Το μωρό μου – 2ος μήνας - 4η εβδομάδα

Το μωρό μου – 2ος μήνας - 4η εβδομάδα

Ναι! Το μωρό σου έφτασε τους δύο μήνες! Πότε επέστρεψες μαζί του από το νοσοκομείο, πότε έγινε 2 μηνών… Μπορεί ακόμη να σου φαίνεται μικροσκοπικό, όμως η ανάπτυξη των εσωτερικών του οργάνων προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Ο εγκέφαλός του θα αυξηθεί περίπου 5 εκατοστά κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών. Πλέον έχει συνηθίσει να ανασηκώνει το κεφαλάκι του. Για να το βοηθήσεις περισσότερο, κράτα κάποιο παιχνίδι για μωρά μπροστά του. Αυτό θα κινήσει την περιέργεια στο μωρό να το επεξεργαστεί οπτικά, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να κρατά περισσότερα δευτερόλεπτα το κεφάλι του ψηλά. Ας γυμνάσουμε τους μυς του λοιπόν!

2min4evd

Από αυτό το διάστημα και μετά, το μωρό μπορεί να γυρίζει στο πλάι, όταν είναι ανάσκελα. Είναι μια σημαντική πρόοδος, η οποία προμηνύει την πλήρη περιστροφή του, από ανάσκελα μπρούμυτα δηλαδή. Αλλά αυτό θα γίνει σε περίπου 4 εβδομάδες από τώρα. Ο νυχτερινός ύπνος έχει μπει σε ένα πρόγραμμα και πλέον μπορεί να ξυπνάει κάθε 4 ώρες περίπου. Δεν είναι και άσχημα! Κάποια μωρά, μάλιστα, φτάνουν να κοιμούνται συνεχόμενα μέχρι και 5 με 6 ώρες! Για να δούμε… Από εμάς, καλή τύχη μανούλα!

Εσύ η μητέρα…

Η καθημερινότητά σου έχει αλλάξει εμφανώς, έχοντας ένα μωράκι στο σπίτι. Οι δουλειές του σπιτιού αυξάνονται, δίνοντας προτεραιότητα στη διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος. Τα έξοδα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο και οι υπολογισμοί γίνονται πια σε καθημερινή βάση. Οι ρυθμοί εντείνονται και η λίστα με τα απαραίτητα όλο και μεγαλώνει. Άραγε, άλλες μητέρες αντιμετωπίζουν τα ίδια με σένα; Μίλα με άλλες μανούλες του φιλικού σου περιβάλλοντος ή, επίσης, και με μητέρες που μπορείς να βρεις σε συλλόγους, ακόμη κι αν δεν τις γνωρίζεις από πριν. Στη γειτονιά σου μπορεί να έχουν προγράμματα για νέες μητέρες, με αντικείμενο, για παράδειγμα, καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Ψάξε στο διαδίκτυο, στο διάστημα που έχεις λίγο προσωπικό χρόνο. Οι πληροφορίες που μπορείς να λάβεις από μια γυναίκα που βιώνει την ίδια κατάσταση με εσένα πιθανόν να αποτελέσουν χρήσιμα εφόδια για τις αποφάσεις σου. Πολλές φορές, οι λύσεις έρχονται από εκεί που δεν τις περιμένεις. Το ίδιο και η στήριξη, αλλά και η υποστήριξη… Γιατί, στο κάτω κάτω, όλες οι μητέρες έναν σκοπό έχουν. Να μεγαλώσουν υγιή παιδιά!

Το μωρό μου έχει λόξυγκα!

Οι γιαγιάδες έλεγαν… «Το μωρό έχει λόξυγκα, μεγαλώνει το εντεράκι του!», πόσο δίκιο όμως είχαν; Στην πραγματικότητα, δεν μεγαλώνει ούτε το στομαχάκι του, ούτε το εντεράκι του. Όμως, η φράση καταδεικνύει τη λαϊκή σοφία, η οποία αναφέρεται στην ψυχραιμία μπροστά σε μια εντελώς φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Ο λόξυγκας εμφανίζεται τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού και συνήθως παρατηρείται λίγη ώρα μετά το τέλος της σίτισης. Έχει μικρή διάρκεια και τις περισσότερες φορές υποχωρεί αν αλλάξουμε το μωρό κάποια στάση. Έτσι, ελευθερώνεται το διάφραγμα, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην κοιλιά και τον θώρακα, και τότε, ο λόξυγκας σταματάει. Το μωρό δεν αντιλαμβάνεται άσχημα τον λόξυγκα, αλλά καλό είναι να σταματήσει η σίτιση όσο διαρκεί. Δεν πρόκειται πάντως για κάποιο σύμπτωμα που θα πρέπει να σε ανησυχήσει. Αντίθετα, είναι μια φυσική διαδικασία του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος.

