Το μωρό μου – 1ος μήνας - 2η εβδομάδα

Το μωρό μου – 1ος μήνας - 2η εβδομάδα

Δεύτερη εβδομάδα με τον μωρό σου στο σπίτι και ακόμη να πιστέψεις το θαύμα που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου… τα χέρια σου… το μυαλό σου… το σώμα σου…! Όλες οι αισθήσεις σου βρίσκονται σε υπερδιέγερση, για να μπορείς να φροντίζεις ανά πάσα στιγμή τον θησαυρό σου. Μπορεί να χρειάζεται λίγα, αλλά είναι αυτά τα πιο σημαντικά που θα του δώσουν το έναυσμα στη ζωή. Η διατροφή του μωρού, η καθαριότητα και η ξεκούραση. Και φυσικά, απεριόριστη αγάπη...

Η ενέργειά του είναι περιορισμένη ακόμη, αν και μπορεί να αντιδράσει σε ηχητικά ερεθίσματα όπως ένα κουδούνι πόρτας ή ένα γάβγισμα. Πώς αντιδρά; Μα φυσικά, ξυπνάει και κλαίει! Άλλωστε, αυτό είναι που ξέρει να κάνει καλύτερα, σε αυτό το στάδιο. Η όρασή του εξακολουθεί να είναι ασαφής, επειδή τα μωρά γεννιούνται με μυωπία, οπότε μπορεί να δει μόνο τα πράγματα που βρίσκονται περίπου 8 έως 15 εκατοστά μακριά . Γι αυτό, μείνε κοντά του!

1min2evd

Πολλά νεογέννητα τις πρώτες εβδομάδες παρουσιάζουν ίκτερο. Η υψηλή αιμοσφαιρίνη που εμφανίζει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν του χρησιμεύει μετά τη γέννα, οπότε και την καταστρέφει. Έτσι, ελευθερώνεται η ουσία χολερυθρίνη, την οποία όμως το συκώτι του δεν είναι ακόμη έτοιμο να μεταβολίσει, οπότε και αθροίζεται στους ιστούς δίνοντας το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στο δέρμα και στα μάτια του μωρού. Σε φυσιολογικά πλαίσια, θα υποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες. Ο θηλασμός μπορεί να παρατείνει τον ίκτερο για ένα διάστημα ακόμη. Μην ανησυχείς, ο ιατρός που το παρακολουθεί, θα σε κατατοπίσει πλήρως.

Εσύ η μητέρα…

Αλήθεια, πώς σου φαίνεται ο θηλασμός; Ίσως μοιάζει πιο δύσκολος από ό,τι περίμενες. Να θυμάσαι ότι δεν έχει τόση σημασία πόσες φορές θηλάζεις το μωρό την ημέρα, αλλά πόση είναι η συνολική ποσότητα του γάλατος που λαμβάνει. Τον πρώτο καιρό, επειδή με τον μητρικό θηλασμό το στομάχι του μωρού αδειάζει γρηγορότερα από ό,τι με το ξένο γάλα, μπορεί να χρειαστεί να το θηλάζεις κάθε 2 με 3 ώρες. Το στήθος σου αλλάζει, μοιάζει διογκωμένο και το αισθάνεσαι ζεστό και σκληρό; Είναι φυσιολογικό! Ένα ζεστό ντους και ένας υποστηρικτικός στηθόδεσμος θηλασμού, θα σε βοηθήσουν.
Σύντομα θα χρειαστεί να κάνεις την τελευταία απαραίτητη γυναικολογική εξέταση της σειράς των εξετάσεων που ξεκίνησαν στην προγεννητική περίοδο. Ο ιατρός θα εξετάσει το στήθος σου για τυχόν μαστίτιδα ή κάποια λοίμωξη, τον κόλπο, τον τράχηλο και το περίνεο, για να δει αν οι γρατσουνιές, οι μώλωπες και όλες οι πληγές από την γέννα έχουν επουλωθεί. Θα ψηλαφίσει επίσης την κοιλιά σου για να βεβαιωθεί ότι όλα βαίνουν καλώς, αλλά και την ουλή (σε περίπτωση καισαρικής), για να δει αν δένει όπως πρέπει.

