Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισό ή μήπως όχι;

Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισό ή μήπως όχι;

σωματική τιμωρία των παιδιώνΜια έρευνα, που έγινε στο κολέγιο Calvin, στο Μίσιγκαν ήρθε να ταράξει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σχετικά με τη σωματική τιμωρία των παιδιών. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα ένα χαστούκι δεν κάνει κακό στα παιδιά, αλλά τα βοηθά στην ενήλικη ζωή τους.

« Όπως υποστηρίζει η καθηγήτρια Ψυχολογίας και υπεύθυνη της έρευνας κ. Μάρτζορι Γκουνόε, το ξύλο ως μορφή πειθαρχίας- αυστηρά μέχρι την ηλικία των 6 ετών- κάνει τα παιδιά να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον, τα βοηθά να γίνουν καλύτεροι μαθητές και παράλληλα να θέλουν να προχωρήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.»

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν είναι και τόσο μεγάλο ζήτημα αν το παιδί φάει και καμιά ξυλιά μέχρι τα 6 του χρόνια, αρκεί αυτός να μην είναι ο μόνος τρόπος διαπαιδαγώγησής του. Τα παιδιά για να μεγαλώσουν με αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς χρειάζονται σταθερές αξίες και συγκεκριμένα όρια και η τιμωρία βοηθά σ’ αυτό.

Οι αντιδράσεις, που προέκυψαν μετά τη δημοσίευση της συγκεκριμένης έρευνας, ήταν πολλές και αναμενόμενες. Πολλοί είναι οι επιστήμονες που την αποδοκιμάζουν και ο λόγος είναι προφανής! Υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις για την σωματική τιμωρία των παιδιών. Να φτάσουμε στο άκρο του να την θεωρούμε μέσο διαπαιδαγώγησης!

Όπως υποστηρίζουν η σωματική βία δεν πρέπει να ασκείται  ποτέ και για κανένα λόγο. Πολλές φορές οι γονείς φορτωμένοι με τα προβλήματα και τις ευθύνες της καθημερινότητας ξεσπούν πάνω στον πιο αδύναμο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το παιδί. Ένα χτύπημα ή ένα δυνατό χαστούκι όμως δημιουργεί αίσθημα φόβου και απόρριψης στο παιδί. Και τα ψυχικά τραύματα που θα έχει το παιδί, αν η σωματική τιμωρία συνεχίζεται και μετά τα 6 χρόνια, θα είναι πολύ μεγάλα.

Βέβαια η επίπληξη είναι απαραίτητη όταν το παιδί κάνει μια κακή πράξη ή μια αταξία. Αλλά ο αυστηρός τόνος της φωνής και μια πιο «πιο επιθετική» στάση σώματος είναι τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο γονιός για να καταλάβει το παιδί ότι αυτό που κάνει είναι λάθος ή επικίνδυνο. Επίσης η αφαίρεση προνομίων (π. χ. η στέρηση μιας βόλτας ή ενός παιχνιδιού) είναι ένα αρκετά σκληρό μέσο διαπαιδαγώγησης στα χέρια του γονιού.

Αυτό βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν ότι κάθε τους πράξη έχει και τις συνέπειες της, είτε θετικές είτε αρνητικές. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αμελείται η επιβράβευση των παιδιά όταν φέρονται ή όταν κάνουν κάτι σωστά. Για να διαπαιδαγωγήσουν σωστά τα παιδιά τους οι γονείς πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβουν τις ανάγκες τους και να το βοηθήσουν ν’ αναπτύξει τις συναισθηματικές του δεξιότητες.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Νew Ηampshire, η σωματική τιμωρία εκτός από τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργεί στα παιδιά( προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητα, κατάθλιψη)  πολλές φορές ευθύνεται για χαμηλούς δείκτες νοημοσύνης. 

Διαβάστε επίσης...

Η Εξάλειψη της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά

Ένα εγχειρίδιο για επαγγελματίες που εκπαιδεύουν ή συνεργάζονται με γονείς.  (120 σελίδες)

Κατεβάστε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού , Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης