδιά πρέπει να «πετάξουν» το τσιγάρο από το σπίτι τους, δίνοντας το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να σκεφτούν ήρεμα, το διπλό καλό που θα κάνουν στον εαυτό τους και στα παιδιά τους.

Και μην ξεχνάτε ότι για τα περισσότερα παιδιά, οι γονείς είναι το μοντέλο τους σε πάρα πολλά πράγματα.