Γιατί αρρωσταίνουμε όταν κάνει κρύο;
Κάτι ξέρουν οι μαμάδες που μας φωνάζουν να ντυθούμε καλά γιατί θα κρυώσουμε. Άραγε πόσο σχετίζεται το κρύο με το κρυολόγημα;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ASAP Science, το κοινό κρυολόγημα σχετίζεται άμεσα με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις απότομες αλλαγές του καιρού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, περίπου 1 στους 5 Αμερικανούς «αρπάζουν» κρυολόγημα κάθε χρόνο λόγο του απότομου κρύου ή της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και την νύχτα.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, συνήθως το κρυολόγημα είναι μια ίωση που σημαίνει πως για να την «αρπάξουμε» πρέπει υπάρχουν ιοί στην ατμόσφαιρα. Αυτό γίνεται περισσότερα αισθητό το χειμώνα διότι μένουμε περισσότερο σε κλειστούς χώρους και ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους με αποτέλεσμα να είμαστε εκτεθειμένοι σε περισσότερα μικρόβια.
Επίσης, η υγρασία του περιβάλλοντος (στο σπίτι, στην δουλειά, στο σχολείο) μειώνεται και έτσι γίνεται πιο γρήγορα ο πολλαπλασιασμός ενός ιού.
Άλλος ένας παράγοντας είναι η έλλειψη βιταμίνης D που παίρνουμε από τον ήλιο το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας.
Σε ένα πείραμα που έκαναν Αμερικανοί ερευνητές, οι εθελοντές που τοποθέτησαν τα πόδια τους σε παγωμένο νερό, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να κρυολογήσουν από τους εθελοντές που είχαν στεγνά πόδια. Μια θεωρία για το συγκεκριμένο φαινόμενο επισημαίνει ότι τα λευκά αιμοσφαίρια που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τους ιούς, δυσκολεύονται να φτάσουν στον ιό και να τον εξουδετερώσουν λόγο της συστολής των αιμοφόρων αγγείων. Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόνης στον οργανισμό με αποτέλεσμα να καταστέλλονται οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού.
Βάση όλων αυτών τον πειραμάτων και των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές καταλήγουν πως η εξωτερική θερμοκρασία σχετίζεται με το κρυολόγημα αλλά μόνο στο επίπεδο μετάδοσης τους ιού και όχι δημιουργίας του. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους με πολλά άτομα, να αερίζουμε το σπίτι μας και προσέχουμε την διατροφή μας.