Το μωρό μου – 3ος μήνας - 2η εβδομάδα

Το μωρό μου – 3ος μήνας - 2η εβδομάδα

Κάθε εβδομάδα το μωρο σου γίνεται όλο και πιο δραστήριο. Τη 10η εβδομάδα βγάζει νέους ήχους γέλιου! Δοκίμασε να το απασχολήσεις με μια κουδουνίστρα ή κάποιο άλλο παιχνίδι για μωρά. Δεν φαντάζεσαι πόση χαρά μπορεί να προσφέρει στο μικρό σου αγγελούδι! Τα πολύχρωμα και θορυβώδη κρεμαστά παιγνίδια γίνονται φίλοι μας και το χαλί το αγαπημένο σημείο για τρέλες. Τί βλέπει στον καθρέφτη και χαμογελά; Άραγε, να αναγνωρίζει το πρόσωπό του; Εκτός από τα αντικείμενα, χρήσιμη είναι και η επαφή του μωρού με το νερό και το φως. Μια μπανιέρα με χλιαρό νερό ή μια πρωινή βόλτα στο πάρκο, μπορεί να του διδάξει την αίσθηση της αφής με το υγρό στοιχείο, αλλά και με το φως του ήλιου.

3min2evd

Σε αυτή την ηλικία, το μωρό μπορεί να βάζει τα χεράκια του στο στόμα, καθώς αντιλαμβάνεται ότι κάτι συμβαίνει εκεί. Επίσης, αυξάνεται και η σιελόρροια. Αυτό συμβαίνει διότι τα ούλα του προετοιμάζουν μικρά δωράκια… τα πρώτα δόντια του μωρού σου! Τα νεογιλά δόντια, βέβαια, θα κάνουν την εμφάνισή τους περίπου τον 5ο με 6ο μήνα. Τα δάκτυλα στα χέρια του ανοίγουν πιο εύκολα και τα πόδια του κλωτσούν πλέον δυνατά. Οι νυχτερινές σιτίσεις μπορεί να περιοριστούν τώρα. Θυμάσαι πώς ήταν να κοιμάσαι ολόκληρο το βράδυ; Για να δούμε, θα τα καταφέρεις αυτές τις ημέρες;

Εσύ η μητέρα…

Εσύ πλέον έχεις συνηθίσει και έχεις αντιληφθεί για τα καλά τι σημαίνει μητρότητα. Ο σύντροφός σου, όμως, πώς το δέχεται; Είναι μια καλή ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά… Η σχέση του ζευγαριού αναδιαμορφώνεται μετά την έλευση ενός μωρού στο σπίτι. Οι ευθύνες υπερδιπλασιάζονται, με αποτέλεσμα η σχέση να βρίσκεται μπροστά σε νέα δεδομένα. Οι εργασίες πρέπει να μοιράζονται και, μάλιστα, τον πρώτο καιρό ο πατέρας είναι εκείνος που επωμίζεται τις περισσότερες από αυτές, καθώς η μητέρα πρέπει να έχει όλη την προσοχή της στραμμένη στο μωρό. Ο ρόλος της μητέρας συνοψίζεται στην υγιή ανάπτυξη του βρέφους και την καθαριότητα, ενώ ο πατέρας αναλαμβάνει συνήθως τις βαριές δουλειές εντός σπιτιού. Αυτό το πρόγραμμα δεν θα ισχύει για πάντα, μόνο για όσο καιρό απαιτείται, προκειμένου να μπορέσει το μωρό να ενταχθεί αρμονικά στην οικογένεια, αλλά και οι γονείς να συνηθίσουν το νέο μέλος της. Η συνεργασία και ο σεβασμός, η επικοινωνία και αλληλοκατανόηση είναι απαραίτητα στοιχεία και το «κλειδί», προκειμένου να διατηρείται ένα καλό κλίμα ανάμεσα στη μαμά και τον μπαμπά. Άλλωστε, όσο πιο ευτυχισμένο είναι το ζευγάρι, τόσο πιο ήρεμο και χαρούμενο είναι και το μωρό!

