Το μωρό μου – 5ος μήνας – 3η εβδομάδα

Το μωρό μου – 5ος μήνας – 3η εβδομάδα

Και φτάσαμε στην 19η εβδομάδα, όπου βρίσκουμε το μωρο να κοιμάται λιγότερο (κατά μέσο όρο περίπου 11 με 14 ώρες ημερησίως) και να παίζει περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας! Είναι μια καλή στιγμή να προσπαθήσεις να αυξήσεις τις ώρες του βραδινού του ύπνου σε 10 και να μειώσεις αντίστοιχα τις ώρες που κοιμάται «σπαστά» την ημέρα το πολύ σε 4. Το ίδιο κάνε και για σένα, όσο μπορείς. Φρόντισε τον εαυτό σου παρέχοντάς του λίγη περισσότερη ξεκούραση, αλλά και μια περιποίηση ομορφιάς… Το αξίζεις εξάλλου!

5min3evd

Το παιγνίδι γίνεται περισσότερο συνειδητό, καθώς, ενώ μέχρι τώρα μπορούσε να δει τα αντικείμενα, πλέον μπορεί να αναγνωρίζει το αγαπημένο του παιχνίδι, όταν το μετακινείς μπροστά του! Αλλά θα το αναγνωρίσει και όταν θα το δει πάνω στο τραπέζι επίσης. Κ εσύ θα το δεις να εκτείνει τα χεράκια του για να το πιάσει... Αν κρύψεις το παιγνίδι κάτω από την κουβέρτα, θα το «αναζητήσει», το θέλει και στο ζητάει με άναρθρους ήχους που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον του. Αυτό το «κρυφτούλι» το ευχαριστιέται, οπότε βάλτο στο καθημερινό σου πρόγραμμα από εδώ και πέρα.

Εσύ η μητέρα…

Μέσα στο σπίτι τα έχεις όλα υπό έλεγχο! Έχεις ασφαλίσει τις επικίνδυνες γωνιές του και έχεις πάρει τα μέτρα σου για τη στιγμή που το μωρό θα αρχίσει να μπουσουλάει πέρα δώθε. Εκτός σπιτιού, έχεις προνοήσει για την ασφάλειά του; Και μιλάμε για το… καθισματάκι του αυτοκινήτου! Είναι μια θέση, όπου, επειδή το μωρό θα χρειαστεί να μείνει για κάποια ώρα ακίνητο και δεμένο σωστά, συνήθως δεν την απολαμβάνει ή και δυσφορεί. Εδώ είναι μερικές σχετικές συμβουλές: Καταρχήν, προμηθεύσου ένα κάθισμα άνετο, μεγάλο και ανατομικό, αν είναι δυνατόν. Προσπάθησε να μην χρειάζεται πολύ μεγάλη διαδικασία η συναρμολόγησή του κάθε φορά που θα το χρησιμοποιείς, γιατί το μωρό θα κουραστεί ήδη, πριν ακόμα κάτσει. Παράλληλα με την αγορά του καθίσματος, αγόρασε και ένα σκιάστρο για το παράθυρο του αυτοκινήτου, ώστε να προστατεύονται τα ματάκια του από τον ήλιο, αλλά και να μην το ενοχλεί το φως, οπότε να νιώθει πιο άνετα. Οι ιμάντες του καθίσματος, τέλος, πρόσεχε να μην είναι ιδιαίτερα σφικτοί (μόνο όσο πρέπει), να είναι φτιαγμένοι από υποαλλεργικό υλικό (όπως και γενικότερα όλο το κάθισμα), αλλά και να μην έχουν περιττό βάρος, ώστε να μην ενοχλούν το μωρό στην αναπνοή του… Έτοιμοι για βόλτες!

Συμβουλές για το πρώτο του ταξίδι με… αεροπλάνο!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια πτήση με αεροπλάνο δεν είναι απαγορευτική για το μωρό, ακόμη και αν πρόκειται για τόσο μικρής ηλικίας. Πιο πολύ πρόκειται για μια διαδικασία που αγχώνει τους γονείς, παρά το ίδιο το μωρό. Παρακάτω, θα βρεις κάποιες συμβουλές, για ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι. Καταρχήν, θεωρείται ο πιο γρήγορος τρόπος να φτάσεις σε έναν προορισμό, οπότε είναι και ο πιο ξεκούραστος για το μωρό. Οι αεροπορικές εταιρίες συνήθως παρέχουν ανέσεις για το μωρό, αλλά μετά από συνεννόηση μαζί τους, μπορείς να πάρεις μαζί σου και το καθισματάκι του αυτοκινήτου (αν το έχει συνηθίσει το μωρό και το βολεύει). Δώσε προσοχή μεγάλη αν το μωράκι σου έχει πρόβλημα στο αυτάκι του. Μια λοίμωξη στο αυτί μπορεί να είναι μια μικρή ταλαιπωρία στο έδαφος, αλλά στον αέρα τα πράγματα θα επιδεινωθούν, λόγω της αυξημένης πίεσης. Αν, μάλιστα, έχει κάποια σοβαρή λοίμωξη, καλύτερα να μην ταξιδέψεις, να του χορηγήσεις την αγωγή που θα σου δώσει ο ιατρός, να περιμένεις περίπου δύο 24ωρα να ρυθμιστεί ο πυρετός και, αφού σιγουρευτείς ότι δεν πονάει πλέον, τότε να κανονίσεις και πάλι την πτήση. Μπορείς να του δώσεις και κάποιο αντιισταμινικό, εφόσον σου το επιτρέψει ο ιατρός, πριν την πτήση, καθώς επίσης, και να καθαρίσεις τη μυτούλα του πριν την απογείωση με φυσιολογικό ορό. Το πιπίλισμα, ακόμη, ενός μπουκαλιού βοηθάει στην πτήση, καθώς με τις κινήσεις, μειώνεται η πίεση στα αυτάκια του. Έχε μαζί σου το βαλιτσάκι του μωρού με όλα τα απαραίτητα (τροφή, μια αλλαξιά και είδη πρώτης ανάγκης και περιποίησης του μωρού, παιγνίδια και είδη πρώτων βοηθειών) και καλά ταξίδια!

Αναρωτιέσαι…. Πότε θα ξεκινήσω να δίνω νερό στο μωρό μου;

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μωρό δεν πρέπει να πίνει νερό σε ηλικία κάτω των 6 μηνών. Τα συστατικά που χρειάζεται τα λαμβάνει από το γάλα μέχρι αυτό το διάστημα. Αργότερα, όταν θα περάσει στις πιο στερεές τροφές, θα χρειάζεται και αντίστοιχα το νερό για την πέψη. Μια κατανάλωση νερού, μπορεί να διαταράξει τον τρόπο απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών του γάλακτος, αλλά και να επηρεάσει την όρεξή του. Στην περίπτωση μόνο, που το μωρό έχει πυρετό ή υποφέρει από γαστρεντερίτιδα, τότε πιθανόν ο ιατρός να συμβουλέψει την χορήγηση νερού ή άλλου πόσιμου διαλύματος, για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών του οργανισμού του. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μια μεγάλη κατανάλωση νερού μπορεί και να επιφέρει ακόμη και δηλητηρίαση! Αυτή οφείλεται στην αραίωση του νατρίου στον οργανισμό, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Γι αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική όταν αραιώνεις το γάλα σε σκόνη με νερό, ώστε να μην ξεπερνάς την προτεινόμενη ποσότητα νερού που αναγράφεται στη συσκευασία. Τόσο… Όσο. Όλα με μέτρο, για να έχουμε υγιή και χαρούμενα μωρά!

Αυτή την εβδομάδα :

Ρούχα ειδικά για… μπουσούλημα! Καθώς το μωρό αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ενεργητικό, θα εκτιμήσει και τα πιο άνετα ρούχα! Σε λίγο, θα αρχίσει τις βόλτες του στο σπίτι μπουσουλώντας, οπότε είναι μια καλή στιγμή να προμηθευτείς χαλαρά, άνετα και ανθεκτικά ρούχα, τα οποία θα δώσουν την ευελιξία που χρειάζεται το μωρό στις κινήσεις του. Πρόσεξε να επιλέξεις μαλακά και ελαστικά υφάσματα, από υποαλλεργικά υλικά και όχι συνθετικά. Να μην είναι ούτε πολύ ζεστά, αλλά ούτε και να αφήνουν μεγάλα τμήματα του κορμού του μωρού εκτεθειμένα. Να μην έχουν ραφές και κόμπους, κουμπιά ή άλλα αντικείμενα που θα το δυσκολέψουν ή ακόμη, και θα γίνουν πιθανώς επικίνδυνα (λόγου χάρη, κίνδυνος κατάποσης). Τέλος, φρόντισε να πλένονται και να στεγνώνουν εύκολα, γιατί θα χρειαστεί να τα αλλάζεις πολύ συχνά!

Και καλή εβδομάδα!