Το μωρό μου - 14ος μήνας

Το μωρό μου - 14ος μήνας

Το παιδί σου έφτασε τον 14ο μήνα και τώρα μπορεί να σου γνέφει «γεια» και να χαίρεται, όταν ανταποκρίνεσαι με χαμόγελο! Μια ντουζίνα λέξεις θέλουν να ξεχυθούν από το στοματάκι του, αλλά περιορίζεται ακόμη σε λίγες και αναγκαίες αφού δεν έχει σωστή γλωσσική ανάπτυξη. Όσο περνάει ο καιρός, θα μπορεί να σου εκφράζει με μεγαλύτερη επιτυχία αυτό που θέλει και αυτό που νιώθει. Προς το παρόν, προσπάθησε να καταλαβαίνεις τη νοηματική γλώσσα, η οποία συνοδεύεται από κάποιες χαρακτηριστικές λέξεις.

14min

Άλλη μια τυπική συμπεριφορά και αυτόν τον μήνα είναι η αδυναμία που έχει στα άδεια αντικείμενα του σπιτιού, όπως τα συρτάρια και τα ντουλάπια, τα δοχεία και κάθε λογής κουτιά, τα οποία μπορεί να μετατρέψει εύκολα σε δικό του χώρο διασκέδασης. Βάζει πράγματα, βγάζει πράγματα, ρίχνει πράγματα, μαζεύει πράγματα. Και το άγρυπνό σου μάτι, τα παρατηρεί όλα! Τι φαντάζεται άραγε ότι κάνει τώρα; Μμ… μάλλον χτίζει τον δικό του, μοναδικό κόσμο…!

Εσύ η μητέρα…

Αν οι συνθήκες και ο ιατρός σου το επιτρέπουν, το να συνεχίσεις τον θηλασμό και μετά τον 12ο μήνα, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στο μικρό σου πλασματάκι. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο οργανισμός σου δεν σε βοηθάει σε αυτό, αλλά αν έχεις τη δυνατότητα, η επέκταση του θηλασμού μπορεί να φέρει πολλά οφέλη. Ακόμη κι αν το παιδί λαμβάνει πολλά θρεπτικά συστατικά από την εισαγωγή στερεάς τροφής στο καθημερινό του διατροφολόγιο, το μητρικό γάλα παρέχει θερμίδες, βιταμίνες, ένζυμα, και τα πολύτιμα στοιχεία, που δεν αντικαθίστανται από συμβατές τροφές. Επιπλέον περιέχει ωφέλιμα λιπαρά, πολύ χρήσιμα για την εξέλιξη των εγκεφαλικών λειτουργιών του παιδιού. Κάθε επιπλέον μήνας θηλασμού συντελεί στην βελτίωση του δείκτη νοημοσύνης του. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα νήπια που θηλάζουν φαίνεται πως είναι πιο ανθεκτικά σε ιώσεις, καθώς περιέχει ένα ένζυμο (τη λυσοζύμη) που «σκοτώνει» τα μικρόβια. Πέρα από την θωράκιση του οργανισμού, το παιδί με τον θηλασμό ενισχύει και το δέσιμο που έχει μαζί σου, εξελίσσοντας την αδιάρρηκτη συναισθηματική σας ένωση. Ακόμη, βοηθάει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του παιδιού, αλλά και της ανεξαρτητοποίησής του αργότερα. Και πόσα ακόμη μπορούμε να πούμε για τον μητρικό θηλασμό…!

Μαμά, ΞΕΡΩ τι θέλω και το θέλω ΤΩΡΑ!