Νινίδα και… χιονισμένο κεφαλάκι

Το μωρό κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του ενδέχεται να εμφανίσει στο κεφαλάκι του μια ήπιας μορφής σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία ονομάζεται «νεογνική νινίδα». Η νινίδα εκδηλώνεται συνήθως με ξηροδερμία (και μοιάζει με λεπτή πιτυρίδα ενηλίκων στην κορυφή του κεφαλιού του μωρού), αλλά και πιθανόν με ένα ελαφρύ κοκκίνισμα και ξεφλούδισμα του δέρματος ανάμεσα στα φρύδια. Λίγους μήνες αργότερα θα υποχωρήσει από μόνη της, χωρίς να αφήσει κάποιο σημάδι στο δέρμα του. Οι λόγοι εμφάνισης δεν είναι γνωστοί, αλλά δεν είναι και κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί, καθώς δεν φαγουρίζει ή ταλαιπωρεί το μωρό. Για την αντιμετώπιση της, συνίσταται το λούσιμο του μωρού με βρεφικό σαμπουάν, το απαλό χτένισμα, η διατήρηση ενός δροσερού και ενυδατωμένου δέρματος, αλλά και η τοπική χρήση… ελαιόλαδου! Μην προσπαθήσεις να ξύσεις το κεφαλάκι για να φύγει η νινίδα, διότι ενδεχομένως να αυξήσεις την ένταση του προβλήματος, αλλά και να προκαλέσεις ερεθισμό, ή ακόμη και μόλυνση.

Αναρωτιέσαι…. Πώς μπορώ να ξέρω αν το μωρό μου ακούει καλά;

Ευτυχώς τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με εξαιρετική ακοή. Μόνο τα 2 με 3 στα 1.000 μωρά εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα ακοής. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες (αν υπάρχει κάποιο περιστατικό κώφωσης στην οικογένεια) ή ακόμη και σε λοιμώξεις, όπως η ερυθρά και η μηνιγγίτιδα. Επιπλέον, κάποια προβλήματα στη γέννα, ο υποθυρεοειδισμός και οι γενετικές ανωμαλίες συγκαταλέγονται στις πιθανές αιτίες. Συχνά, προβλήματα δημιουργούνται από μια απλή ίωση, αλλά αυτά είναι προσωρινά και αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη αγωγή. Για να εξετάσεις το πόσο καλά ακούει το μωρό, δοκίμασε το εξής: στάσου πίσω από το μωρό, όταν εκείνο είναι ξύπνιο, και χτύπα παλαμάκια. Ο θόρυβος θα πρέπει κανονικά να «τρομάξει» το μωρό και να το κάνει να στρέψει το κεφαλάκι του προς την πηγή του ήχου. Αν δεν αντιδράσει, ξαναδοκίμασε πιο έντονα. Αν και πάλι δεν καταλήξεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα, θα ήταν καλό να ενημερώσεις τον ιατρό, ο οποίος θα εξετάσει το μωρό και θα σε κατατοπίσει για τις περαιτέρω ενέργειες, αν το κρίνει απαραίτητο. Πιθανώς, να χρειαστεί να επισκεφτείς και έναν ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα προβεί σε ακόμη πιο ειδικές εξετάσεις.

Αυτή την εβδομάδα :

Κρατάμε ημερολόγιο! Το μωρό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας αντιδρά στα ερεθίσματα, δίνοντάς σου να καταλάβεις τί χρειάζεται να του παρέχεις. Ακόμη δεν έχει γλωσσική ανάπτυξη, οπότε προσπαθεί να στο δείξει με φωνούλες και με κινήσεις. Τί του αρέσει πιο πολύ στο φαγητό; Πότε είναι πιο χαρούμενο και ήρεμο; Ευχαριστιέται να κοιμάται; Όλα αυτά πρέπει να τα παρατηρείς εσύ, εκείνο δεν μπορεί να στα πει. Μήπως να έφτιαχνες ένα ημερολόγιο διατροφής και συνηθειών, μόνο για εκείνο; Στο ημερολόγιο θα καταγράψεις το τρόφιμο που απολαμβάνει περισσότερο (ώστε να το εντάσσεις συχνότερα στη διατροφή του), το διάστημα της ημέρας που μοιάζει πιο ήρεμο (για να καταλάβεις αν χρειάζεται κάτι, όταν δεν είναι έτσι), μια στιγμή που ήταν πολύ νευρικό (για να δεις αν θα επαναληφθεί και την επόμενη ημέρα και να εντοπίσεις την αιτία), το παιγνίδι που το βοήθησε να κοιμηθεί πιο γρήγορα (για να χρησιμοποιήσεις ξανά), κτλ. Οι ανάγκες του μωρού αλλάζουν κατά περιόδους, οπότε μπορείς να καταγράφεις την περιοδικότητα και να είσαι έτοιμη για την επόμενη αλλαγή, πριν εκείνη έρθει!

Και καλή εβδομάδα!