Μη μιλάτε, το μωράκι μου κοιμάται!

Τις πρώτες εβδομάδες, το μωρό ξυπνάει μόνο για να φάει, ενώ τις υπόλοιπες ώρες κοιμάται. Ναι! Η ώρα του ύπνου ενός βρέφους είναι 14 με 18 ώρες την ημέρα! Η θέση που ενδείκνυται για ύπνο είναι ανάσκελα, καθώς έχει αποδειχθεί ως η ασφαλέστερη στάση. Στην ύπτια θέση, στατιστικά, έχει αποδειχθεί ότι το μωρό κινδυνεύει λιγότερο από τον λεγόμενο «αιφνίδιο θάνατο». Το κρεβατάκι του είναι προτιμότερο να είναι με σκληρή επιφάνεια και χωρίς μαξιλάρι και άλλα αντικείμενα κοντά. Μπορεί να σε εκπλήξει πόση κούραση νιώθει παράλληλα με σένα και το ίδιο το μωράκι σου. Δώσε του, λοιπόν, απλόχερα όλο τον χρόνο που χρειάζεται για να ξεκουραστεί και να αναπτύξει τις λειτουργίες του σώματος και του εγκεφάλου του. Και… όνειρα γλυκά!

Αναρωτιέσαι…. Είναι η σωστή στιγμή να κόψω τα νυχάκια του;

Ναι! Τα νυχάκια του μωρού πρέπει να κόβονται την 1η με 2η εβδομάδα, διότι μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα και μπορεί να γδάρει ή να τραυματίσει το πρόσωπο, το σώμα του, αλλά και το στήθος σου. Τα νύχια του είναι πιο ευαίσθητα και εύκαμπτα από τα δικά σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και αιχμηρά. Και φυσικά, θα συνεχίζεις να τα κόβεις κάθε εβδομάδα, με τη χρήση ειδικών νυχοκοπτών για μωρά. Η καλύτερη ώρα για να περιποιηθείς τα νύχια του είναι μετά το μπάνιο, καθώς τότε είναι πιο μαλακά, ή ακόμη, όταν το μωρό κοιμάται. Αν το μωρό είναι ανήσυχο, δεν χρειάζεται να τα κόψεις όλα την ίδια στιγμή, αρκεί να μην παραλείψεις να ολοκληρώσεις τη διαδικασία σε όλα τα δάχτυλα.
 
Αυτή την εβδομάδα :

Ας μιλήσουμε για… φάσκιωμα! Η διαδικασία του φασκιώματος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσεις και να ανακουφίσεις το μωρό σου. Ένας ενήλικας δεν θα το έβρισκε ελκυστική ιδέα, καθώς θα ένιωθε περιορισμό. Αλλά για το μωρό, που είχε συνηθίσει να περιορίζεται εντός της μήτρας, το φάσκιωμα αποτελεί μια γνώριμη αίσθηση. Πρόσεξε το ύφασμα να μην είναι συνθετικό, πολύ ζεστό ή πολύ σφιχτά δεμένο. Στο εμπόριο θα βρεις ειδικά σχεδιασμένες κουβέρτες για το φάσκιωμα. Στα υπέρ του, το φάσκιωμα βοηθάει το μωρό στον ύπνο, μειώνει το κλάμα, καθώς και το σύνδρομο του «αιφνίδιου θανάτου», επειδή το βοηθάει να παραμένει σε ύπτια στάση, μειώνει την πιθανότητα τραυματισμών, αλλά και ανακουφίζει από τους κολικούς. Στα κατά του, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας στο μωρό, να επηρεάζει σε ένα βαθμό την ανάπτυξη των άκρων του, να παρεμποδίσει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος, αλλά και να του δημιουργήσει συνήθεια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κοιμηθεί εύκολα χωρίς αυτό. Ψάξε, διάβασε, άκου, ρώτα, εμπιστεύσου το ένστικτό σου και…

Και καλή εβδομάδα!