Το μωρό μου – 2ος μήνας - 2η εβδομάδα

Το μωρό μου – 2ος μήνας - 2η εβδομάδα

Πέρασε κιόλας 1,5 μήνας με το μωρό σου στο σπίτι και όλα σου φαίνονται ακόμη τόσο καινούρια. Το μικροσκοπικό ανθρωπάκι που έχεις δίπλα σου αναπτύσσει τις ικανότητές του, μαθαίνει τον εαυτό του και αντιδρά με τον δικό του τρόπο. Πλέον, μπορεί να παράγει κι άλλους ήχους εκτός από το εκκωφαντικό κλάμα, αλλά και να μιμείται και να επαναλαμβάνει ήχους από το περιβάλλον του. Άναρθροι ήχοι προσπαθούν να δηλώσουν την παρουσία τους, αλλά και τις ανάγκες του μωρού.

2min2evd

Μια έκπληξη αυτή την εβδομάδα είναι η δύναμη που φαίνεται να αποκτά σιγά σιγά το μωρό, όταν στηρίζεται μπρούμυτα. Για πρώτη φορά, μπορεί να ανασηκώνει περισσότερο το κεφαλάκι του. Ακόμη, δεν μπορεί να το στηρίξει όρθιο καλά, αλλά η προσπάθεια μετράει! Αυτό θα μπορείς να το βλέπεις και να το χαίρεσαι περισσότερο, καθώς τώρα μπορεί να μένει περισσότερες ώρες ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η όρασή του βελτιώνεται και πλέον μπορεί να παρατηρεί αντικείμενα που του κρατάς λίγο πιο μακριά, αλλά και το ίδιο του το χέρι όταν προσπαθεί να τα φτάσει (έστω και νοερά)!

Εσύ η μητέρα…

Μετά από τόσα ταΐσματα στη διάρκεια κάθε νύχτας, έχεις αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία! Η κούραση είναι αισθητή, αλλά το βλέμμα της ευχαρίστησης στο προσωπάκι του μωρού είναι αρκετό για να ξεχάσεις την υπνηλία! Έχεις αποκτήσει αυτοπεποίθηση; Συγχαρητήρια, συνέχισε έτσι. Και το μωρό θα σε ανταμείβει με τα τρυφερότερα χαμόγελά του!
Αυτή την εβδομάδα, μην παραλείψεις να επισκεφτείς τον ιατρό σου, για μια τυπική γυναικολογική εξέταση, ένα τεστ παπ και έναν κολπικό υπέρηχο. Θέλει να σιγουρευτεί ότι όλα βαίνουν καλώς, μετά τον τοκετό.
Κατά τα άλλα, ασχολήσου με τον εαυτό σου, κοιμήσου και ασκήσου, όσο προλαβαίνεις μέσα στην ημέρα. Μπορεί να έχεις ακόμη κάποια περιττά κιλάκια από την εγκυμοσύνη, αλλά μην το βάζεις κάτω! Πρόσεχε τη διατροφή σου και όλα θα πάνε καλά. Άλλωστε, όσο θηλάζεις, χρειάζεσαι ενέργεια από τις θερμίδες των τροφών. Είπαμε, η υγεία του μωρού είναι πάνω από όλα. Ο σύντροφός σου είναι εκεί για να σε στηρίξει, κατανοώντας αυτή την αναγκαιότητα.

Η τέχνη του σωστού… ρεψίματος!

