Το μωρό μου – 4ος μήνας - 4η εβδομάδα

Το μωρό μου – 4ος μήνας - 4η εβδομάδα

Μέχρι τώρα, η φυσική εξέλιξη του μωρού σου κάθε εβδομάδα έρχεται σταδιακά, αλλά το αποτέλεσμά της είναι σπουδαίο! Τα άκρα του έχουν τεντώσει και το κεφαλάκι του μπορεί να στηρίζεται καλύτερα στον κορμό του. Όταν είναι ανάσκελα, προσπαθεί να επεκτείνει τα χεράκια και τα ποδαράκια του, το κεφαλάκι του να κρατιέται περισσότερο στητό και η πλάτη του να έχει μια καλή καμπύλη. Αυτή είναι μια καλή άσκηση, που θα το βοηθήσει να γυμνάσει τους μύες του!

4min4end

Μια τυπική επίσκεψη στον ιατρό αυτή την εβδομάδα θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεσαι. Η εξέταση, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει ζύγιση και μέτρηση των διαστάσεων του μωρού. Για να δούμε, τι θα πει το διάγραμμα ανάπτυξης του μωρού σου; Μην σε θορυβήσει αν ακούσεις ένα μικρότερο μέγεθος ως προς τις διαστάσεις του. Κάποια μωράκια αναπτύσσονται γρηγορότερα (ή όχι) από άλλα. Μεγαλύτερη σημασία έχει ο ρυθμός ανάπτυξής του! Αυτό είναι που θα κοιτάξει και ο ιατρός. Ρώτησέ τον κι εσύ οποιαδήποτε απορία έχεις, είτε για το μωρό, είτε για σένα, είτε για την μεταξύ σας σχέση.

Εσύ η μητέρα…

Ορισμένες μητέρες αναρωτιούνται αν η απόλυτη προσήλωση και η αμέριστη προσοχή που δίνουν στο μωρό, ενδεχομένως τα… «καλομάθει» και μετά χάσουν τον έλεγχο. Εμείς θα σου πούμε ότι σε γενικές γραμμές δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ίσα ίσα, η ανταπόκρισή σου σε κάθε κλάμα του (με την αντίστοιχη ενέργεια από μέρους σου), ενδεχομένως και να το βοηθήσει να κωδικοποιήσει τα σήματα που δίνει και λαμβάνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πράττεις πέραν του δέοντος, βέβαια. Για παράδειγμα, κάθε του κλάμα, δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι πεινάει. Μάλλον κλαίει χωρίς λόγο. Μάθε το μωρό σου, με βάση τα σημάδια που σου δίνει για κάθε ενέργεια ξεχωριστά. Το κλάμα σημαίνει ότι κάτι θέλει να σου πει, κάτι να σου δείξει. Το μωρό χρειάζεται την προσοχή σου, για να αισθάνεται ασφάλεια και να μεγαλώνει χωρίς άγχος. Είναι ακόμη πολύ μικρό για να αντιληφθεί καταστάσεις. Αργότερα, από τους 6 ή τους 8 μήνες, μπορείς σταδιακά να θέτεις κάποια όρια στη συμπεριφορά σου και στον τρόπο που ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του. Σε αυτή την ηλικία, όμως, η δική σου ανταπόκριση στις ανάγκες του θα ενισχύσει το δέσιμό σας και θα οικοδομήσει μια υγιέστερη σχέση μεταξύ σας.

Μπα Μπα Μπα. . . Το μωρό μου μπαμπαλίζει!

Και μιας και μιλήσαμε για τα «όχι» και τα «μη» τα δικά σου, ας δούμε λίγο τι έχει να μας πει και το μωρό! Έφτασε η στιγμή που προσθέτει νέους ήχους στο ρεπερτόριό του! Ήχους σαν να θέλει να μας πει κάτι… Τι θέλει να μας πει; Είναι φυσιολογικό, καθώς η μετάβαση από την μία κατάσταση στην επόμενη, διέρχεται από μια περίοδο που πρέπει πρώτα να γίνει αντιληπτό από εκείνο ότι κάτι ακόμη έρχεται να αλλάξει την καθημερινότητά του. Σε ακούει που παράγεις τους δικούς σου ήχους και τους αποθηκεύει στη μνήμη του, για να τους χρησιμοποιήσει αργότερα… Σε κοιτάζει στο στόμα όταν μιλάς με προσήλωση και προσπαθεί να μιμηθεί τις κινήσεις των χειλιών σου. Έτσι κάπως, καταφέρνει το «μ» και το «μπ»… Και βγάζει ήχους! Και του φαίνονται περίεργοι… Και τους επαναλαμβάνει συνεχώς! Και το μωρό σου πλέον… μπαμπαλίζει!
Το κάθε μωρό είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς εξέλιξης. Εκείνο θα επιλέξει μόνο του πότε έχει έρθει η ώρα να περάσει στο επόμενο επίπεδο, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία του… μπαμπαλίσματος! Τότε, θα έρθουν οι πρώτες λέξεις με πραγματικό νόημα… Και θα ακούσεις αυτό που περίμενες τόσο καιρό… Το μωρό σου να σε φωνάξει «μαμά»!

