Πώς να επιλέξουμε έναν καλό γιατρό.
Στις παλιές ασπρόμαυρες ταινίες, μπορούσαμε εύκολα να καταλάβουμε ένα «κακό» γιατρό! Ήταν συνήθως ατημέλητος και το ιατρείο του, σαν και αυτόν, σε πολύ κακή κατάσταση! Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι.
Σήμερα, χάρη στις βελτιώσεις στην ιατρική εκπαίδευση και στην εποπτεία του κράτους, οι περισσότεροι γιατροί είναι άριστα εκπαιδευμένοι. Οι διαφορές ανάμεσα στον καλό και κακό γιατρό είναι πολύ λεπτές, δύσκολα τις καταλαβαίνουμε, αλλά είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για μας.
Ο «κακός» γιατρός, μπορεί να είναι πάρα πολύ κουρασμένος, ή βαριεστημένος ή και τα δύο μαζί. Ίσως δεν ήθελε ποτέ να γίνει γιατρός. Έχει χάσει το ενδιαφέρον του για την επιστήμη του και την ενημέρωσή του, δεν τον νοιάζει και το δείχνει.
Είναι καλό να εμπιστευτούμε το ένστικτό μας. Εάν κάτι δεν μας αρέσει ας αναζητήσουμε άλλο γιατρό. Πάντα να θυμάστε ότι, ο γιατρός του καλύτερου φίλου μας δεν είναι οπωσδήποτε καλός και για μας.
Πολλές φορές το πολυτελές ιατρείο, τα πολλά διπλώματα, ή το κατάλληλο marketing δεν αποτελούν εγγύηση για την σοβαρότητα και αξία του γιατρού. Εάν καταλάβετε ότι είναι ψυχρός, απόμακρος και δεν σας θυμάται, καλό είναι να βρείτε άλλο γιατρό.
Όταν τώρα πρόκειται για τον παιδίατρο, προσέξτε πως συμπεριφέρεται στο παιδί σας. Η επίσκεψη στο γιατρό είναι συνήθως μία τρομακτική εμπειρία. Ο «καλός» γιατρός θα προσπαθήσει σιγά – σιγά να κάνει το μικρό σας να αισθανθεί άνετα.
Πρέπει να κατέβει στο επίπεδο του παιδιού (στις μεγαλύτερες ηλικίες βέβαια ) να του εξηγήσει τι συμβαίνει και γιατί, να του εκφράσει ενδιαφέρον. Αν αντίθετα, δεν του δίνει σημασία, το αγνοεί και απευθύνεται μόνο σε σας, μάλλον πρέπει να αλλάξετε γιατρό.
Δεν ακούει, δεν ανταποκρίνεται
Ακόμη και ο καλύτερα εκπαιδευμένος και έμπειρος γιατρός πρέπει να «ακούει» τον ασθενή του και να ενδιαφέρεται για τις ανησυχίες του. Η ταπεινοφροσύνη είναι σημαντική, λέει ο William Barth, επικεφαλής του τμήματος εμβρυομητρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Οι περισσότεροι γιατροί είναι πολύ απασχολημένοι. Όμως ο καλός γιατρός θα βρει τον χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Εάν σας κάνει να αισθανθείτε ότι οι ανησυχίες ή οι ερωτήσεις σας είναι ανόητες ή ακατάλληλες, αυτό είναι κακό σημάδι!
Ως ασθενείς , έχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε ευγένεια και ανταπόκριση όχι μόνο από τον ίδιο τον γιατρό αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό του ιατρείου.
Έλλειψη γνώσης
Πρέπει να εξετάσετε την αλλαγή του οικογενειακού γιατρού σας ή του παιδιάτρου σας, αν καταλάβετε ότι δεν συμβαδίζει και δεν ενημερώνεται για τις τελευταίες ιατρικές ανακαλύψεις και εφαρμογές. Επίσης οφείλει να σας ενημερώνει για την πορεία της υγείας σας, για τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε, την καλή διατροφή σας και οποιαδήποτε άλλη συμβουλή υγείας. Συχνές παραλείψεις και λάθη από τον ίδιο ή το προσωπικό του πρέπει να σας προβληματίσουν.
Κακές συστάσεις
Ο «κακός» γιατρός έχει κακή φήμη. Αν μπορείτε κάντε μία έρευνα, ρωτώντας γνωστούς και φίλους, συγγενείς, ή άλλους γιατρούς συναδέλφους τη γνώμη τους.Μία τέτοια έρευνα θα σας βοηθήσει να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό για σας και την οικογένειά σας.
Ζητά συνέχεια περαιτέρω εξετάσεις
Ο γιατρός ασφαλώς θα πρέπει να ζητά εξετάσεις όταν αυτό είναι απαραίτητο, αλλά να είστε προσεκτικοί αν αυτό συμβαίνει όλη την ώρα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός ζητά και άλλες εξετάσεις από περίσσεια προσοχή, δεν πρέπει όμως αυτό να συμβαίνει γιατί δεν εμπιστεύεται την κρίση του.
Δεν σέβεται το χρόνο σας
Πόση ώρα θα πρέπει να περιμένετε στο ιατρείο του; Είκοσι λεπτά μισή ώρα είναι λογικό, αλλά μία ώρα δεν είναι!
Οπωσδήποτε θα υπάρξουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αλλά αν πάντα περιμένετε μία ώρα, είναι κακό σημάδι!
Είναι καλό να προγραμματίζουμε τα ραντεβού μας εγκαίρως και να αποφεύγουμε τις εξετάσεις ρουτίνας τον χειμώνα με τις εξάρσεις της γρίπης!
Συνεργασίες
Ο γιατρός που εργάστηκε ή εργάζεται ή συνεργάζεται με ένα καλό νοσοκομείο, έχει μεγαλύτερη πείρα, γνώσεις και ενημέρωση από τον γιατρό που απασχολείται μόνο στο δικό του ιατρείο.
Όμως όλα αυτά είναι απλώς συμβουλές. Ο γιατρός μας πέρα από τα διπλώματα τις καλές συστάσεις και την πείρα του, πρέπει να μας εμπνέει εμπιστοσύνη, ασφάλεια και άνεση να του μιλήσουμε για το τυχόν πρόβλημα ή τις ανησυχίες μας. Η ανθρώπινη προσέγγιση ασθενούς και γιατρού είναι απαραίτητη.