Όταν το μωρό θηλάζει, ή και σιτίζεται με μπιμπερό, καταπίνει μαζί και αέρα, ο οποίος στη συνέχεια πρέπει να βρει διέξοδο από το σώμα του. Θα καταλάβεις ότι έχει καταπιεί και αέρα όταν σταματήσει να ζητάει το στήθος σου (ή το μπιμπερό), καθώς το στομαχάκι του έχει γεμίσει από τροφή, αλλά και από μια ποσότητα αέρα και νιώθει χορτασμένο. Δεν είναι όμως… Τώρα, θα πρέπει να το βοηθήσεις να βγάλει τον αέρα, για να συνεχίσει να τρώει. Το ρέψιμο μπορεί να χρειαστεί να γίνει και κατά τη διάρκεια της σίτισης, αλλά κυρίως πρέπει να γίνεται στο τέλος της, πριν το βάλεις για ύπνο. Στον θηλασμό, προσπάθησε να προκαλέσεις ρέψιμο πριν του παρέχεις το άλλο στήθος, καθώς και στο τέλος του θηλασμού. Αν νιώθεις ότι το μωρό έχει κάποιου είδους δυσφορίας, μετά το τάισμα, τοποθέτησέ το στο κρεβατάκι του για λίγα λεπτά και σήκωσέ το πάλι. Αυτό θα βοηθήσει να ανοίξει η βαλβίδα του οισοφάγου και έτσι, να ρευτεί. Υπάρχουν κάποιες στάσεις και τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να… βοηθήσεις το μωρό σου! Η συνηθέστερη στάση για ένα σωστό και εύκολο ρέψιμο, είναι: Κράτα το μωρό σε όρθια στάση στην αγκαλιά σου, με το κεφάλι του στον ώμο σου. Με το ένα χέρι χτύπα το απαλά στην πλάτη… Μα, πόσα πολλά τελικά έχεις μάθει μέχρι σήμερα!

Αναρωτιέσαι…. Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; (Αναγωγές)

Πολλά μωράκια, την ώρα που σιτίζονται εμφανίζουν αναγωγές, δηλαδή βγάζουν μερικές γουλίτσες γάλακτος από το στόμα ή και από τη μύτη. Μην τρομάξεις, αυτό οφείλεται σε μια… ανώριμη βαλβίδα! Ναι, καλά άκουσες! Η βαλβίδα του οισοφάγου του δεν έχει ωριμάσει τόσο, όσο να συγκρατεί σωστά όλο το γάλα στο στομαχάκι του μωρού. Όταν το στομάχι του κάνει συσπάσεις για να χωνέψει, μικρές ποσότητες γάλακτος μπορεί να διαφεύγουν προς τα πάνω. Δεν βγάζει όλο το γάλα, βγάζει μια ποσότητα μόνο, μαζί με γαστρικά υγρά. Αν δεν παρατηρήσεις παράλληλα και βήχα ή αίσθηση πνιγμού ή έντονους εμετούς, μην ανησυχήσεις, είναι φυσιολογικό. Το πρόβλημα θα βρει μόνο του λύση, όταν αργότερα, περίπου στους 6 μήνες, θα ξεκινήσει η είσοδος στερεάς τροφής και το μικρό σου πλέον θα μπορεί να σιτίζεται καθιστό. Κάποιες πρακτικές που βοηθούν στον περιορισμό των αναγωγών, είναι : Τάισμα σε ήσυχο μέρος και ποτέ όταν είναι ξαπλωμένο, όχι απότομες κινήσεις, πρόκληση ρεψίματος κατά τη σίτιση, αλλά και όρθια στάση μετά τη σίτιση για λίγα λεπτά, κατάλληλο άνοιγμα (τρύπα) στην πιπίλα του μπιμπερό (ούτε μικρή, ούτε μεγάλη), καθώς επίσης και παχύρευστα γάλατα που μπορείς να προμηθευτείς από το εμπόριο.

Αυτή την εβδομάδα :

Για το μωρό σου νοιάσου και γυμνάσου (μαζί του)! Πάρε μια φουσκωτή μπάλα, από εκείνες που χρησιμοποιούν και τα γυμναστήρια. Τοποθέτησε το μωρό μπρούμυτα πάνω στην μπάλα, έτσι ώστε η κοιλίτσα του να εφάπτεται. Κράτα το μωρό καλά και κάνε μικρές κινήσεις με την μπάλα. Άστην να κυλήσει για λίγα εκατοστά. Η αίσθηση ευχαριστεί το μωρό, γιατί μοιάζει με ένα είδος μασάζ, κάτι που θα το ανακουφίσει από κολικούς, αλλά και θα το κρατήσει απασχολημένο για λίγο. Και το καλύτερο; Παράλληλα, κάνεις κι εσύ τη γυμναστική σου! Το μωρό βιώνει μια νέα εμπειρία, η οποία το εκπλήσσει ευχάριστα, όπως θα ακούσεις από τους ήχους που θα βγάζει, ενώ εσύ μπορείς να ασχοληθείς με τα περιττά κιλά που δεν λένε να σε αποχωριστούν ακόμη!

Και καλή εβδομάδα!