Αναρωτιέσαι…. Πρέπει να γυρίσω στη δουλειά. Πού να εμπιστευτώ το μωρό μου;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, έρχεται η στιγμή που η άδεια μητρότητας εξαντλείται και θα πρέπει να επιστρέψεις στην καθημερινότητα της εργασίας σου (αν δεν έχεις ήδη επιστρέψει). Ο αποχωρισμός από το μωρό είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς καλείσαι να αλλάξεις για άλλη μία φορά την καθημερινότητά σου. Κι αυτή τη φορά, θα χρειαστεί να είσαι για κάποιες ώρες μακριά του. Με ποιόν θα μείνει το μωρό, όμως; Η ιδανική λύση είναι με τον πατέρα του ή με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σου, όπως η μητέρα σου ή η πεθερά σου, ή με κάποιος από το φιλικό σου περιβάλλον. Αν όμως, αυτό δεν αποτελεί μια εφικτή λύση, τότε αναγκαστικά θα στραφείς στη λύση της νταντάς. Και είναι πολλές και πολλές καίριες οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις πριν αποφασίσεις για το πρόσωπο στο οποίο θα εμπιστεύεσαι το μωράκι σου καθημερινά. Ποια είναι τα προσόντα της υποψήφιου; Έχει συστάσεις; Πόση εμπειρία είχε μέχρι τώρα; Πόσες ώρες μπορεί να μείνει καθημερινά με το μωρό; Το ωράριό της είναι ευέλικτο; Είναι άτομο εμπιστοσύνης; Τι είδους πρόγραμμα καθημερινότητας χρησιμοποιεί; Έχει δικά της παιδία και οικογένεια; Είναι καθαρή και εχέμυθη; Είναι ψύχραιμο και συγκροτημένο άτομο, χωρίς εξάρσεις και μεταβολές στη συμπεριφορά; Ποιο είναι το κόστος ανά ώρα; Ποιος σου την σύστησε, είναι αξιόπιστο άτομο; Έχει γνώσεις πρώτων βοηθειών; Στη συνάντηση μαζί της, μην ντραπείς να κάνεις και όποια άλλη ερώτηση προκύψει από τη συζήτηση. Πρόκειται να της εμπιστευτείς το μωρό σου, οπότε, δεν υπάρχουν ανόητες απαντήσεις. Μάθε ό,τι χρειάζεσαι!

Αυτή την εβδομάδα :

Βλέπουμε και… εστιάζουμε! Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, το μωρό αποκτά σταδιακά την ικανότητα να εστιάζει σε αντικείμενα. Μέχρι τώρα δεν το έχεις παρατηρήσει, αλλά ήρθε η στιγμή να το βοηθήσεις να κάνει άλλο ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχει ήδη εξερευνήσει το πρόσωπό σου. Πώς αντιδρά, όμως, μπροστά σε ένα κινούμενο αντικείμενο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 με 30 εκατοστών από τα μάτια του; Κράτα μια κόλλα χαρτί σε έντονο χρωματιστό χρώμα. Μόλις δεις ότι το μωρό προσπαθεί να εστιάσει στο χαρτί, άρχισε με αργές κινήσεις να το μετακινείς προς τα δεξιά και μετά αριστερά. Στη συνέχεια, φέρτο κοντά στο πρόσωπό του και μετά πιο μακριά - πάντα βέβαια μέσα στο οπτικό του πεδίο. Το βλέμμα του μωρού θέλουμε να δούμε κατά πόσο ακολουθεί το χαρτί. Με αυτόν τον τρόπο, «γυμνάζεις» την αντίληψή του στο τρόπο που μπορεί να εστιάζει. Αν παρατηρήσεις ότι κουράστηκε, σταμάτησε τη διαδικασία. Αρκετά έμαθε για σήμερα…

Και καλή εβδομάδα!