Σε αυτή την ηλικία, το παιδί αναπτύσσει την προσωπικότητά του σταδιακά. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τώρα ξέρει τι ζητάει και το διεκδικεί. Μάλιστα, πεισμώνει με τις απαιτήσεις του. Μήπως η λέξη που ακούει από εσένα πιο πολύ αυτό το διάστημα είναι «όχι»; Μην ανησυχείς, απλά το παιδί σου… ξέρει τι θέλει! Θέλει να παίξει όπου και όποτε το αποφασίσει! Θέλει να πάει βόλτα… τώρα! Θέλει να φάει μόνο του! Αυτό που μπορείς να κάνεις δεν είναι τίποτα άλλο από το να το αφήσεις να το ζήσει… Κι ας δημιουργήσει ένα μικρό χάος γύρω του! Δεν θέλει να σε προκαλέσει αρνητικά. Απλά, αυτή η διαδικασία αποτελεί μέρος της εξερεύνησης του κόσμου του, από την οποία θα χρειαστεί να περάσει, προκειμένου να καταλήξει σε συμπεράσματα. Εσύ, ασφάλισε τις επικίνδυνες γωνιές του σπιτιού και απομάκρυνε τα αιχμηρά αντικείμενα, για να το προστατεύεις. Κατά τα άλλα, μείνε κοντά του και βοήθησέ το να ικανοποιήσει την περιέργειά του. Στους 14 μήνες δεν έχει αναπτυγμένη αντίληψη των καταστάσεων και μπορεί κάτι που εσένα σου φαίνεται εξωφρενικό, για εκείνο να αποτελεί απλώς μέρος του παιγνιδιού του. Οπότε, και το αναζητά. Και επιμένει. Και πεισμώνει, αν δεν του το δώσεις. Όπως για παράδειγμα, η επαφή του με το νερό. Είναι πολύ διασκεδαστικό να πετάει παντού νερά. Για εκείνο, φυσικά, όχι για σένα που θα κλιθείς να καθαρίσεις μετά. Βάλε το στην καθημερινότητά σου ως ένα ακόμη στοιχείο και απόλαυσέ το, όσο μπορείς. Θα κρατήσει ένα διάστημα και θα περάσει αργότερα, όσο μεγαλώνει!

Αναρωτιέσαι…. Πώς θα αποτρέψω το παιδί από το να ρίχνει κάτω το φαγητό του;

Η σίτιση με ημιστερεά τροφή είναι μια ενδιάμεση διαδικασία μεταξύ του μπιμπερό και της κανονικής τροφής. Σε αυτή την διαδικασία, το μωρό καλείται να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, όπως το κουταλάκι, αλλά και σε τροφές τύπου finger food, όπως το καρότο. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το παιδί δεν σε ακούει και δεν καταλαβαίνει τις υποδείξεις σου και αρνείται να φάει όπως θέλεις; Το πιο πιθανό είναι το παιδί να το βρίσκει διασκεδαστικό παιγνίδι όλο αυτό! «Τι συμβαίνει όταν πέσει αυτό το καρότο; Η μαμά θα σκύψει να το πιάσει! Πλάκα έχει, ας το ξανακάνω!». Κάπως έτσι λειτουργεί, αφού ακόμη δεν έχει αναπτύξει την αίσθηση της ευθύνης και της λογικής. Τι μπορείς να κάνεις γι αυτό; Αρχικά, προσποιήσου ότι δεν σε ενοχλεί και μην το κάνεις μέρος κανενός παιγνιδιού. Όσο δεν δίνεις «πάτημα» στο παιδί να συνεχίσει, θα χάνει το κίνητρό του. Αν συνεχίσει, μπορείς να απομακρύνεις το φαγητό από μπροστά του. Η συνειδητοποίηση ότι όσο συνεχίζει αυτό το παιγνίδι, μπορεί να μείνει νηστικό, ίσως του αλλάξει τη γνώμη και αφήσει το καροτάκι στη θέση του. Μια ακόμη πρακτική είναι να βάλεις το παιδί να σηκώσει το καρότο. Βρίσκει αστείο να ρίχνει το καρότο. Να το σηκώνει όμως κάθε φορά, πώς θα του φανεί άραγε; Μάλλον κουραστικό για να το συνεχίσει! Τέλος, μπορείς να απομακρύνεις το καρότο και να δοκιμάσεις προσωρινά τροφή με κουταλάκι, όπως το πλιγούρι βρώμης ή το γιαούρτι.

Αυτόν τον μήνα :

Αποφεύγουμε τα τηγανιτά! Όσο το παιδί μαθαίνει στις τροφές, καλό είναι να συνηθίσει σε υγιεινά γεύματα, αποφεύγοντας τα τηγανιτά ανθυγιεινά σνακς. Μπορεί να είναι εύγεστα, αλλά η αυξημένη ποσότητα λιπαρών και αλατιού, που περιέχουν ενίοτε, δεν προσφέρει τίποτα στον ευαίσθητο οργανισμό του παιδιού. Ίσα ίσα, μπορεί να δημιουργήσει και πρόβλημα στην πέψη. Γιατί, λοιπόν, να μην μάθεις το μικρό σου να επιλέγει σωστά; Αντί για τηγανιτή πατάτα, προτίμησε την βραστή και αντί για ζωικά λίπη, προτίμησε το ελαιόλαδο και το φυτικό λίπος. Μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει και πολλές άλλες επιμέρους λειτουργίες του οργανισμού του. Ξεκίνα, λοιπόν, από σήμερα!

Και καλό μήνα!