Αναρωτιέσαι…. Πώς θα καταλάβω ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσω τις στερεές τροφές;

Η περίοδος που η μητέρα μπορεί να ξεκινήσει την εισαγωγή στερεάς τροφής στο μωρό της τοποθετείται μεταξύ του 4ου και του 6ου μήνα της ζωής του. Μέχρι τότε, το μητρικό γάλα ή και άλλου είδους τροφοδοσία με γάλα ειδικά εμπλουτισμένο είναι αρκετό για να παρέχει στο μωρό όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Ο χρόνος που θα επιλεγεί - μέσα σε αυτό το διάστημα - η έναρξη της στερεάς τροφής εξαρτάται από το πόσο έτοιμο είναι το μωρό. Και αυτό είναι κάτι που θα σου το δείξει το ίδιο το μωρό, με την συμπεριφορά του! Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να δώσεις σημασία; Έχεις παρατηρήσει να ανοίγει το στόμα του, όταν βλέπει ένα κουτάλι να πλησιάζει; Μπορεί να κλείσει το στόμα του γύρω από το κουτάλι; Μπορεί η γλώσσα του να κινηθεί γύρω από τα τρόφιμα (η γλώσσα και το στόμα του μωρού αναπτύσσονται σε συγχρονισμό με το πεπτικό του σύστημα, οπότε πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να επεξεργαστεί την τροφή και να την μεταφέρει στο στομάχι με την κατάποση); Κάνει κινήσεις μασήματος, όταν βλέπει την τροφή να πλησιάζει (θα δεις και λιγότερα σάλια, στις περισσότερες περιπτώσεις); Μπορεί να κρατήσει το κεφαλάκι του σταθερό σε όρθια θέση (είναι βασικό για μια καλή κατάποση); Μπορεί να αρπάξει με το χεράκι του ένα κομμάτι τροφής, να το κλείσει μέσα στην χούφτα του και να το κατευθύνει προς το στόμα του (ακόμη κι αν δεν βρει τον στόχο του!); Έχει διπλασιάσει το βάρος του από την γέννησή του; Σου φαίνεται συχνότερα πεινασμένο (ακόμη και μετά από αρκετά ταΐσματα με γάλα); Σε παρατηρεί την ώρα που τρως εσύ, καθώς μεταφέρεις την τροφή από το πιάτο στο στόμα;
Αν οι απαντήσεις σου στα παραπάνω ερωτήματα είναι θετικές, τότε το μωρό σου δίνει σαφείς ενδείξεις ότι είναι έτοιμο να προχωρήσεις με σίτιση και πέραν του γάλακτος!

Αυτή την εβδομάδα :

Φτιάχνουμε το πρώτο του άλμπουμ φωτογραφιών! Αισθάνεσαι αρκετά δημιουργική και δεν ξέρεις που να διοχετεύσεις όλη αυτή την ενέργεια; Σου έχουμε πρόταση! Είναι μια καλή στιγμή να φτιάξεις το πρώτο φωτογραφικό άλμπουμ του μωρού σου. Βρες ένα ωραίο άλμπουμ, ντύσε το στα χρώματα που προτιμάς και γέμισέ το με φωτογραφίες από την πρώτη ημέρα του μωρού σου στο σπίτι. Επίλεξε τις καλύτερες πόζες του ανά εβδομάδα και ανά μήνα και συνδύασέ τες με φωτογραφίες δικές σου, του συντρόφου σου, αλλά και τις υπόλοιπης οικογένειας. Το τάισμα από τον πατέρα, μια αγκαλιά με τον αδερφό, ένα νανούρισμα από την γιαγιά θα γίνουν οι πρώτες πολύτιμες φωτογραφίες που θα αντικρύσει, όταν μπορέσει αρκετά αργότερα να ξεφυλλίσει το άλμπουμ που θα του χαρίσεις!

Και καλή εβδομάδα!